ADVENT U ZAGREBU

VODIČ JUTARNJEG LISTA: Kušali smo najveće i najskuplje molekularne koktele, slane fritule punjene hobotnicom, Čučeka u Indiji i još štošta!

 Mario Pavlović
 

Čekalo se i preko 30 minuta u redovima za hranu i piće, plesalo se i pjevalo na sedam koncerata u širem središtu grada i uživalo u baletu na ledu na klizalištu na Tomislavovom trgu. Tako je u subotu navečer uz paljenje prve adventske svijeće na Manduševcu i tisuća lampica na Zrinjevcu, uz neopisive gužve i više desetaka tisuća posjetitelja, bez incidenata i službeno otvoren zagrebački Advent, ponovno spektakularni Božićni sajam koji će trajati punih 40 dana, sve do 7. siječnja, za vrijeme kojih će se prodati oko milijun kobasica.

Samo jednog dana vikenda, kada je naviše posjetitelja, u jednoj kućici prodat će se oko 400 komada kobasica, 60 litara kuhanog vina te 400 porcija fritula. Advent je ove godine nikad veći (na 16 lokacija i 32 organizirana događaja, na kojima radi više od 2500 ljudi) i proteže se od Vile Prekrižje do Zoološkog vrta u Maksimiru, ali dosad i najskuplji, s bogatom ponudom hrane i pića na čak 228 kućica uglavnom ukrašenih motivima Orašara, koji je glavna vizualna tema manifestacije za koju je Turistička zajednica Grada Zagreba izdvojila 5,5 milijuna kuna.

Uz spomenute rekorde očekuje se da padne i onaj u broju posjetitelja, kojih bi do kraja trebalo biti više od 150 tisuća, a koji osim tradicionalnih lokacija održavanja Adventa, poput Božićne bajke na Trgu bana Jelačića, Adventa na Europskom trgu i Adventa u tunelu, ovih blagdana na izbor imaju i filmski Advent na Tuškancu i Advent pod lanternom, u sklopu kojeg će zborovi pratiti nažigače koji pale plinske lampe na Gornjem gradu.

Turisti na raspolaganju imaju 70 zagrebačkih hotela s oko 9000 kreveta te još oko 8000 u privatnom smještaju. U TZ-u Grada Zagreba nadaju da će prosinac u Zagrebu završiti s do pet postotnim povećanjem u odnosu na lanjski. Reporteri Jutarnjeg noć su proveli na Adventu kako bi provjerili ponudu i pronašli ljude iza kulisa koji omogućavaju da Advent bude na razini najboljih u Europi. Tradicionalni hitovi poput kuhanog vina (15 ili 16 kuna po čaši uglavnom), kobasica (startna cijena od 15 kuna pa sve do 45) i fritula (cijene dosežu i vrtoglavih 25 kuna) prve su večeri bile najtraženiji, a mi smo probrali i još neke koji će biti među popularnijima. Prema procjenama iz Ministarstva turizma, na Adventu se potroši oko 500 milijuna kuna. Strani turisti pritom troše i do 1000 kuna dnevno, uključujući smještaj, a domaći oko 250 kuna. Otvorenje Adventa pratilo je i više od 20 stranih medija.

Čuček u Indiji

Kućica: Dreletova Hiža
Lokacija: Trg bana Jelačića/Božićna bajka
Cijena: 35 kuna
Sastojci: pečena piletina u curry umaku s preljevom od češnjaka i povrćem u ciabatti
Zapažanja: iznenađujuće hrskava, vruća ciabatta s ukusnom piletinom u curryju, ni prevelika ni premala, jedan je od hitova na kućici Davora Dretara. Praktična je za jesti u hodu jer iz nje ne cure umaci, a češnjak se ne osjeti.

Sarma u Tacosu

Kućica: Market by T&T
Lokacija: Fuliranje Gourmingle, Park Josipa Jurja Strossmayera
Cijena: 28 kn
Sastojci: meso sadrži 70 posto junetine i 30 svinjetine uz niz začina
Zapažanja: nakon street sarme, Fran Ćurković i chef Marko Ivančević došli su na ideju strpati sarmu u tacos. I opet su pogodili. Sarma u tacosu izuzetno je praktična za jesti, fino je začinjena, a tacos u ovoj varijanti zamjenjuje kruh.

Privatna arhiva

Molekularni topli dimni kokteli

Kućica: Molecular bar by Mangosta
Lokacija: Fuliranje Gourmingle, Park Josipa Jurja Strossmayera
Cijena: London Hot Gin (u visokoj čaši) 38 kn, Gin Punch (u nižoj čaši) 28 kn
Sastojci: u koktel London Hot Gin idu gin, sok od jabuke, đumbir, limeta te limun i celer, a u Gin Punch uz gin, idu đumbir i limeta...
Zapažanja: efektan dojam dima zimskim koktelima daje suhi led, odnosno ugljikov (IV) oksid u krutom stanju na temperaturi od -79°C.

