TOP 5 NAJBOLJIH VRANACA

VRANAC U VELIKOM USPONU: Pet doista najboljih vranaca koje možete kupiti u ovom trenutku!

 

Od svih lokalnih sorti na našem tržištu, vranac ima daleko n aj ve ć i r a s p on cijena. Najjeftiniji primjerci mogu se pronaći po cijeni od 16,99 kn po boci, a najskuplje vino, Vranac Era vinarije Bovin, u trgovini Makedonske delicije stoji 110 puta više, nevjerojatnih 1900 kn. Takav raspon cijena novijeg je datuma jer je do prije desetak godina vranac uglavnom bio rezerviran za vina nižeg cjenovnog razreda, osobito kad bi dolazio iz Makedonije ili s Kosova.

S buđenjem interesa za vlastiti sortiment vinske publike iz zemalja gdje se vranac najviše prodaje, a to su uz glavne zemlje proizvođače te sorte, Crnu Goru i Makedoniju, još Srbija, Bosna i Hercegovina te Hrvatska, počela je proizvodnja ambicioznijih vina od vranca i u skladu s tim cijene su počele rasti. Ključni trenuci za afirmaciju vranca kao sorte i za velika vina dogodili su se kad su važna natjecanja kao što su Decanter World Wine Awards ili Balkans International Wine Competition te neki od utjecajnih vinskih kritičara poput Wine Advocatea Roberta Parkera dodijelili vinima od vranca visoka priznanja.

Chateau Kamnik je, primjerice, sa svojim Vrancem Terroir iz 2011. osvojio trofej najboljeg regionalnog crnog vina na Decanteru i BIWC-ju, Barovo iz 2016. vinarije Tikveš osvojilo je 96 bodova i zlato na posljednjem izdanju Decanterova natjecanja, a Tikvešova Bela voda iz 2012. osvojila je na web stranicama vrlo strogog vodiča Roberta Parkera čak 95 od mogućih 100 bodova, što je razina kolekcionarskih vina tipa Seña, Chateau Smith Haut Lafitte ili Chateau Pape Clément. Ništa lošije ne prolaze ni crnogorski vranci iz vinarije Plantaže 13. jul, koji su na posljednjem izdanju Decanterova natjecanja također osvojili zlatnu medalju.

Mario Kučera

Vlasnik vinarije Iki Malinkovski (Foto: Mario Kučera)

Ipak, s obzirom na to da su količine vranca u vinogradima Crne Gore, Makedonije i Kosova puno veće od onih koje bi tržište finih vina moglo kupiti, ta će sorta vjerojatno još dugo ostati vodeća sirovina za niskobudžetna vina na ovim prostorima, a tome bi se potrošači zapravo trebali veseliti. Vranac, naime, kad dolazi iz toplijih i suših pozicija kao što su crnogorsko Ćemovsko polje ili Tikveško i Gevgelijsko vinogorje u Makedoniji daje grožđe dovoljno visoke kvalitete da čak i u najmasovnijoj grani vinarstva, onoj za niskobudžetna vina, može ponuditi solidnu kvalitetu.

Problem se pojavljuje kad trgovci traže preniske cijene od vinara kako bi boca vranca na polici mogla koštati manje od 3 eura, pa im vinari izlaze u susret razvodnjavajući i dorađujući vino do razine patvorine. To nije specifičnost vranca, nego je to praksa svuda u svijetu gdje veliki proizvođači pokušavaju izaći u susret potrošačima koje kvaliteta previše ne zanima ili si je ne mogu priuštiti, ali u konačnici to devalvira status sorte.

Mario Kučera

Vlasnik vinarije Tikveš Svetozar Janevski sa svojim timom (Foto: Mario Kučera)

Pregledom trenutne ponude i degustacijom vina od vranca dostupnih na hrvatskom tržištu naučili smo da se raspon kvalitete zaista proteže gotovo jednako koliko i raspon cijena, s iznimkom preskupih vina Bovina i Chateau Kamnika, koji imaju kvalitetu, ali i neka nerazumno skupa vina poput spomenute Ere. Na hrvatskom tržištu kvalitetom i, što je još važnije, kontinuitetom kvalitete po svim cjenovnim razredima i različitim berbama izdvajaju se dvije vinarije, Tikveš iz Makedonije i crnogorske Plantaže 13. jul. Obje vinarije, inače gigantskih proporcija, nemaju lošeg vina u trenutačnoj ponudi. U bazičnim kategorijama nude pristupačne cijene i solidnu kvalitetu, a u premium kategorijama istinske bisere. Tikveš je u maloj prednosti jer ima aktualnije berbe i svježija vina kad je riječ o niskobudžetnoj niši, a Plantaže tu zapinju sa starijim berbama, koje su prema našoj degustaciji i dalje dobre, ali im ne bi škodio brži obrtaj. U stilskom izričaju također postoji razlika.

