Vječni ljetni klasik-grčka salata

Klišej od kojeg nitko ne odustaje!
Klišej od kojeg nitko ne odustaje!

Najjednostavnija priprema na svijetu. Kod grčke salate priprema jednostavno ne može poći po zlu. Iako se već doživljava kao istrošen klišej; grčku salatu i dalje obavezno poslužujemo uz roštilje kao prilog ili samostalan brzinski ručak. Kad je najbolja? Pa… za grčku salatu jedino bitno je da bude dobro ohlađena, a najslađe ju je jesti iz zdjelice dok su vam stopala još zavučena u džepove pješčane plaže.

Ako tražite točne korake kako je napraviti, a mašta i “rješit ćemo u hodu” stav nisu vaš stil donosimo kako napraviti grčku salatu:

Trk na plac!

Bez dobrih namirnica nema ni dobre salate, zato se pobrinite da su rajčice mekše i jako slatke. Moguće da će vas ljudi čudno gledati, ali možete im dodati i prstohvcat “cukra” koji će isprovocirati prirodni šećer u rajčici dok pripremate ostatak slate. Krastavce ogulite i možete ih narezati na tanke kolutove ili kvadratiće. Pobrinite se da je krastavac dobro ohlađen jer inače neće dobro funkcionirati s ostatkom.

Sir i masline

Sir? Klasika je feta sir narezan na komadiće ali za one kojima je feta preintenzivnog okusa zamjenite je s mozzarelloom. Obično se stavljaju crne masline. Predlažemo pečene crne masline. One imaju jači okus, ali naravno izvrsno će ići i obične. Sve velikodušno zalijte dobrim maslinovim uljem.

Nije klasik, ali je prefino

Za neku kreativniju varijantu možete dodati malo sušenih rajčica i malo pesta genovese. Odlično će vam se sljubiti kockice starog kruha koje ste prethodno lagano prepržili. Ubacite i crveni luk i vinski ocat. Pozdravljamo i ubacivanje pera obične salate i rige. Papriku možete također narezati na sitne komadiće pa kombinirajte crvenu, žutu i zelenu zbog boja.

Salata novog doba

Što još ubaciti? Pa tostirani bademi ili lješnjaci također će se divno slagati sa svim prethodno nabrojenim sastojcima. Vinski ocat možete zamijeniti acetom balsamicom, a maslinovo bučinim uljem. Što se tiče začina, origano je također u klasičnom receptu, ali uz njega možete natrgati listove bosiljka ili metvice.

Kako bilo nemojte štedjeti na začinima, maslinovu ulju i odaberite samo najslađe”pomidore”. Ubacite ih u hladnjak i suzdržite se od provjeravanja svakih nekoliko minuta koliko je vaša salata uspješna.

A sad recept:

4 rajčice

1 krastavac

2 zelene paprike

1 glavica luka

300 g feta sira

200 g crnih maslina

nekoliko listova zelene salate

4 žlice maslinovog ulja

svježe mljeveni papar i krupna sol

Očistite i operite povrće pa sve narežite na komadiće. Sve dobro pomiješajte. Dresing naprvite od vinskog octa i maslinova ulja. Začinite svježe mljevenim paprom, solju i origanom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2025 03:37