Zapiain Sidra

Vrhunska jabukovača: Veliki baskijski cider napokon je dostupan i kod nas

 Zapiain Sagardoa Facebook
GastroBranimir delicije u zagrebačkim Utrinama odnedavno jedine drže dva premium proizvoda kuće
GastroBranimir delicije u zagrebačkim Utrinama odnedavno jedine drže dva premium proizvoda kuće

Baskijska tradicija sidre (cidera), fermentiranog napitka od jabučnog soka, datira iz 11. stoljeća i važan je dio baskijske kulture. Proizvodnja sidre temelji se na lokalnim sortama jabuka koje su u Baskiji tipično oštrog, trpkog okusa, a zbog speciičnog položaja voćnjaka u brdovitoj regiji pristup mehanizacije je gotovo nemoguć te se obrađuju i beru ručno.

Najpoznatiji baskijski brend je Zapiain, a dva njihova proizvoda sad se mogu kupiti i u nas: Zapiain Premium sidra od domaćih baskijskih jabuka vrhunske kvalitete i Joanes de Zapiain sidra, jabukovača napravljena od starih sorti, u čast svojeg osnivača. Obje su buteljirane u boce od 0,75 l, a cijena im je osam odnosno 14 eura.

Sidra najbolje prija uz mesna i masna jela s roštilja, rashlađena na 10-12 ºC. S obzirom na to da nije iltrirana ni pročišćena, može sadržavati talog te prije konzumacije treba dobro protresti bocu kako bi se talog prožeo sa sidrom, a ujedno i probudio prirodni sadržaj ugljika.

Iz istog razloga sidra se iz boce toči udaljena od čaše najmanje 30 do 50 cm kako bi mjehurići zraka ušli u tekućinu i oživili je. Poslužuje se u kristalnoj čaši konusnog oblika u malim količinama.

Kako Baskijci kažu, pijte pomalo i često!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
20. srpanj 2025 14:58