SVE JE SPREMNO

Vinski znalci iz cijelog svijeta i kritičari Concours Mondial de Bruxellesa kušaju maslinova ulja u Vodnjanu

 Goran Sebelic/Cropix

Istarsko maslinarsko središte Vodnjan danas je ugostili 320 znalaca u svijetu vina iz cijeloga svijeta. Naime, u Vodnjan je na kušanje njihovih izvrsnih maslinovih ulja došlo 320 ocjenjivača, riječ je o enolozima, sommelierima, novinarima, distributerima i vinskim kritičarima iz tima međunarodnog ocjenjivanja vina "Concours Mondial de Bruxelles", nakon Decantera drugog najznačajnijeg ocjenjivanja vina na svijetu. Ovo se ocjenjivanje otvara sutra u porečkoj Žatici, a svoj prvi dan boravka u Istri vinski su znalci proveli u Vodnjanu gdje je otvorena 29. Smotra maslinovih ulja Istre i 29. Smotra vina južne Istre. Ovdje su mogli kušati najbolja ulja, ali i poneka vina južne Istre poput Terabota i Babosa, ali i pršute pršutarne Buršić te tradicionalna istarska jela kao što su maneštra i pljukanci sa šugom. Nakon toga, obišli su Brijune gdje im se priprema i gala večera.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

Voditeljica marketinga udruge vinara i vinograda Istre Vinistra Sanja Brnobić, koja je ovo ugledno natjecanje dovela u Istri prvi put ikada, veli da će ovo biti izvrsna prilika da se vinski znalci upoznaju s Istrom kao vinskom regijom, a nakon ocjenjivanja koje završava u nedjelju, 20-tak vinskih novinara ide na studijsko vinsko putovanje kroz Istru, Kvarner i Dalmaciju.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

- Jučer je u Poreč stiglo oko 320 ocjenjivača, danas je krenuli su masterclassovi, a sutra je i svečano otvaranje u 9 sati. To će ocjenjivanje trajati od 11. do 14 svibnja u dvorani Žatika. Došlo nam je dakle 320 ocjenjivača iz 50 različitih zemalja svijeta. Naši vinari su mogli svoja vina, i to su i učinili, poslati na ocjenjivanje. Na ocjenjivanju je 220 vina iz Hrvatske, a od tog je broja 150 vinara iz Istre. To je nešto što će dugoročno dignuti rejting Istre kao vinske regije i nešto što u vinskom svijetu znači puno, kazala nam je Brnobić. Dodala je da Concours Mondial de Bruxelles za razliku od Decantera mijenja mjesta gdje se ocjenjuju vina.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

- Od 2006. godine posjećeno je 15 zemalja, a lani je ocjenjivanje održano u Kalabriji. Ove godine je Vinistra kao udruga uspjela lobirati za domaćinstvo. Najveća vrijednost ovog ocjenjivanja je ta da stručnjaci osim što kušaju i ocjenjuju vina, imaju priliku se upoznati se s Istrom kao vinskom regijom kroz organizirane degustacije i prezentacije lokalnih proizvoda i destinacija kao što su danas posjet Brijunima i kušanja ulja u Vodnjanu. Posjetit će i brojne vinarije u Istri, najavila je Brnobić. A idućih dana ocjenjivat će se 10 tisuća uzoraka iz 50 zemalja svijeta, a koji će biti medijski odjek ovog skupa znat će se u narednim mjesecima kada krenu objave diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:17