OKUSIMA PO SVIJETU

ZA FANOVE STREETA FOODA: Ovo su gradovi koje nikako ne smijete zaobići!

 Getty Images
Možete li zamisliti da posjetite Tokyo, a ne isprobate yakitori piletinu? Štandovi s tacosima i tortiljama u Mexico Cityju su nezaobilazana stanica svakog zaljubljenika u putovanja!

Kušanje ulične hrane je sastavni dio svakog putovanja te jedinstvena prilika za upoznavanje različitih kultura, način kako okusiti dio povjesti neke zemlje, grada ili mjesta.

Cartagena

Zahvaljujući španjolskim i afričkim utjecajima, Cartagena ima jednu od najuzbudljivijih scena ulične hrane na svijetu. Plaza de La Trinidad je odlično mjesto na kojem biste trebali započeti svoju turneju, a nikako ju ne biste trebali napustiti prije nego kušate mazorcu desgranadu (kombinaciju kukuruza, mesa i sira s hrskavim krumpirom na vrhu), bocadillo con queso (tijesto punjeno guavom i sirom) te bollos (kuhana jufka).

A bus and other traffic in the historic Candelaria neighborhood of Bogota, Colombia.

Sydney

Bilo da želite kušati vijetnamski banh mi ili Wagyu govedinu, raznolika gastro scena u Sydneyu vam pruža sve. Ako želite kušati ramen ili pho, posjetite tržnicu u Hyde Parku, a u zapadnim predgrađima Sydneya u Cabramatti ili Marrickvilleu ćete pronaći najbolju azijsku uličnu hranu. Burger pojedite u Mister Gee Burger Trucku, njoke s janjećim raguom u Urban Pasta Food Trucku, a banh mi u Marrickville Pork Rollu.

Raw ingredients for asian spicy Ramen noodles with Beef around bowl of broth
Getty Images/iStockphoto

Rio de Janeiro

Stanovnici Rio de Janeira ozbiljno shvaćaju svoju uličnu hranu. Za njih je ona način života. Lokalci dan započinju sa zdjelicom Acai bobica tamnoljubičaste boje, ručaju esfihu (lepinju nadjevenu govedinom i sirom), a dan završavaju popečcima acarajé koje se rade od graha. Ako želite pojesti autentični acarajé posjetite kvart Sante Teresa, a za sve ostalo tu je plaža. Ipanema i Copacabana su prepune štandovima ulične hrane koji prodaju sve, od burgera do tapioka palačinki punjenih Nutellom i bananama.

Havana, Cuba - December 10, 2012: Food vendors in the streets of the historic center of Havana in Cuba
elifranssens

Tokyo

Osim što je grad s najviše Michelinovih zvjezdica na svijetu, Tokyo obiluje i štandovima ulične hrane. Neka od zaštitnih jela su yakisoba (prženi soba rezanci s povrćem, najčešće služeni s dehidriranim algama i ukiseljenim đumbirom), yakitori (grilano meso, najčešće piletina, polužena kao ražnjić) te dango (japanske knedlice služene na štapiću, a rađene od rižinog brašna i prelivene slatko-slanim umakom).

Kanom/visualhunt

Singapur

Maxwell Food Center je jedan od najpopularnijih centara sa štandovima hrane u Singapuru, a na njima ćete pronaći piletinu s rižom te congee (tipična azijska kaša od riže). U blizini se nalazi i Hong Lim Food Centre koji je odlično mjesto za isprobati začinjenu laksu (juha s domaćim rezancima) te jela od morskih plodova i rezanaca.

lehetta/pixabay

Hong Kong

Dai Pai Dongs su nazivi za ulice Hong Konga bogate štandovima ulične hrane. Svaki od štandova je specijaliziran za izradu određenog jela, od morskih plodova do juha i mesa. Isprobajte Cheong Fun (rezanci od svinjskih iznutrica), dim sum (punjene i parene rižine knedlice) te riblje okruglice s curryjem, lignje i tofu.

Mexico City

Začeci ulične hrane u Meksiku sežu još od 1516. godine, a zapravo se malo promijenilo od tada. Ulice Mexico Cityja su i dalje prepune štandova s uličnom hranom koji prodaju tortas de pierna (sendvič od pečene svinjske nogice), rajas (zapečene poblano papričice i luk) te tacos al pastor (kukuruzne tortilje punjene pečenom svinjetinom). Svakako posjetite povijesnu jezgru Zócalo, Repúblicu del Salvador te Calle San Ildefonso.

Mexican Food, Chimichanga, Shrimp Cocktail, Fish Tacos, Limes
Getty Images

Istanbul

U Istanbulu se na svakom koraku nalazi büfe (mali dućani u kojima možete kupiti sendvič, hot dog i hladnu pivu). Na štandovima ćete pronaći sve, od peciva do turske pizze. Svakako kušajte lahmacun (tursku pizzu s mljevenim mesom, lukom i začinima), mısır (grillani kukuruz) te kokoreç (janjeće iznutrice u kruhu grillane na ugljenu) u Eminönü i Küçük Pazaru.

Grand Bazaar in Istanbul, Turkey.
Getty Images/iStockphoto

Mumbai

Ulice Mumbaia su prepune štandova ulične hrane, bilo da želite istraživati nove okuse ili igrati na sigurno. Većina hrane je pogodna za vegetarijance. Na svakom uglu ćete pronaći wallaha (tako se nazivaju prodavači na štandovima) koji vam nude vada pav (pljeskavica od krumpira između dva komada kruha), pav bhaji (povrtni curry s pecivom od maslaca) te bhelpuris (hrskava riža s povrtnom salatom).

New York City

Doslovno ne postoji hrana koju ne možete pronaći na ulicama New Yorka. Od sendviča s grillanim sirom u Milk Trucku, janjeće shawarme u Kong of Falafel pa sve do burrita u Calexicu. Ljeti posjetite Smorgasburg festival na kojemu više od 100 prodavača nudi uličnu hranu sa svih strana svijeta. Ostatak godine iskoristite za turneju Soho četvrti koja je bogata kamionima s hranom tokom cijelog dana.

Fajitas stuffed
Getty Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:45