DRUGAČIJI SADRŽAJI U POZNATOJ FORMI

VODIČ KROZ NEOBIČNE FESTIVALSKE BURGERE: Između dvije polovice peciva kriju se iznenađujuće kombinacije okusa i sastojaka. A mi smo ih isprobali!

 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA
Na Zagreb Burger Festivalu našu su pozornost privukli neki malo drugačiji zalogaji...

U gomili sočnih burgera ponekad je teško odlučiti se za samo jedan, pogotovo kada je pred nama toliko mnogo izbora, koliko ga ove godine ima na Strossmayerovu trgu na novom izdanju Zagreb Burger Festivala. Inovacija na festivalu ni ove godine ne manjka pa će tako posjetitelji moći kušati burgere posvećene hrvatskim regijama, odležane u teranu ili pak dimljene u posebnom smokeru. No, umjesto da se posvetimo ocjenjivanju i proglašavanju najboljeg burgera festivala, što je samo po sebi nezahvalan zadatak, odlučili smo vam predstaviti pet burgera s najneobičnijim sastojcima.

Marko Miščević

Kada biramo što ćemo naručiti, najčešće se držimo poznatog, a ona jela s pomalo egzotičnim namirnicama preskačemo kako se “ne bismo zeznuli”, a time pritom sami sebi uskraćujemo nove okuse i iskustva. Kako se to ove godine ne bi dogodilo, odlučili smo vam približiti upravo one burgere koji su privukli našu pozornost svojim sastavom i iznenađujućim kombinacijama peciva, mesa, priloga i umaka. Evo što ćete moći ovih dana probati…

SHRIMP BURGER

Kućica: Mason Burgers & Stuff
Sastav burgera: škampi, svijetli kimchi, pasta od škampa, fish sauce, breskve
Cijena: 44 kn
Kad ga možete probati: u petak, 21. rujna

Marko Miščević

Riblji burger pripremljen od svježih škampa u sebi skriva i nekoliko više, odnosno manje očitih sastojaka. Među onima manje očitima nalaze se fish sauce i pasta od škampa koji su korišteni kao u začin za burger. Fish sauce, odnosno riblji umak, danas se može kupiti u većim hrvatskim dućanima, a koristi se umjereno jer daje izrazit okus čija kombinacija riblje arome, slanosti i slatkoće stavlja točku na “i” brojnim egzotičnim jelima. Nastaje procesom fermentacije sitnih riba poput inćuna koji se prekriju sa soli te stave u velike bačve kako bi odradile proces fermentacije koji zna trajati od nekoliko mjeseci pa do nekoliko godina. Ovaj je umak odličan dodatak marinadama, umacima za salate ili pak prženim jelima, a koristite ga kao zamjenu za sol. Još jedan sastojak koji se nalazi u ovom burgeru također nastaje fermentiranjem. Riječ je o svijetlom kimchiju od kupusa koji se od klasičnog razlikuje po tome što u njemu nema čilija. Kimchi se može raditi od različitog povrća koje se fermentira, a baza mu je kineski kupus koji se soli i potom kombinira sa slatkom pastom od vode, šećera i rižinog brašna, kao i s drugim povrćem poput mladog luka, mrkve, češnjaka te nezaobilaznih začina i dodataka kao što su đumbir, riblji umak i čili. Izvrsno se slaže s mesnim jelima, a pozitivno utječe na probavu pa se preporučuje njegova česta konzumacija.

RAMEN BURGER

Kućica: RougeMarin
Sastav burgera: pecivo od ramen rezanaca, meso (smjesa od 100 g carskog mesa i 100 g junetine), tvrdo kuhano jaje, teriyaki umak, svježi krastavci, mladi luk, mungo i misuno klice i nori alge.
Cijena: 80 kn
Kad ga možete probati: u srijedu, 19. rujna

Marko Miščević

Ramen je japanska gusta juha s rezancima koja se sve češće javlja u našim krajevima. U ovom burgeru iskorištene su neke od namirnica koje čine temelj tog popularnog jela, od rezanaca preko klica pa do umaka. Od neobičnijih sastojaka javljaju se mungo i misuno klice. Mungo klice mladice su mungo graha odnosno zelene soje blagog mirisa i okusa. Misuno ili mizuno klice podanci su brzorastuće azijske vrste senfa koji se često koristi kao mikrosalata i daje jelima suptilan gorkasti okus. Nezaobilazni dio japanske kuhinje je i teriyaki umak koji možete kupiti u većini naših dućana, ali i pripremiti sami reduciranjem vode, smeđeg šećera, soja sosa, meda, češnjaka, đumbira i kukuruznog škroba.

