#OSTANIDOMA

WEB SHOPOVI KOJE MORATE ZNATI: Zbog koronavirusa najviše će stradati obiteljske vinarije zato ih podržite online kupnjom!

 Profimedia, Michaela Dusíková - ČIF
Za razliku od velikih proizvođača koji su široko dostupni, vina mnogih malih vinara sad su dostupna jedino u web shopovima. Sad je vrijeme da kliknete: dodaj u košaricu!

Kriza je nemilice udarila na svaku osobu i svako poduzeće i iz nje ćemo, kad prođe, svi izaći siromašniji, ali jedna od najugroženijih skupina trenutno su obiteljske vinarije. Njihov glavni izvor prihoda su restorani i direktna prodaja na vratima vinarije, a oba izvora su u potpunosti blokirana. Veće vinarije koje imaju svoja vina zastupljena na policama supermarketa i drugih trgovina uspijevaju ostvariti nekakve prihode, ali mali vinari ne.

Dodatno su još ugrožene one vinarske obitelji čiji svi članovi rade u vinariji i vinogradu i nemaju prihoda sa strane, stoga ako kućnu izolaciju želite i možete obogatiti čašom do dvije vina uz ručak ili večeru, posegnite za nekom od opcija dostupnih da pomognete ovoj najugroženijoj skupini. Njihova su vina trenutno dostupna jedino putem web shopova ili direktnim pozivom u vinariju, ako su uspjeli organizirati dostavu samostalno. Prisjetite se neke male vinarije u vašoj blizini čija vina cijenite i provjerite vrše li dostavu.

Također možete naručiti vino preko web shopa. Neka to u ovom trenutku budu web shopovi vinoteka ili malih poduzeća, jer su trgovački lanci ionako pod opsadom i trenutno zbog gomilanja zaliha stanovništva bilježe rekordne profite. I ne zaboravite, neka domaće vino bude prvi izbor. Za prekrasna vina s raznih strana svijeta bit će vremena kad ova nevolja prođe.

Budući da je ovo ipak samo prolazna kriza, a ne smak svijeta, i da se novac mora racionalno trošiti kako bi zalihe potrajale što dulje, nije vrijeme za ekstravagantna i velika vina, nego za svakodnevna, cijenom pristupačna, ali fina i kvalitetna. Dakle, nećemo otvarati šampanjce kao gospoda s Titanika jer je vrag ionako sve odnio, nego ćemo kupiti finu lokalnu graševinu ili sauvignon za uz ručak s piletinom s kojom ste napunili hladnjake i zamrzivače po podrumima i tavanima, ili živahni teran i frankovku uz onu silnu paštu koja vam se ruši s polica, ako ste je napravili na bolognese, a plavce, plavinu i babić nabavite kad su na meniju mesne štruce, pašticade, gulaši i druga moćnija jela. Malvaziju, pošipe i maraštine sačuvajte za brancine i ostalu ribu iz uzgoja koju nabavljate u lokalnom supermarketu.

Provjerom pri izradi teksta saznali smo da brojni web shopovi sa solidnom ponudom domaćih vina rade i dalje i dostavljaju tijekom sljedećih tjedana. Wine & more je trenutno najaktivniji vinski web shop na društvenim mrežama, ukinuli su naplatu dostave i ponudili neke etikete po dobrim cijenama, kao što je Matoševićeva Alba Malvazija 2018., najbolja bazična malvazija te vinarije do sada kojoj je u zadnjem broju Decantera dodijeljeno čak 90 bodova, zatim cijelu liniju sjajnih Antunović vina vinarke Jasne Antunović, pa također cijelu liniju vina baranjskog asa Josića, zatim Sladićeve plavine i lasine, pa vina preporođenog Plančića s Hvara i još brojna druga.

Na društvenim mrežama aktivno se promovira i web shop vinoteke Miva s jamstvom dostave u Zagrebu unutar 24 sata, a u ostatku zemlje unutar tri dana. Vinarija Buhač s nepobjedivim omjerom cijene i kvalitete zasigurno je zvijezda ponude web shopa Miva, ali tu su i odlične cijene Kiridžije Plavca ili Graševine Perak, a standardni favoriti iz ponude Mive su vina vinarija Galić i Adžić.

Web shop Enozoik je posvećen više uvoznim vinima, međutim, ima i neka sjajna domaća u ponudi, nedostupna na drugim mjestima, prije svega talentiranu zagorsku vinariju Kopjar, zatim dalmatinsku uzdanicu Rizman, pa istarsku vinariju Legovina i vina plešivičke obitelji Jagunić. Enozoik u Zagrebu vina dostavlja isti dan, a u ostalim dijelovima Hrvatske kurirskim službama u roku od tri dana.

Jedan od najstarijih hrvatskih web shopova, Vino.hr, kao vina s najboljim omjerom cijene i kvalitete u svojoj ponudi ističe ona vina erdutske vinarije Iuris, a osim njih treba istaknuti još i dobra i cijenom pristupačna vina vinarija Ritoša iz Istre, Vuina iz Kaštela i Žlahtina Ivan Katunar s Krka. Vino.hr dostavu svagdje vrši preko kurirskih službi.

Najpopularniji diskonter vina u Hrvatskoj, poduzeće Vrutak, ima web shop sa zaista širokom ponudom vina. Unutar Zagreba dio vina dostavljaju sami, dio preko kurirskih službi, a u druge dijelove Hrvatske šalju isključivo putem kurirskih službi. U ponudi posebno valja istaknuti vinarije s izvrsnim omjerom cijene i kvalitete, Pinkert i Kalazić iz Baranje, Kunčić iz Međimurja, Košutić s Moslavine te Crvik iz Dalmacije.

Kopjar graševina 2018.

Enozoik, 65 kuna

Sjajna ekološka graševina za svakodnevne prilike, uz lagane ručkove i obiteljsko druženje. Kvalitetu je potvrdila fantastičnom srebrnom medaljom na Decanterovom natjecanju u Londonu za koju treba osvojiti od 90 do 94 od 100 bodova. Usporedimo li je s drugim vinima te klase i tog bodovnog razreda, radi se o izvrsnom omjeru uloženog i dobivenog novca.

Pilato malvazija 2018.

Wine & more, 61,55 kuna

Vinarija Pilato je poznata po svojoj standardnoj kvaliteti i cjenovnoj pristupačnosti. Zadnjih godina kvalitetu redovno dižu, a ova malvazija iz 2018. je jedno od njihovih najfinijih bazičnih vina do sada. Uz proljetna rižota, razne laganije pašte, bijelu ribu i perad iz pećnice.

Kiridžija plavac mali 2018.

Miva, 41, 75 kuna

Kiridžija se proslavio čuvenim Dingačem, ali i ovo vino, bazični plavac čije grožđe raste u okolici Potomja u svojoj klasi pruža znatno više nego košta. Za nešto veću cijenu od ove može se kupiti njihovo Tajano, jedno od najfinijih crnih vina Hrvatske. Plava riba s gradela ili roštilja, tamna mesa u umacima, kao i gulaši i pašticade idealni su par ovom plavcu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:12