Putujući ‘špaher‘

Vraća se David Skoko! Regionalni gastro kanal počinje s emitiranjem njegove emisije

David Skoko

 Samirck/Press
Kulinarsko-putopisnu emisiju ‘David Skoko: Motor, loza, kuhača‘ od četvrtka, 21. ožujka, imat će priliku pratiti gledatelji 24Kitchen kanala u regiji

Domaćeg chefa Davida Skoku talent, šarm i strast prema gastronomiji odveli su u društvo proslavljenih svjetskih chefova kao što su Jamie Oliver i Gordon Ramsey, stoji u priopćenju 24kitchena. Osim već dobro poznate emisije "Stari gušti, nova kužina" na kanalu 24Kitchen počinje s emitiranjem još jedna emisija našeg poznatog kuhara - "David Skoko: Motor, loza, kuhača". Kao jedino hrvatsko lice na najpoznatijem regionalnom gastro kanalu David Skoko nastavlja vjerno promicati hrvatsku gastronomiju kroz zanimljiv koncept dokumentarnog i zabavnog karaktera.

"Ova emisija predstavlja Hrvatsku, njezinu kvalitetnu vinarsku tradiciju i prekrasne pejzaže kroz perspektivu vinarskih obitelji i njihovih priča. Ideja kojom smo se vodili je njegovanje i promicanje trajnih obiteljskih vrijednosti u koje i sam vjerujem. Drago mi je što je 24Kitchen ponovo prepoznao lokalni sadržaj te tako podržao i hrvatske OPG-ove", izjavio je tim povodom Skoko.

image
Press

U serijalu od devet epizoda, poznati hrvatski chef gledatelje vodi diljem Hrvatske u posjet domaćim vinarima - od Slavonije i Baranje, Zagorja i Plešivice do Zadra, Krka, Pelješca i svoje rodne Istre. Istražujući lokalne zanimljivosti i priče o najuspješnijim vinarskim projektima Hrvatske prošao je 7149 kilometara i posjetio 10 vinarskih obitelji. Uz to je osmislio 45 recepta kuhajući zanimljiva jela s lokalnim namirnicama na svom šarmantnom putujućem "špaheru".

Uz Skoku putujemo, istražujemo i kuhamo na kanalu 24Kitchen od 21. ožujka u 13 sati.

Kao poziv na praćenje, u nastavku vam ostavljamo dva recepta Davida Skoke iz emisija serijala "David Skoko: Motor, loza, kuhača".

SIR I VRHNJE S FRIGANOM PALENTOM, DIMLJENA SLANINA I PESTO OD LISTA MASLAČKA, RADIČA, RUKOLE I LJEŠNJAKA S CHERRY RAJČICAMA I ŠPAROGAMA

Trebat će vam:

250 g svježega sira
250 g vrhnja
250 g kuhane heljdine palente ohlađene u kalupu
200 g cherry rajčica
150 g krušnih mrvica
150 g domaćih šparoga
175 g brašna
100 g divljeg bilja za pesto
100 g dimljene slanine
80 g lješnjaka
3 jaja
½ l ulja za prženje
1 glavica zelene salate
1 stručak kopra
½ limuna
½ glavice češnjaka
prstohvat čilija
maslinovo ulje (bočica istarskog uvijek je u mome džepu:)
sol
papar

Priprema:

Svježi sir i vrhnje iz domaće mljekare začinimo sitno narezanim češnjakom, koprom i solju uz malo maslinova ulja. Nije zagorski, ali bez maslinova ulja ne znam kuhati!:) Narežemo skuhanu heljdinu palentu na prutiće, paniramo u brašno, jaja i mrvice te pržimo u dubokom ulju. Naberemo u vinogradu divlje bilje: rukolu, radič i list maslačka. Operemo i narežemo listove te ih ubacimo u mužar. Dodamo dva narezana režnja češnjaka, nasjeckane lješnjake, malo krupne soli, papra i suhog čilija, ocijedimo žličicu limunova soka i napravimo pesto dolijevajući maslinovo ulje. Šparoge bacimo na grill (tavu). Narežemo cherry rajčice i začinimo pestom. Očistimo zelenu salatu i serviramo je sa šparogama, rajčicama i pestom. U tavi popržimo slaninu i prelijemo je preko frigane palente. Možemo sve servirati na tanjure ili u zdjelice koje ćemo poslužiti na sredini stola.

SKUTA SA SIRUPOM OD MASLAČKA, MALINAMA I KROKANTOM OD LJEŠNJAKA

Sastojci za kremu od skute:

1 kg skute
200 g šećera

Skutu razmrvimo, dodamo šećer i dobro izmiksamo u kremu.

Sastojci za krokant:

200 g oljuštenih tostiranih lješnjaka
100 g šećera
30 g maslaca

Rastopimo šećer, dodamo maslac, pomiješamo i ubacimo nasjeckane lješnjake. Čim se smjesa zgusne, prelijemo je na papir za pečenje i razvučemo. Kada se krokant ohladi, slomimo ga na manje komade.

Sastojci za sirup od maslačka:

1,5 l vode
1 kg šećera
200 g cvjetova maslačka
2 limuna
1 naranča

Usitnimo cvjetove maslačka i prelijemo ih vrućom vodom. Dodamo limune i naranču narezane na kriške pa kuhamo na laganoj vatri oko pola sata. Procijedimo tekućinu, dodamo šećer i kuhamo još 30 minuta. Vrući sirup prelijemo u sterilizirane staklene boce ili tegle.

Sastojci za serviranje:

250 g malina
50 g svježe mente

Deserte serviramo pojedinačno. Žlicu kreme od skute pospemo krokantom, dodamo maline, par žlica sirupa od maslačka i par listova mente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 09:14