VINSKA KAPLJICA

VINSKA ŠKOLA SAŠE ŠPIRANCA: Ovo su tri sorte vina izvan zone komfora koje s kao izmišljene za ljetne dane!

Torrontés je najvažnija i najzastupljenija argentinska bijela sorta

Iako se dugo vjerovalo da se radi o španjolskoj sorti porijeklom iz Galicije, torrontés je zapravo autohtona argentinska sorta iz porodice sorti criollas (skupni naziv za sorte rođene na američkom tlu, a porijeklom od europske vitis vinifere). Postoje čak tri istoimene sorte u Argentini, a mi danas predstavljamo torrontés riojano koji se uzgaja na samom sjeveru Argentine, na ekstremno visokim i suhim te pjeskovitim položajima usred Anda.

U tim ekstremnim i neljubaznim uvjetima s puno vjetra, vrlo hladnim noćima, vrlo toplim danima i jako malo vlage ova aromatična sorta, koja mirisom podsjeća na naš muškat i okusom na laganu malvaziju, stječe predispozicije za svježinu i mineralnost monumentalnih razmjera. Zbog toga torrontés u dobrim rukama I pod uvjetom da dolazi iz regija Salta ili La Rioja, a ne iz nižih dijelova gdje daje ravna i bezlična vina, može dati uzbudljivo aromatično i mirišljavo vino s puno karaktera koje je idealno trošiti upravo u ljetnim mjesecima. Albariño (čitaj albarinjo) je bijela vinska sorta tipična za najsjeverniju španjolsku regiju Galiciju.

Group of friends having drinks at sunset. They are celebrating with a wine toast. They are smiling and happy. Lens flare

Unutar Galicije po toj je sorti pak najpoznatije vinogorje Ríax Baixas (čitaj: rias baišas) gdje albariño zauzima čak 90% vinogradarskih površina. Obično se iz Španjolske očekuju vina mediteranskog karaktera, s više tijela i topline, međutim albariño iz vinogorja Ríax Baixas je upravo suprotnog karaktera. Daje lagana, osvježavajuća i poluaromatična vina koja idealno funkcioniraju kao tipična ljetna osvježenja. Pozadina lepršavosti albariña iz Ríax Baixasa leži u činjenici da se vinogradi nalaze uz samu Atlantsku obalu, odakle pristižu osvježavajući povjetarci te za Španjolsku neuobičajeno puno kiše. Zbog velike vlage vinogradari u Ríax Baixasu njeguju specifičan uzgojni oblik koji podsjeća na formu tunela od povijene loze.

Woman enjoying glass of wine in the city.
Getty Images/iStockphoto

Redovi su uvijek okrenuti prema vjetru kako bi se strujanje zraka što više iskoristilo i kako bi se loze brzo sušile od vlage. Plodni dio loze s grozdovima se nalazi visoko u zraku gdje je manja koncentracija vlage nego pri tlu, zbog čega se berba u Ríax Baixasu vrši, na jedinstven način, s rukama istegnutim iznad glave. Popularnost albariña zadnjih godina dramatično raste širom cijelog planeta i ako nastavi ovim tempom mogao bi smijeniti pinot grigo s trona kralja laganih trendovskih vina. Jura (čitaj žurá) je povijesna vinska regija istočne podalpske Francuske smještena između puno poznatije Burgundije I Švicarske.

Group of people having their lunch outside on summer sunny day
Getty Images/iStockphoto

Iako se tamo uzgajalo grožđe od pamtivijeka danas je mala i desetkovana u odnosu na predfilokserno doba, identičnokao i u slučaju naše Dalmacije i Istre. Za razliku od Burugundije, Jura se nikada nije oporavila od čuvene pošasti s kraja 19. stoljeća i grožđe se uzgaja na samo 1850 hektara vinograda. Najčešći blend kod suhih bijelih vina je kombinacija chardonnaya i savagnina, a potonji je razlog zašto smo odabrali ovo vino za današnju preporuku. Savagnin je autohtona sorta savojske Francuske koja daje živa i osvježavajuća crispy vina ili je se koristi za teži oksidativni tip vina poput sherryja naziva Vin Jaune.

Photograph of a bowl of soup being served at an outdoor dinner party with a bottle of wine in frame with blank label.
Getty Images/iStockphoto

U kombinaciji s chardonnayom kao redovno suho vino dobiva nenadmašni pečat krepkoće i svježine istovremeno i omogućuje jedno od unikatnijih iskustava u životu kad je vino u pitanju.

KAIKEN, TORRONTÉS TERROIR SERIES 2017., SALTA, ARGENTINA

Cijena: 62 kn (Roto dinamic)

Kaikenov torrontés dolazi iz regije Salta iz vinograda starog više od 80 godina i s nadmorske visine od nevjerojatnih 1700 metara. Radi se o elegantnom vinu, poluaromatičnom, s cvjetnim muškatnim notama i aromamatropskog voća na nosu te osvježavajućeg okusa profinjene mineralnosti. Živo I atraktivno vino, svakodnevno, a opet s karakterom serioznog vina. Izvanredno dobrog omjera cijene i kvalitete.

VIONTA, ALBARIÑO 2016., RÍAX BAIXAS, ŠPANJOLSKA

Cijena: 72,50 kn (Vivat fina vina)

Bazično vino iz vinarije Vionta nam donosi najfiniji primjer potencijala ove sjajne sorte u kategoriji osnovnih, jednostavnijih vina. Sa svojom izraženom voćnom aromatičnošću s jedne i živim kiselinama s druge strane nudi se kao savršen spoj ljetnim ribljim ručkovima, a jednako dobro će funkcionirati I kao vino za neobavezno i opušteno druženje. Dodir gorkastosti na finišu je također klasično obilježje sorte i razlog zašto tako dobro ide uz hranu.

DOMAINE ROLET, CÔTES DU JURA BLANC 2011., JURA, FRANCUSKA

Cijena: 159 kn (Vivat fina vina)

Savagnin i chardonnay u omjeru 45 i 55 posto, bogatog okusa punog citrusnog voća, živih kiselina i atraktivne svježine. Nos obilježavaju specifičan miris zrelih i prezrelih jabuka, sušene kore limuna i primjese orašastih tonova. Svakako se radi o kompleksnomi atraktivnom vinu iznimne mineralnosti kojem se treba posvetiti vrijeme, pa rezervirajte za njega jedno ljetno večer I ugodno društvo jednako znatiželjnih ljubitelja vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:43