KUĆNI LUKSUZ

Vivat prodaje glasovite Ferrari Trento pjenušce koji su se ispijali na dodjeli nagrada Emmy

Ferrari at the 71st Primetime Emmy Awards Governors Ball on Sunday, Sept. 22, 2019, at the Microsoft Theater in Los Angeles. (Photo by Matt Harbicht/Invision for the Television Academy/AP Images)
 Matt Harbicht
Zagrebačka vinoteka Vivat Fina Vina prodaje sjajne talijanske pjenušce koji su služeni na prestižnoj dodjeli nagrada Emmy

Ovogodišnja dodjela nagrade Emmy protekla je u mnogo drugačijem izdanju, no što smo navikli pa se tako zbog koronavirusa preselila u virtualni svijet i odisala kućnom atmosferom. Kao što je već poznato, najveći laureati su serije "Nasljeđe","Schitt's Creek" i "Čuvari". Najveće iznenađenje večeri bila je 24-godišnja Zendaya s ulogom tinejdžerke ovisnice u HBO-ovoj seriji Eufrorija, koja joj je osigurala nagradu za najbolju žensku ulogu u dramskoj seriji.

image
Ferrari at the 71st Primetime Emmy Awards Governors Ball on Sunday, Sept. 22, 2019, at the Microsoft Theater in Los Angeles. (Photo by Matt Harbicht/Invision for the Television Academy/AP Images)
Matt Harbicht

Ipak, čestitanje laureatima uz čašu pjenušca nije izostalo pa su tako glumačke ekipe i ove godine nazdravljale pjenušavim vinima Ferrari Trenta što je postao već i ritual budući da suradnja ove talijanske vinske kuće i Emmy dodjele nagrada traje od 2015. godine. Dozu glamura s dodjele nagrada možemo imati i mi budući da se Ferrari Trento pjenušci mogu kupiti u zagrebačkoj vinoteci Vivat Fina Vina. Gospodin Boris Ivančić, vlasnik spomenute vinoteke, otkrio nam je da upravo Ferrari spadaju u njemu omiljene kućne pjenušce.Može ga se kupiti već od 97 kuna, dok će vinske entuzijaste možda zanimati spektakularan Giulio Ferrari iz 2009. koji ima vrtoglava 94 boda (775 kuna) . Osim toga, u Vivatu se ponose i činjenicom da Ferrari Maximum imaju i u magnumu te duplom magnumu.

image
Slavljenicki pjenusac
Ustupljena Fotografija
image
Glumci na 69. dodjeli nagrada Emmy
John Salangsang

Ferrari Maximum Blanc de Blanc, prvo vino koje je Giulio Ferrari proizveo početkom 20. stoljeća i dalje nepogrešivog stila koje osvaja svježinom i voćnim mirisom. Riječ je o 100% chardonnayu, vrši se stroga selekcija i berba se odvija u prvoj polovici rujna. Odležava 30 mjeseci na vlastitim kvascima, a grožđe dolazi s vinograda smještenih na obroncima planina u okolici (300-600 metara n.v). Wine Spectator, međunarodna vinska biblija, definira Ferrari kao "najboljeg, najstarijeg i najslavnijeg proizvođača pjenušaca klasičnom metodom (...) ujedno stvarajući vintage vina koja mogu parirati najprestižnijim i najskupljim šampanjcima".

Daleko, najzanimljivija je njihova priča. Naime, legenda o Ferrariju započinje s Giuliom Ferrarijem i njegovim snom o stvaranju vina u Trentinu koje će se moći mjeriti s najboljim francuskim šampanjcima. Svakako je jedan od pionira talijanske vinske scene budući da je prvi u Italiji zasadio značajne zasade chardonnaya. Za početak je počeo proizvoditi nekoliko vrlo odabranih etiketa, s opsesivnom pažnjom prema kvaliteti. Kako nije imao djece, počeo je tražiti nasljednika kojem bi mogao povjeriti svoje vinsko blago. Kako su godine odmicale, odlučio se za Bruna Lunellija, vlasnika male vinoteke u Trentinu koji je imao pet sinova. Ispostavilo se kako je Bruno bio dobar izbor jer je svoju strast prema vinu prenio na sinove. Vinarija koja je nekoć proizvodila 9000 boca godišnje, postaje tržišni lider i nacionalno slavljeničko piće. Nakon Bruninog preuzimanja vinarije stvorene su neke od perjanica poput Ferrari Roséa, Ferrari Perlé i Giulio Ferrari Riserva del Fondatore. Danas vinariju vodi treća generacija obitelji Lunelli promičući Ferrarijev san. Marcello, Matteo, Camilla i Alessandro vode vinariju kombinirajući tradiciju i inovativnost te promičući svoje vino kao amblem talijanskog načina života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:29