GDJE DOBRO JESTI U RIJECI?

VODIČ KROZ RIJEČKE RESTORANE U KOJIMA SE DOBRO JEDE: Šest mjesta koje nikako ne smijete propustiti ako se nađete u gradu koji teče!

 Matija Djanešić / CROPIX
 

Zanimljiva ponuda u prostoru nekadašnjeg kultnog restorana: Conca d´Oro

Kružna ul. 12 / 051 213 782

Conca d’Oro (u prijevodu s talijanskog Zlatna školjka) mjesto je s dugogodišnjom tradicijom i također spada među kultna riječka mjesta, iako nema potpuno pouzdanih dokaza sve od 1885. godine. Mijenjali su mu ime, nazive ulice u kojoj se nalazi, države u kojoj postoji (čak pet puta!), namjene, vlasnike i kuhare, ali je ovaj riječki lokal je sve to preživio na sreću i zadovoljstvo Riječana i svih putnika namjernika željnih punog pjata. Danas je to bistro i wine bar koji se još usko povezuje s imenom velikog chefa Andreja Barbierija, koji je svojedobno ovdje radio. Ovaj nevelik bar ponudit će vam zanimljive zalogaje, ali i konkretnija jela za koja je zadužen Kristijan Kozmić, koji je ujedno i autor kuharice Primorski pjat.

Rijeka, 131014.
Bistro Conca d oro - Zlatna skoljka u Kruznoj ulici.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Tea Cimas / CROPIX

Lokalna hrana po pristupačnim cijenama u srcu riječke tržnice: Konoba Fiume

Ulica Vatroslava Lisinskog

Ono što morate znati o Rijeci i Riječanima jest da lokalci vrlo slabo poznaju nazive ulica i gotovo nitko se ne služi njima kako bi opisali lokaciju gdje se nešto nalazi. Ovaj marendaški biser u samom je srcu riječke place, a ako se kojim slučajem izgubite u tom živopisnom ludilu tržnice, pitajte nekoga za put jer će svi znati kamo trebate ići. Iako je njihova karta prilično velika za ovakav tip mjesta, predlažemo da se prepustite osoblju i pitate za dnevni ulov i pripremu.

Rijeka, 081015.
Buffet Fiume, na adresi V. Lisinski 12 na rijeckoj trznici.
Na fotografiji: interijer.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Zunic / CROPIX

Iako se ovdje pojede i dobra buzara od škampi za nevelik novac s obzirom na namirnicu, konoba Fiume idealna je za frigane girice, krumpir ili fažol (grah salatu) i malo blitve. Fiume je po svemu konoba i baš po svemu pokazuje pripadnost placi. Dvije omanje prostorije oblih ciglenih svodova ukrašene su klasičnim ribarsko-morskim memorabilijama - stare mreže, ferali, fotografije s rive... Ovdje se miješaju uglavnom gosti koji znaju što će naručiti i što očekuju na pjatu, bili oni penzioneri i onaj simpatični svat koji pokušava zaraditi nešto prenoseći gajbe s povrćem i voćem rano ujutro, pa ovdje čekaju treću uru da ponove posao s neprodanim prema okolnim skladištima, gambužama ili kombijima, pa su se tu uz bevandu i pržene srdelice došli zapravo samo ugrijati. U svakom slučaju, vrlo živo mjesto koje također ne bi trebalo propustiti ako želite doživjeti Rijeku.

Rijeka, 081015.
Buffet Fiume, na adresi V. Lisinski 12 na rijeckoj trznici.
Na fotografiji: incuni frigani s blitva-krumpirom.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Zunic / CROPIX

Prostor s bogatom povijesnom pričom u kojem jedete za nevelike novce: Bordel La Grotta

Ul. Šime Ljubića 8 / 095 823 7437

Ovo je možda jedan od najšarmantnijih lokala u Rijeci koji ima i spektakularnu povijesnu priču. Naime, na u prostoru današnjeg bistroa nekad se nalazio najelitniji bordel u gradu. Zapisi kažu da su za vrijeme talijanske okupacije dolazili samo kapetani i oficiri višeg ranga. Sam interijer danas obiluje brojnim memorabilijama poput raznih fotografija, maski i predmeta, pa imate dojam da ste kročili u mali gradski muzej. Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća ondje je otvorena nevelika konobica, a danas je to jedno od doista najživopisnijih mjesta u gradu s vrlo dobrom ponudom i vrlo pristupačnim cijenama. Meni mijenjaju na dnevnoj bazi, pa ćete tako maneštre platiti između 15 i 20 kuna, a ostala jela uglavnom ne prelaze 40 kuna. Nađu se tu i jetrica, sarma u hladnijim danima, polpete, ravioli i još štošta. Ovo je jedno opušteno mjesto s kojeg sigurno nećete otići gladni, a jela su cjenovno uistinu pristupačna.