S uvijek čistim i uravnoteženim vinima, Tikveš je moderniji, pristupačniji i razumljiviji prosječnom potrošaču, a Plantaže podsjećaju na velike domaće proizvođače plavca, s istom povremenom rustikalnošću. U Hrvatskoj se vranac također uzgaja, ponajviše u dalmatinskom zaleđu i na jugu Dalmacije gdje je zasađeno oko 185 hektara, međutim kao monosortno vino na tržište dolazi sporadično. Glavnina završi u kupažama s drugim sortama, pod raznim fantazijskim imenima.

Top 5 vranaca koje možete kupiti u Hrvatskoj

TIKVEŠ, BAROVO, RED 2016.
Cijena: 144,40 kn (Makedonske delicije)
Kvaliteta: 94/100 Alk. 14,5%

Remek-djelo iz Tikveša. Već je aktualno na tržištu iako najbolje od njega tek dolazi u nadolazećim godinama. Od sorti kratošija (tribidrag) i vranac. Mirisa s jakim naglaskom na voće borovnice i šljive, s profinjenom dozom začina iz drva u pozadini. Fantastična je balansa, bez imalo težine koja inače karakterizira vrance premium kategorija, sasvim zrelih tanina, iznimnog trajanja, koncentrirane voćnosti na nepcu koja traje još dugo po ispijanju. Potencijal za čuvanje je evidentan i proteže se na najmanje deset godina od berbe. Ime Barovo označava vinograd iz kojeg dolazi grožđe.

TIKVEŠ, BELA VODA, RED 2016.
Cijena: 134,99 kn (Interspar)
Kvaliteta: 92/100
Alk. 14,5%

Još jedan biser vodeće makedonske vinarije. Od vranca i plavca malog u podjednakom omjeru. Koncentrirano i bogato vino, ali opet umjerene snage za jedan mediteranski crnjak. Na nosu intenzivno prezrelo bobičasto voće s nešto tostiranih začina u pozadini. U ustima toplo, blago pikantno, izvrsno uglađenih tanina i s finišem punim slasti. Vino za čuvanje, ali može ga se trošiti i odmah uz crvena mesa u jačim, pikantnijim umacima.

CHATEAU KAMNIK, TERROIR VRANEC GRAND RESERVA 2013.
Cijena: 488,70 kn (Makedonske delicije)
Kvaliteta: 91/100
Alk. 16,3%.

Vino iz superteške kategorije. Količina alkohola i koncentracija aroma podržane obilnim slatkim začinima porijeklom iz tostiranog hrasta čine ovo vino tipičnim predstavnikom onoga što Amerikanci nazivaju “big wine”, dakle masivno i snažno vino. Na nosu je jako slojevito, s aromama džema od višnje i šljive, pa nešto suhe smokve, zatim tamne čokolade, kao i brojnih začina tipa klinčić i vanilija. Masivnost sasvim dobro uravnotežuju izrazito žive kiseline i daju mu kakvu-takvu ravnotežu i efektni dojam slasti na finišu.

PLANTAŽE VRANAC RESERVE 2013.
Cijena: oko 260 kn (Wine-Searcher)
Kvaliteta: 92/100
14,7% alk.

Visoke koncentracije i masivnosti, ali istodobno sjajne ravnoteže. Ne djeluje teško, u potpunosti je razvijeno, s omekšanim taninima i u idealnoj dobi za potrošnju. Toplina je prisutna, zatim džemasto voće, pa tamna čokolada, kao i ugodno dozirana tostiranost. Isključivo uz jaču hranu ili crvena mesa s roštilja u pikantnijim umacima. Tvrdi, odležani i slani kravlji sirevi vjerojatno su najbolji partner ovom vinu

PLANTAŽE VRANAC BARRIQUE 2013.
Cijena: oko 130 kn (Wine-Searcher)
Kvaliteta: 89/100
14,7% alk.

Vino visoke koncentracije i s puno slatkih i tostiranih začina porijeklom iz drva. U ustima je gusto i punog okusa, s dosta džemastog voća na retrookusu, na nosu je jednostrano, suviše na začine. Vrlo ambiciozno vino od očito probranog grožđa, koje je zbog želje za masivnošću izgubilo onaj živahni šarm vranca, to jest sortnost. Tanini su čvrsti, godine dobro podnosi i pred ovim je vinom još četiri do pet godina pune forme.

Top 5 vina po odabiru vinske sutkinje Ivane Simjanovske

S obzirom na to da je makedonska vinska scena po pitanju vranca posljednjih godina iznimno dinamična i da se stalno pojavljuju nove etikete i nove vinarije, od kojih većina nije dostupna na hrvatskom tržištu, zamolili smo najboljeg poznavatelja makedonske vinske scene, autoricu vinskog vodiča kroz vina Makedonije i internacionalnu vinsku sutkinju Ivanu Simjanovsku da nam dostavi svoju listu pet trenutno najboljih vranaca Makedonije.

Ustupljena fotografija

  • Chateau Kamnik, Terroir Vranec Grand Riserva 2011 94/100
  • Bovin A´gjupa 2012. 94/100
  • Tikveš, Bela voda 2016. 93/100
  • Stobi, Private Reserve Vranec Veritas 2013. 91/100
  • Venec, Vranec Orle 2016. 90/100
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 02:12