EL TORO ORIGINAL BURGER

Kućica: El Toro Restaurant & Bar
Sastav burgera: brioche pecivo, meso (kombinacija junećih rebara i vrata i black angus chuck roll), prženi luk, cheddar sir, tomatillo rajčica, wasabi majoneza, umak od meda i senfa
Cijena: 58 kn
Kad ga možete probati: svaki dan do kraja festivala

Marko Miščević

Meso black angus je u posljednjih nekoliko godina izazvalo posebno zanimanje Hrvata i ušlo u restorane u obliku popularnih steakova. Meso dolazi od škotske sorte sitnog goveda naziva Angus i crne dlake, a cijenjeno je zbog prošaranosti mesa masnoćom koja daje jelima osobiti tek, sočnost i mekoću. Samo meso korišteno u ovom burgeru uzeto je s vrata životinje između lopatica. Taj je mišić okružen vezivnim tkivom i masnoćom, a njegovi dijelovi mogu se koristiti za pečenja, sporo kuhanje i pripremu gulaša. U ovog burgeru svježinu daju kriške ljubičastog tomatilla, meksičke rajčice koja to zapravo nije. Okrugli plodovi koji mogu biti zelene ili ljubičaste boje skriveni su u ljusci i također su voće, ali su kiselijeg okusa, manje su slatke, a čvršćeg su tijela i sadrže puno manje vode u sebi u usporedbi s klasičnim rajčicama. Tomatillo se može jesti sirov i okusom podsjeća na mješavinu rajčice i jabuke, a odličan je u salsama, marinadama, pa čak i juhama.

KOREAN CHICKEN BURGER

Kućica: 50 Burgers & Champagne
Sastav burgera: tostirano mliječno pecivo, katsu piletina, domaći kimchi, bulgogi umak, majoneza od sezama i mješavina mlade salate
Cijena: 55 kn
Kad ga možete probati: svaki dan do kraja festivala

Marko Miščević

Katsu piletina svoje ime dobila je zapravo iz japanske riječi katsu, skraćenice za duži izraz katsuretsu koji znači odrezak ili kotlet. Priprema se od pilećeg fileta ili otkoštenog batka i zabatka koji se začine sa soli i paprom, a potom se meso uvalja u brašno pa u razmućeno jaje te na kraju i u krušne mrvice zvane još i panko mrvice. One jelu daju hrskaviju koricu nego većina drugih mrvica koja se koristi za ovu namjenu u zapadnjačkoj kuhinji. Za sočnost ovog začinjenog burgera pobrinuo se i bulgogi umak, inače čest sastojak korejskog roštilja. Priprema se od ulja sezama, luka, češnjaka, đumbira, umaka od soje, smeđeg šećera, meda, rižinog vina (mirin) i kukuruznog škroba. Jelima dodaje posebnu slatko-kiselu aromu, njegovi sastojci inače se koriste i kao marinada za meso, uz dodatak iscijeđenog soka azijske kruške zvane nashi ili klasičnog limuna.

BURGER OD JANJETINE

Kućica: The Garden Bar & Kitchen
Sastav burgera: janjetina s ras el hanoutom, feta sir, tostirana lepinja s uljem od češnjaka, humus od slanutka, salata od ribane mrkve s grčkim jogurtom i mentom i ljuti harissa umak
Cijena: 75 kn
Kad ga možete probati: svaki dan do kraja festivala

Marko Miščević

U ovom se burgeru osim kvalitetnog mesa i salate nalaze izražajni začini koji ga čine posebnim. Osnova je ras el hanout, mješavina začina koja potječe iz Sjeverne Afrike i najčešće obuhvaća najbolje začine koje određeni trgovac ima na raspolaganju. Koristi se u pripremi slanih jela, njime se premazuju meso i riba, a koristi se i u kuskusu i riži. U ovoj mješavini ima više od desetak začina u različitim omjerima, no najčešće se koriste kardamom, kumin, cimet, muškatni oraščić, korijandar, suhi đumbir, slatka i ljuta i paprika, suha kurkuma, klinčić, piment, čili, papar i mnogi drugo. Ljutinu burgeru daje harissa pasta od koje se radi umak, a koja potječe iz arapskih zemalja predvođenih Tunisom. Priprema se od nekoliko vrsta čili papričica kao što su piri piri, baklouti, serrano i slično koje se peku, ali i začina poput korijandera, kima, paste od češnjaka, mljevene čili paprike i soli. Primjenjuje se za premazivanje mesa, za riblja jela na žlicu, ali i kuskusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:00