Matthew Hartings mrzi džin. ''Nešto vezano za taj okus mi ne odgovara.'', piše profesor kemije na Američkom sveučilištu. On mrzi i tonik. ''Pregorak mi je, ne razumijem kako ljudi mogu piti tonik.''
Ali, ako pomiješate to dvoje, dobiti ćete njegovo omiljeno piće: džin tonik.
Prvi džin tonik je napravljen u Indiji. Tonik nije ništa drugo nego voda pomiješana sa šećerom i kininom koju mu daje gorak okus. Britanci su tijekom svoje vladavine u Indiji koristili kinin kao sredstvo kojim su se borili protiv malarije, a ubrzo su otkrili kako dodavanje šećera, vode i džina čini odličan koktel.
Zašto ovaj koktel ima tako dobar okus?
Odgovor se krije u samoj kemiji. Hartings objašnjava kako su kemikalije odgovorne za okuse u džin toniku prilično različite, ali opet imaju vrlo slične kemijske strukture.
Kombinacija tih različitih i sličnih kemijskih struktura je ovdje ključna. Slične molekule privlače jedna drugu, a različite se odbijaju jedna od druge. Slične molekule kada se spoje čine agregate koji imaju potpuno drugačiji okus nego kad se piju zasebno. To načelo se koristi za velik broj uparivanja namirnica.
Napravite svoj džin i tonik
Trebati će vam:
60 ml džina 150 ml tonika 2-4 kockice leda sok jedne limete |
Priprema:
Limetu prerežite na četvrtine. Čašu i džin izvadite iz hladnjaka. Prvo ulijte džin. Dodajte tonik polagano. Iscijedite što više soka limete možete. Dodajte kockice leda i stavite krišku limete na vrh.
Tražite još recepata za koktele? Pronađite ih ovdje:
Zavodljive kombinacije osvježavajućih ljetnih pića!
Svidio vam se članak? Pročitajte još i :
Obožavate koktele? Donosimo popis 10 zagrebačkih adresa gdje ih možete ispijati do mile volje!