CRNJACI VISOKE KLASE

VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA: Vinarija Grabovac, koja je i prije radila najbolja vina u svojem kraju, trenutno nudi višu kvalitetu nego ikad!

 Rene Karaman
Atraktivna kujundžuša i crnjaci visoke klase...

Vinarija Grabovac nositelj je imidža imotskog vinogorja već dva i pol desetljeća. Još se ranih devedesetih, kada je Ante Grabovac, glava obitelji, pokrenuo novu eru ozbiljnog obiteljskog bavljenja vinom, nametnula kao vodeća vinarija imotskoga kraja. U to doba još je postojala i velika vinarija Imota, koja je hranila tržište jeftinim vinima niske kvalitete i uvelike odmagala novoprobuđenom vinskom poduzetništvu toga kraja da se afirmira na nacionalnoj sceni. U međuvremenu je Imota propala, a Grabovcima i drugim vinarima preostalo je da pokušaju popraviti štetu koju im je gigant iz susjedstva ostavio u naslijeđe.

Makarska, 180513.
Na Kacicevom trgu otvorena je Vinarija Grabovac iz Imotskog.
Wine Bar Grabovac prvi je ugostiteljski objekt te vrste u gradu, te ce sigurno obogatiti turisticku ponudu Makarske.
Na fotografiji: Milan i Ante Grabovac - sin i otac, vlasnici Vinarije Grabovac.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Ono ključno dogodilo se na samom početku, kada se Ante Grabovac odlučio posvetiti prije svega lokalnoj sorti kujundžuša. Iako je tada bila nepopularna, upravo je kujundžušu odabrao za svoje glavno vino jer ju je htio sačuvati kao tradicijski vodeću sortu. U trenutku kad je donio odluku, malotko je pozdravljao takvo razmišljanje jer se tada tržište nije moglo zasititi plavca malog i nadolazeće malvazije, a usto su jako bile popularne i internacionalne sorte porijeklom iz Bordeauxa i Burgundije, koje je, doduše, Grabovac također zasadio, ali im nije dao prioritet. Kujundžuša je brzo prepoznata kao sorta koja daje lagana vina nižih alkohola, nježne teksture, blagih aroma voćnog tipa, dakle savršeno funkcionira kao lagano ljetno osvježenje, upravo ono što bi svaki dalmatinski restoran i bolji bar trebao dobro ohlađeno ponuditi gostu izmorenom ljetnom vrućinom. Ante Grabovac nije se odrekao ni crnih lokalnih sorti, pa su mu u vinogradima opstali trnjak i vranac, također tradicijske sorte tog kraja.

Makarska, 110310.
Vinarija Grabovac iz Imotskog organizirala je predstavljanje svojih vina u vinoteci
Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Dobro je prepoznao da bi devedesetih, u doba pomame za internacionalnim sortama, lokalni crnjaci imali još manje šanse na tržištu od kujundžuše, pa ih je miješao s merlotom i cabernet sauvignonom da bi vino učinio atraktivnijim kupcu. Crna vina obitelji Grabovac na tržište su izlazila pod nazivom Modro jezero i ponudila su dalmatinsko vino s više živosti od popularnih plavaca i u tom trenutku to nije bilo popularno, ali kvaliteta je bila visoka i Grabovci su svoja vina uspješno prodavali. Dva desetljeća kasnije situacija se stubokom promijenila. Tržište vina se razvilo, ljudi više promišljaju prilikom izbora vina i postoji velika skupina radoznalih ljubitelja vina koji žele upoznati i drugo lice vinske Dalmacije, ono iz unutrašnjosti. Osim toga, stasala je i nova generacija u obitelji, konkretno Milan i Nikola Grabovac i Mislav Maršić. Nikola i Mislav su završili fakultete vezane uz vinarstvo, a Milan je ekonomist. Mladići su stažirali u inozemnim vinarijama svjetskoga glasa, donijeli nove poglede i spoznaje te, začudo, obiteljski brod još više zakreću prema obiteljskoj ostavštini i tradicionalnim sortama jer to je trend i vani. U međuvremenu je vinarija stasala i iskustveno i tehnološki, pa trenutno nude bolju kvalitetu nego ikada iako su i prije bili dobri, u svojem kraju najbolji.

Rene Karaman

Kujundžuša je sada atraktivno vino, više nije samo blago i lagano nego i aromatičnije i življe, pravo osvježenje. Bijela vina s položaja Vučja draga kompleksna su gastronomska vina, ali najveći se napredak ostvario u crnim sortama. Vranac i trnjak nove su perjanice vinarije, a Modro jezero ozbiljan bordoški blend po stilu i aromama. Grabovčevi crnjaci s oznakom rezerva vina su koja dozrijevaju elegantno, čuvaju svježinu i sočnost, a imaju neki mineralni pečat i dubinu. Radi se o vinima visoke klase u koja se isplati ulagati i koja nude pošten omjer cijene i kvalitete, o vinima čije vrijeme dolazi.

GRABOVAC KUJUNDŽUŠA 2019. oko 50 kn, 86/100

Lijepo i elegantno vino. Živo i osvježavajuće u ustima, vitkog tijela, atraktivnih aroma pretežno voćnog profila na limetu i vinogradarsku breskvu, s ugodnom herbalno-travnatom pozadinom. Okus je živ, nježan, blago voćan na finišu i s tračkom gorkastosti na retrookusu. Jako lijepo vino za svakodnevnu potrošnju koje treba popiti u roku od godinu dana. Alk. 11,5%

GRABOVAC TRNJAK RISERVA 2016. Cijena na upit, 88/100

Živi i ugodno pikantno crno vino. Finog, slojevitog mirisa u kojem se isprepleću višnjasta voćnost sa začinima tipa crni papar i s primjesama kože. Živih i ugodno naglašenih kiselina koje potenciraju neku eleganciju, a opet ima dubinu i trajanje, te neku pikantnu sočnost na finišu. Fino, živo, uz janjeće kotlete, juneće odreske s roštilja i drugo sočnije crveno meso. Alk. 13,5%

GRABOVAC VRANAC RISERVA 2016. Cijena na upit, 90/100

Bogato vino bogatog mirisa i bogatog okusa. U pozadini vlada za vranac tipična crna višnja, ali s puno finih, zadimljenih i začinskih primjesa, a tu je i kolač od višnje i tamna čokolada. U ustima je toplo i živo istodobno, s puno zrele voćnosti i začinske vanilične slasti. Dugačkog trajanja, živih kiselina, čvrstog taninskog stiska na finišu. Uz hranu tipa crvena mesa u bogatim umacima ili divljač. Čuvati još godinu do dvije jer će napredovati, a životni vijek mu je najmanje dvanaestak godina od berbe. Alk. 14,5%

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:20