KUHAM I ŠERAM

VIRALNI KEKSI NAŠEG POZNATOG ČOKOLATIJERA: Udebljamo li se u izolaciji, kriv je Stiv. Njegovim je keksima nemoguće reći “ne, hvala”!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Poznati hrvatski čokolatijer Stiv Kahlina, koji stoji iza uspješnog brenda Taman Chocolates, svoju je proizvodnju čokolada i pralina s obzirom na trenutnu situaciju morao znatno usporiti, no to ne znači da i dalje ne stvara.

U to sam se i sama uvjerila kad sam na njegovom profilu naišla na brzi recept za kekse s lješnjacima, idealne za večer provedenu uz film ili omiljenu seriju. Zatočena u kući, s maslacem u hladnjaku i mljevenim lješnjaci ma u smočnici, odlučila sam se baciti na pripremu tih keksa, pa kud puklo da puklo. Budući da sam se prošli Božić dobro pripremila za pečenje kolača koje se na kraju zbog sveopće zaposlenosti nije ostvarilo, masni papir s božićnim uzorkom napokon je ugledao svjetlo dana, u karantenom obilježeno proljeće 2020. Malo je reći da su keksi nestali za tren, a idući dan sam 20 g brašna zamijenila kakaom, a sjeckane lješnjake za posipanje usitnjenom čokoladom. E to je tek zarazno!

Integralni keksi s lješnjacima

200 g integralnog brašna
120 g maslaca
40 g demerara šećera
40 g sitno mljevenih lješnjaka
pola šake cijelih lješnjaka
prstohvat soli
2-3 žlice mlijeka

Pomiješajte suhe sastojke pa dodajte usitnjeni maslac i mlijeko. Rukama mijesite dok ne dobijete ujednačenu smjesu, a ako ste u žurbi, ubacite sve sastojke u blender dok se sastojci ne povežu. Ako je potrebno još malo rukom zamijesite da se sve ujednači pa dobiveno tijesto oblikujte u kobasicu, zamotajte folijom i stavite u hladnjak da se stisne barem sat vremena. Narežite kobasicu na kolutiće, svaki malo stisnite rukama kako biste oblikovali keks te ih posipajte usitnjenim lješnjacima te rasporedite po limu koji ste prekrili papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 7-8 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:54