NOVI PROIZVOD

VOLIM LJUTO (ALI I SLATKO): Najljuća papričica na svijetu u slatko-gorkoj čokoladi!

 Sandra Simunovic / CROPIX
Ljubav prema dobrim okusima spojila je vlasnika tvrtke Volim ljuto i proizvođača čokolade Taman pa su proizveli - ljutu čokoladu

U posljednje je vrijeme jedan proizvod u Spicy Daysu, najljućem dućanu u Zagrebu, podosta tražen, i to toliko da su u jednom trenutku ostali bez njega. Riječ je o “ljutoj” čokoladi Chotolate koja se proizvodi u manufakturi Malo i slatko u malim količinama. Za to što je ugledala svjetlo dana zaslužni su Goran Vrabec, koji je na čelu tima Volim ljuto, i Stiv Kahlina čije su vrhunske čokolade Taman već dobro poznate kod nas. Ova limitirana edicija spoj je slatkog i ljutog, a u ovoj 60-postotnoj čokoladi, koja spada u bitter sweet kategoriju, nalaze se najljuća papričica na svijetu Carolina Reaper (2,2 milijuna prema Scovilleovoj ljestvici ljutine) te višnja, karamela i piment.

Zagreb, 211217.
Stiv Kahlina i Goran Vrabec napravili su ljutu cokoladu pod nazivom Chotolate.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Svaki od tih okusa je specifičan, a zajedno čine skladnu priču. Čokolada je ljutkasta, a Kahlina je metodom pokušaja i pogrešaka došao do najbolje recepture koju navodno podjednako vole i muškarci i žene.

"Bitno nam je bilo napraviti proizvod za širi krug ljudi, a ne nešto što te odmah sprži i što bi rijetki mogli jesti. Ljutina ne smije biti dominantna, ona se mora osjetiti, no cilj je bio napraviti nešto jestivo za sve ljubitelje ljutog, ali i čokoladnog. Objedinili smo tako dvije publike, i onu koja voli slatko, odnosno čokoladu i onu koja voli ljuto, a opet, kao i sa svakim drugim proizvodom, i tu je na kraju bitan subjektivni dojam. Možda je nekome nečega premalo, a nekome previše, o tome bi se dalo naklapati, no mislimo da smo napravili dobar posao" - kažu Goran i Stiv.

Zagreb, 211217.
Stiv Kahlina i Goran Vrabec napravili su ljutu cokoladu pod nazivom Chotolate.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Obojica žive za ono što rade, a iako se bave posve različitom proizvodnjom, ovi su momci ipak naš- li nešto zajedničko, a to je ljubav prema dobrim okusima. Nisu dugogodišnji prijatelji i nisu nikad prije surađivali, sreli su se tek ove godine na Burger festu u Zagrebu i kliknuli na prvu. - Bio je to jednostavan susret na štandu Volim ljuto. Tu smo se upoznali i naša veza, evo, još traje. Dotad nisam bio neki ludo ljuti tip, no postao sam sklon ljutom, a u razgovoru s Goranom nastala je ideja o spajanju naših proizvoda. Čokolada je, kao i ljuta papričica, pojačivač okusa. Istraživali smo granice ljutine, a meni se potpuno promijenila percepcija o ljutom - priča Stiv.

Zagreb, 211217.
Stiv Kahlina i Goran Vrabec napravili su ljutu cokoladu pod nazivom Chotolate.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

- Odmah smo znali u kojem smjeru želimo da ide ova priča i koje bismo sastojke mogli staviti u čokoladu. Sve je ostalo bilo na Stivu, on je majstor od čokolade i mislim da je napravio savršen spoj slatkog i ljutog. Carolina Reaper je izrazito ljuta papričica, zato se dodaje u malim dozama. Ljutina se disperzira u masnoći pa papričice ne treba količinski puno, a after taste je dugotrajan - kaže Goran. Mi smo probali i mislimo da su odradili dobar posao. Ideja imaju napretek, već sad nešto intenzivno kuhaju, a što će se na kraju izroditi u njihovoj maloj radionici, vidjet ćemo. Nadamo se opet nekom slatkom, sočnom, ljutom izdanju u koje bismo se mogli zaljubiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2022 07:15