NEVIĐEN USPJEH

Wine Enthusiast objavio listu 100 najboljih vina na američkom tržištu – dva dolaze iz Hrvatske

 Bozidar Vukicevic/Cropix
Uvrštavanje na listu 100 najboljih vina veliko je postignuće hrvatskih vinarija i dobar zalog za dugoročan uspjeh

Jedan od najutjecajnijih vinskih magazina SAD-a upravo je objavio listu "The Enthusiast 100", najboljih vina na američkom tržištu u 2022. godini. U toj su se elitnoj skupini našla i dva hrvatska. Jedno s Komarne vinarije Volarević i jedno iz Istre vinarije Saints Hills. Volarevićev Platinum Edition Plavac Mali iz 2018. se smjestio na 53. mjesto s 95/100 osvojenih bodova, dok se Toljev chardonnay Saints Hills Le Chiffre iz Radovana u Istri smjestio na 77. mjesto s 94/100 osvojena boda.

Navedene visoke ocjene je hrvatskim vinima Wine Enthusiast dodijelio ranije ove godine o čemu smo također pisali, ali uvrštavanje spomenuta dva vina na listu najboljih na svijetu je novo, još vrijednije priznanje.

image
Winemag Com/
image
Winemag Com/

Lista nije sastavljena isključivo prema kvaliteti, nego prema omjeru cijene i kvalitete, pa primjerice prvoplasirani Pinot noir australske vinarije Giant Steps nosi jednaki broj bodova kao i Volarevićev Platinum Plavac, dakle 95/100, ali je za 74 USD jeftiniji (Volarevićev plavac košta 139 USD u Americi, a Giant Steps PN 65 USD), što mu je donijelo prvo mjesto na listi. Koliko je ekskluzivno društvo u kojem se nalaze dva hrvatska vina najbolje predočavaju vina nekih od ostalih laureata kao što su: austrijski Weingut Knoll sa svojim Smaragd Grüner Veltlinerom iz 2019., burgundski Grands-Echezeaux 2017 iz Domaine Mongeard-Mugneret, novozelandski Craggy Range Te Muna Road Pinot noir 2019, Ruinartov šampanjac Dom Ruinart Blanc de Blancs 2010, čileanski Montes Folly Syrah 2018 i Salvioni Brunello di Montalcino 2017.

Uvrštavanje na listu 100 najboljih vina veliko je postignuće dviju hrvatskih vinarija i dobar zalog za dugoročan uspjeh na američkom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:52