Više bakterija u ledu nego u zahodskim školjkama

Loše nam se piše. Daily Mail prikupio je uzorke leda iz deset različitih lanaca brze prehrane – uključujući slavni McDonald’s, Burger King i Starbucks – i ustanovio da na šest od deset mjesta bakterije vrebaju iz tog izvora na koji obično ne bismo posumnjali. Naime, kocke leda sadržavale su veći broj bakterija nego voda iz zahodskih školjki iz istih tih restorana brze prehrane. Daily Mail nije dao točan opis po vrstama bakterija koje su pronađene niti je ukazao na neki specifičan rizik, već su njihovi stručnjaci samo izjavili da je riječ o ‘higijenskom riziku’. I što sad to znači?

Sigurno nećemo krenuti piti vodu iz zahodskih školjki, ali ne bi bilo loše da budemo malo oprezniji s ledom koji nam dolazi u čaši i da se osvrnemo na higijenske uvjete ugostiteljskih objekata u koje uopće odlučimo otići. U većini slučajeva bakterije su u led dospjele zbog prljavih ledomata, a ako ima prljavštine na podovima i pultovima, sva je prilika da se nisu baš ubili ni od čišćenja ostalih dijelova opreme.

Treba upozoriti na to da Daily Mail nije bio baš precizan u svom istraživanju te da bi možda bilo bolje provesti komparativnu analizu leda i ostalih tvari koje konzumiramo, a ne zahodske vode koju ionako nikome neće pasti na pamet gucnuti. Barem se toplo nadamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 15:54