Najbolje u gradu

Višnja, Kika, Sanja, Petra i Nika lani su ispekle čak 202.378 komada štrukli, koliko ste ih vi pojeli?

 Instagram @la_struk
Kad se poželimo dobrih štrukli, a nismo od volje sami ih pripremiti, onda idemo na ovu zagrebačku adresu

Zagrebačka gastronomska scena posljednjih je godina zanimljiv "teren". Postoje neka mjesta koja opstaju usprkos svemu, a postoje i ona koja se prije zatvore nego što ih publika uspije upoznati i isprobati njihova jela. Kada je prije gotovo deset godina u Skalinskoj (na kućnom broju 5), u malom lokalu s prekrasnim dvorištem, nedaleko Dolca, otvoren La Štruk, mnogi su se začudili doznavši da na jelovniku imaju samo jedno jelo - štrukle. Međutim, štrukle su za njih, ali i sve ljubitelje ovog tradicionalnog specijaliteta Hrvatskog zagorja, bile pun pogodak!

image
Boris Kovačev/Cropix

Iako nude samo jedno jelo, za koje mnogi tvrde da su najbolje u gradu, nerijetko se dogodi da kad otvore svoja vrata, u ovom zagrebačkom restoranu nastane nevjerojatna gužva. Postao je La Štruk i nezaobilazno mjesto za turiste, koji su preporuku za njih pročitali u nekom od brojnih turističkih vodiča ili online recenzija.

Da rade dobar posao, nije mjerilo samo pun lokal, već u konačnici i brojke, a upravo su se njima pohvalili iz La Štruka na profilima svojih društvenih mreža. A one kažu: "Inventura 2023.: 202.378 komada štrukli napravljenih ručno. Višnja, Kika, Sanja, Petra i Nika, ruke vam se pozlatile."

A da ove vrijedne žene zaslužuju nagradu, pokazuje i jedna od njihovih nedavnih objava na kojoj se vidi kako za štrukle nema stajanja, a za ove dame nemogućih izazova, čak i kad nestane struje u centru Zagreba.

Ako slučajno još niste bili u La Štruku, tada trebate znati da ovdje pored klasičnih zapečenih i kuhanih štrukli nude i štrukle u raznim varijantama. Sa sirom, s borovnicama, bučinim košticama, tartufima, dimljenom paprikom, blitvom, orasima i medom, jabukom i cimetom, a svakog tjedna nude i štrukle u posebnom, sezonskom okusu. Tako su, primjerice, za blagdane hit bile štrukle s narančom, cimetom, klinčićima i arancinima. Sezonski također pripravljaju i juhu od štrukli te kroštruklice, odnosno pržene štrukle s umakom od karamele ili bez njega.

Želite li se, pak, okušati sami u izradi štrukli, donosimo vam i njihov recept koji su u vrijeme lockdowna objavili na društvenim mrežama Instagram i Facebook.

image
Boris Kovačev/Cropix

Za tijesto:

320 g glatkog brašna (T-550)
50 g oštrog brašna (T-400)
1 jaje
1½ žlice ulja - pola žlice za tijesto, žlica za premaz
15 ml tople vode
½ žličice soli
½ žličice octa

Za punjenje:

500 g svježeg sira
50 g maslaca
1 žličica soli
1 jaje

Za preljev:

2 žlice otopljenog maslaca
500 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Pomiješajte brašno, jaje, pola žlice ulja, toplu vodu, sol i ocat te zamijesite u kuglu tijesta. Premažite tijesto žlicom ulja i pustite da stoji prekriveno folijom na sobnoj temperaturi barem pola sata. Pomiješajte svježi sir, maslac, sol i jaje i miješajte dok ne dobijete finu i glatku teksturu smjese. Razvucite tijesto na stolnjaku rukama tako da bude tanko poput papira. Odrežite debele krajeve tako da tijesto posvuda bude ujednačene debljine. Poškropite otopljenim maslacem. Nanesite nadjev na tijesto tako da on pokriva malo više od trećine površine tijesta. Pomoću stolnjaka zarolajte tijesto od strane prekrivene nadjevom prema suprotnoj, praznoj strani. Režite štrukle rubom tanjurića tako da dobijete komade dužine od otprilike 11 cm. Stavite štrukle u kalup za pečenje, prelijte vrhnjem za kuhanje i maslacem. Pecite pola sata na 220 Celzijevih stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 09:49