Vinistra proslavila 20. rođendan

Udruga vinara i vinogradara Vinistra zatvorila je nedavno vrata dvadesete izložbe u dvorani Žatika. Jubilej je s Vinistrom proslavilo oko devet tisuća posjetitelja koji su tijekom tri dana imali priliku kušati aktualna vina istarskih vinara i njihovih gostiju, poslušati stručna predavanja te sudjelovati u gourmet prezentacijama.

Vinistra je otvorena u četvrtak, 9. svibnja, Svečanom akademijom na kojoj su nazočili predstavnici ministri turizma i poljoprivrede u Vladi Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Poreča i drugih institucija, udruge Vinistra te vinari. Ceremoniju otvaranja obilježila je dodjela priznanja za dosadašnji doprinos Vinistri, dodjela ovogodišnjih IQ oznaka za malvazije te prikazivanje filma o 20 godina Vinistre. U obraćanju govornika, uz Vinistrin jubilej istaknuta je i tema zaštite terana prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina obišao je izložbu i otvorio retrospektivnu izložbu s temom 20. godina Vinistre. Uz izlagače, koji su predstavili malvaziju berbe 2012. te potom i druga vina, izložbu je obilježilo gostovanje jednog od vodećih osoba vinskog svijeta, Georga Riedela. Vlasnik tvrtke proizvođača čaša koja nosi njegovo ime, Riedel je na Vinistri predstavio posebno dizajniranu čašu za malvaziju te na rasprodanoj radionici prikazao na koji se način kušanje vina iz nje razlikuje od kušanja iz drugih čaša.

Iz Španjolske su na Vinistru stigli Carlos Sala i Relja Ferušić, poznatiji pod nazivom Sala Ferušić Architects. Tijekom predavanja pod nazivom «Arhitektura za vino», dvojac je predstavio svoju suradnju s vinarijama u Španjolskoj i Francuskoj te je približio arhitekturu i urbanizam kao motor održivog razvoja vinske regije.

O dobrobitima vinskog turizma predavali su Miquel Hudin i Èlia Varela Serra, osnivači Vinologuea serije turističkih vodiča kojima je cilj učiniti vino destinacijom putovanja. Premijerno je predstavljena Wine and Spirit Education Trust-WSET sommelierska škola te u posebnoj radionici i vina sorte cabernet franc iz mađarske regije Villany.

Program je također obilježio niz predavanja kojima je cilj bio razvoj konkurentnosti i rast istarskih vinara, kao i rasprave i kušanja na temu potencijala istarskih vina. Održano je predstavljanje programa pristupnih fondova EU namijenjenih vinarima te primjena rane defolijacije u svrhu povećanje kvalitete grožđa. Gastronomski dio Vinistre obilježili su kuhari i restorani Istre, a predstavila se i Boscolo Etoile Academy, ugledna talijanska kulinarska škola. Na izložbi su također tradicionalno dodijeljene nagrade za najbolja vina u sklopu ocjenjivanja Vinistre.

Vinistrin jubilej obilježen je i koncertom Gustafa u središtu Poreča, a ovom su prilikom i mnogi porečki restorani izašli u susret gostima s posebnim ponudama hrane i vina.

Generalni pokrovitelj Vinistre je Istarska županija. Pokrovitelji su Grad Poreč, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Hrvatska gospodarska komora, Turistička zajednica Istarske županije, IDA-Istarska razvojna agencija te Međunarodna udruga za vinovu lozu i vina-OIV. Zlatni sponzori su PBZ, PBZ Card, Plava laguna i Laguna vina. Srebrni sponzori su Istraturist i Valamar. Brončani sponzori su Moto-Ris, Maistra, Laguna Novigrad i Kempinski. Partneri su AZRRI, Veleučilište u Rijeci, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč te Hrvatski sommelier klub. Sponzori su Gastro Tim, Illy, Jana, Miva, Riedel i Habanos Moments. Telekomunikacijski partner je Metronet, dok su medijski pokrovitelji Jutarnji list, net.hr, Glas Istre, Radio Istra, Radio Pula, TV Istra i Novi list.

Više informacija o Vinistri i Svijetu malvazija dostupno je na web stranicama www.vinistra.com te Facebook stranici Vinistre, www.facebook.com/udruga.vinistra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:08