La Grotta Facebook Official Page

Zanimljive kombinacije na tanjuru koje vrijedi probati: Nebuloza

Titov trg 2b/ 051374501

Odmah podno trsatskih stuba s pogledom na Rječinu smjestio se restoran Nebuloza. Inače, jedan od ponajboljih riječkih restorana poseban je zbog kreativnosti u svojem pristupu, iako ćete ovdje naći tradicionalna jela duboko ukorijenjena u gastronomsku kulturu ovog kraja. Osim toga, ovdje ćete pojesti i patku, ramstek, a nađe se i tuna teriyaki, sabljarka u crumbleu od kikirikija i još štošta. Hladna predjela su ovdje posebno dobro izvedena pa svakako kušajte njihov tartar od tune s ljutikom, marinirane inćune ili carpaccio od dimljene sabljarke. Za one koji su možda od nešto poznatijih okusa neće pogriješiti ako naruče šurlice s kozicama. Ovo je restoran za prilike kada ne treba žuriti kako biste mogli probati nekoliko različitih jela. Također, sam servis restorana je vrlo lijep, pa stoga i ne čude brojne pohvale gostiju samog osoblja restorana.

Rijeka, 190315.
Na podrucju Rijeke i unutrasnjosti Istre obisli smo 5 restorana i napravili prezentaciju njihovih top jela sa sparogama. U unutrasnjosti smo brali sparoge i pripremili ih na tradiocionalan nacin u domacoj atmosferi u Vili Peruniki u Rockom polju.
Na fotografiji: Konoba Nebuloza koju vodi Sinisa Kontic Drascic i Igor Jagic pripremili su carpacio od brancina punjen sparogama, terinu od ovcje skute, janjeci carpacio s pestom od sparoga, marmeladu od bijelog vina i ruzmarina i panacotu od medvedjeg luka.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
/ CROPIX

Sjajno mjesto gdje se godinama jede provjereno dobro: Na Kantunu

Wenzelova 4 / 051 313 271

Ovo je jedno od kultnih riječkih mjesta koje ne biste trebali zaobići. Radi se o restoranu gdje zasigurno svako može pronaći ponešto za sebe. Jedinstvena vrijednost ovog restorana je uvijek svježa riba, što ne čudi budući da je obitelj vlasnice Željke Fabijanić usko vezana uz ribolov i ima svoju koću. Željka nikad ne miruje, tako da je meni stalno podložan promjenama, ali konstantno je inspiriran sezonom i lokalnim namirnicama. Tako ćete u proljeće ovdje pojesti jako ukusnu juhu od “šparuga”, rižoto, tjesteninu ili janjetinu s tom nježnom proljetnicom, a ujesen uživati u konkretnijim i izdašnijim jelima od buče. Cijene variraju od 30 do 100 kuna bilo da se odlučite pojesti samo marendu ili se odlučite na blagovanje od nekoliko sljedova. Ono što ovdje definitivno morate kušati je škarpina u maslinovu ulju (što, dakako, ovisi o dnevnom ulovu) s keljom na žaru. Njoke rade sami i ako ste od intenzivnijih okusa, nemojte propustiti njihovu pašticadu, koja je također jako ukusna, iako je ovdje prava šteta ne otići u potpuno morskom smjeru s obzirom na pozadinu obiteljske priče. Ipak, uvijek možete doći nekoliko puta kako biste isprobali sve.

Rijeka, 170616.
Ponuda ribljih jela u restoranu Kantun u Rijeci.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Rijeka, 170616.
Ponuda ribljih jela u restoranu Kantun u Rijeci.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Jedino mjesto u Rijeci gdje možete doživjeti iskustvo pripreme jela pred vama: Placa 51

Riva Boduli 3a / 051 546 454

Placa 51 u neposrednoj je blizini živopisne riječke tržnice s koje tim restorana nabavlja i većinu namirnica. Glava ovog mjesta je chef Ivan Tomašević s bogatim kulinarskim iskustvom dugogodišnjeg chefa zagrebačkog Mana, a zatim ih Johann Francka, nakon kojih se odlučio za vlastiti projekt, i to u Rijeci. Ono što je posebnost ovog mjesta jest da možete rezervirati “chef’s table” i samim time imate mogućnost doživjeti cijelo iskustvo uzavrele kuhinje i pripreme vlastitog jela. “Odlučili smo se za cjenovni rang od 250 do 450 kuna po osobi za ne manje od pet sljedova. Koja jela ćemo služiti i u kojem ćemo smjeru ići, stvar je dogovora. Naravno, ima onih koji se u potpunosti prepuste, ne želeći unaprijed znati što ih čeka. Ima gostiju koji su znatiželjni, počinju interakciju, zanima ih sama namirnica ili proces obrade. Evo, recimo, taj dijalog između gosta i kuhinje užasno mi je bitan jer zaista želim da gost razumije našu priču i ono što mu želimo prenijeti na tanjuru”, objasnio je Tomašević. Što se tiče samih jela, imaju sjajne pljukance, napose mesna jela, ali svakako predlažemo da im se prepustite da vas razmaze na svoj način.

Rijeka, 210416.
Novi gastro kutak Pijaca 21 u neposrednoj blizini gradske trznice nudi zanimljiva jela i marende pod vodstvom Denisa Zembe i uz vodjenje Rade Malobabica.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / EPH

Rijeka, 101218.
Placa 51., Ivan Tomasevic, vlasnik i glavni chef u restoranu Placa 51. 
Na fotografiji: priprema pljukaci sa ramstekom.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanešić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:29