Privatna arhiva

Božićne kuglice

Kućica: Chiquita Churrosita
Lokacija: Fuliranje Gourmingle, Park Josipa Jurja Strossmayera
Cijena: 28 kn
Sastojci: fritule punjene jabukama s umakom od vanilije i slatkim vrhnjem uvaljane u šećer s cimetom
Zapažanja: u porciji su tri velike fritule, koje više podsjećaju na knedle, pa se jabuke ne osjete do kraja. Veličina porcije je ok, ali umaka je previše, pa je nepraktično za jesti u hodu.

Privatna arhiva

Takoyaki

Kućica: Hanami
Lokacija: Fuliranje Gourmingle, Park Josipa Jurja Strossmayera
Cijena:
45 kn
Sastojci: slane fritule punjene hobotnicom, mladim lukom, ukiseljenim đumbirom, prelivene Tonkatsu umakom i majonezom s posipom od sezama, sušenih algi i dehidriranih komadića ribe Zapažanja: kuharica iz Kambodže pred vama peče ove slane fritule i vješto ih okreće štapićima dok ne poprime zlatnu koricu zvana. U porciji je osam fritula, a začini su svježi i punog okusa. Fritule su izvana hrskave, a iznutra mekane i tope se u ustima. Praktično ih je za jesti i pohvalno je što možete birati između štapića i vilica.

Privatna arhiva

Masni

Kućica: Rougemarin
Lokacija: Klovićevi Dvori
Cijena: 62 kune
Sastojci: brioche pecivo od muškatne tikve, namaz od carskog mesa, ukiseljeni kimchi, red sauce i vučena janjetina (pulled lamb)
Zapažanja: jedan od najskupljih obroka na Adventu, ali i jedan od najbolje sastavljenih. Osjeti se kvaliteta, janjetina je odlična, ali prve večeri jelo nam je posluženo gotovo hladno (što je možda slučajnost). Masni je ukusan, bez sumnje, ali nije velik kao njegova cijena, a zasigurno će biti jedan od hitova

Ustupljena fotografija

Baby kuglof

Kućica: Le Kolač
Lokacija: Fuliranje Gourmingle, Park Josipa Jurja Strossmayera
Cijena: 22 kn
Sastojci: tijesto s maslacem i aromatiziranom vanilijom uz dodatak limuna i naranče
Zapažanja: slastičar Robert Hromalić je oduševio. Izvana je hrskav, a iznutra savršeno mekan i punog okusa te neodoljivo sočan. Činjenica da je kuglof mali odlična je za prilike Adventa jer je vrlo praktična.

Privatna arhiva

Bean stew

Kućica: Biomania
Lokacija: Fuliranje Gourmingle, Park Josipa Jurja Strossmayera
Cijena: 58 kn (kobasica je još 18 kn)
Sastojci: varivo je od graha trešnjevca, azuki graha, korijena celera, korabe, mrkve, poriluka, pastrnjaka, crvene paprike i češnjaka, a kobasica je od sejtana i ječma sa začinima Zapažanja: svi su sastojci organski, od lokalnih uzgajivača s Brača. Njihov Bean stew nije klasično varivo, već je puno gušće i zasitno.

Privatna arhiva

Rumeni patuljak i sačmarica

Kućica: Čudna šuma Bolesne braće
Lokacija: Varšavska
Cijena: 28 kuna svaka
Sastojci: Rumeni patuljak (kobasica, zelje i senf), Sačmarica (pučka pikant kobasica, zapečeni grah, senf)
Zapažanja: zasitne, pomalo šarf kobasice u hrskavom pecivu s velikodušnim prilozima solidan su omjer cijene i kvalitete. Poslužene su tople, unatoč duljem čekanju. I nakon njih će vam trebati pivo.

Privatna arhiva

Mini fritulice

Kućica: Nonina tajna
Lokacija: Fuliranje Gourmingle
Cijena: 20 kn
Sastojci: Fritule kuhane u loncu umjesto u fritezi, uz preljev po želji (Nutella, domaći džem od smokve, cimet, šumsko voće, jagode)
Zapažanja: Luka, dečko s Lošinja, sa svojom majkom mijesi tijesto i spravlja male meke fritule koje su pravo osvježenje jer ne smrde po ulju kao većina, nisu premasne, tople su i hrskave. U porciji ih je 15-ak.

Privatna arhiva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:50