NOVO I ČOKOLADNO

Vodnjanski Brist krenuo s proizvodnjom pralina i kremastih čokolada s maslinovim uljem

 Marina Cosic/privatna Arhiva/
Razmišljate li još uvijek što pokloniti gurmanima u ekipi, maslinovo ulje i čokolada vodnjanskog Brista mogla bi biti dobra opcija

Volite li uživati u kvalitetnim maslinovim uljima, sigurni smo kako ste već čuli za vodnjanski Brist. Osim što se njihova ulja ubrajaju među najbolja u zemlji, priznata su i na svjetskoj razini pa su tako dobitnici važnih priznanja s natjecanja kao što su EVOOLEUM te International Olive Oil Competition.

image
Marina Cosic/

Mali obiteljski maslinarski posao započeli su Silvano i Ines Puhar, da bi ga potom većinski preuzela njihova kći Lena Puhar O'Grady i njezin suprug Paul. Danas obiteljski proizvode nekoliko vrsta maslinova ulja i iznimno su cijenjeni među domaćom publikom pa nas je upravo zato posebno razveselio poziv na kušanje koje je prije nekoliko dana održano u zagrebačkom Broomu.Osim što nam je, strastveno i s puno pažnje, ispričala sve o obiteljskim maslinovim uljima te nas provela kroz samu degustaciju i pojasnila kako je ulje najbolje kušati iz malih staklenih čašica, zagrijavati ga dlanovima pa ga staviti u usta i lagano upijati okuse, Lena Puhar O'Grady, inače i sommelierka, otkrila nam je i kako odnedavno svojim kupcima nude i Brist čokoladu s maslinovim uljem te praline.

image
Marina Cosic/

U ponudi su tako bogata, kremasta tamna čokolada (70% kakaa) sa suptilnom aromom ekstra djevičanskog maslinova ulja te Brist praline chocolate box u kojem se nalazi šest pralina sa suhim smokvama, medom, bademima i maslinovim uljem. Lena je otkrila kako su se na ovom projektu udružili s ekipom iz Croatian Choco Concepta te kako je ideja bila spojiti Istru u jednom zalogaju.

"Čokolade smo osmislili u suradnji s brednom Croatian Choco Concept. S vlasnicom Marinom upoznala sam se na sajmu mladog maslinovog ulja ovdje u Vodnjanu i tako smo došle na ideju da zajedno napravimo spoj čokolade i ulja. Nije to nova kombinacija na tržištu i dosta proizvođača to već radi, ali meni se ta ideja oduvijek sviđala i išli smo na to da imamo najkvalitetniju moguću čokoladu u koju smo dodali maslinovo ulje koje onda daje bolju konzistenciju, svilenkasti okus i teksturu", rekla nam je Lena, a mi bismo dodali i kako je, unatoč tome što je u pitanju tamna čokolada, okus suptilan, a tekstura kremasta pa je tako dobra opcija i za one koji inače izbjegavaju jaku i gorku čokoladu.

image
Privatna Arhiva/

"Što se pralina tiče, želja mi je bila stvoriti poseban čokoladni suvenir, ali htjela sam da na najljepši način predstavlja Istru. Sadrže tako istarske bademe, suhe smokve, med i medicu, čokoladu i maslinovo ulje. Praline su glazirane vrhunskom francuskom čokoladom, a da bi se dobila zelenkasta boja, u bijelu francusku čokoladu dodali smo kurkumu i spirulinu. Do toga smo došli uz puno testiranja i htjeli smo praline oblikovati kao masline pa im dati još malo dodatnog šarma. Kada zagrizete u pralinu, osjetite dobar omjer slatkoće i gorčine, a suha smokva daje prekrasnu teksturu. Ma, mi smo baš jako zadovoljni kako smo to zajednički osmislili, a naša dizajnerica Tina Erman Popović iz Lastik studija je to sve super upakirala i mislim da smo stvorili baš jednu lijepu stvar", zaključila je na kraju Lena Puhar O'Grady.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:28