NESTAŠICA ULJA

Vlasnici fish&chips restorana strahuju, čak trećina mogla bi uskoro zatvoriti svoja vrata

 Jaroslav Moravcik/
Klasik kojeg u Velikoj Britaniji obožavaju trenutno zadaje glavobolje brojnim vlasnicima lokala

Cijene omiljenog fish&chipsa neprestano rastu, a sada bi zbog nedostatka ulja trećina restorana koja poslužuje ovaj klasik mogla zatvoriti svoja vrata, piše Independent. Englezi većinu suncokretovog ulja, naime, dobavljaju iz Ukrajine, a izvoz je privremeno stopiran zbog ruskih napada. Kako pišu tamošnji mediji, cijene ulja otišle su u nebo i prema podacima iz National Federation of Fish Friers (NFFF), vlasnici restorana koji poslužuju prženu ribu i krumpiriće sada plaćaju dvostruko više nego što su plaćali prije nekoliko mjeseci.

image
Deposit Photos/

Andrew Crook, predsjednik NFFF-a, predviđa kako se oko 3000 od više od 10 tisuća restorana s takvom ponudom trenutno bori za opstanak. Kako piše Independent, Crook je inače vlasnik Skippers Fish&Chips u Lancashireu i tjedno potroši oko 200 litara suncokretovog ulja koje dolazi u pakiranju od 20 litara. Jedno takvo pakiranje donedavno je plaćao 30 funti (oko 270 kuna), a sada ga košta čak 44 funte (oko 395 kuna). Ne čudi, stoga, što se sada i sam našao u problemu.

"Trenutno u restoranu imam 40 pakiranja po 20 litara i mislim da neću moći nabaviti još nakon što to potrošim, morat ću se potruditi da mi potraje što dugo", rekao je za Independent.

Independent piše i kako su cijene repičinog i palminog ulja također porasle te kako je Indonezija nedavno zabranila izvoz palmina ulja, dok je Kanada, najveći svjetski proizvođač repičina ulja, zabilježila 35,4 posto manju proizvodnju u odnosu na prošlu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:39