SUPINYA JUNSUTA

Za njezin omlet čeka se u redu od zore, a sada je napokon dobila i zasluženo priznanje

 @jayfaibangkok Instagram
Priznanje 50 Best Icon pripalo je Supinyji Junsuti, kraljici tajlandskog street fooda koji obožavaju ljudi iz cijelog svijeta

U sklopu najave favorita 50 Best Restaurants u Aziji, početak veljače obilježio je i početak najava najboljih među najboljima. Jedna od njih uključivala je i proglašenje 50 Icon priznanja, a ono je pripalo upravo 72-godišnjoj chefici Supinyji Junsuti. Riječ je o tajlandskoj chefici s 40 godina dugom karijerom i jednoj od najvećih street food majstorica na svijetu. U njezinom se tajlandskom restoranu JAY FAI iz dana u dan traži mjesto više i o njezinoj se hrani ne prestaje pričati. Junsuta je poznata po svojoj skromnosti, ali i činjenici da provodi sate razmišljajući o najboljim namirnicama, načinu na koji ih može obraditi te kako izvući najbolje od onog što prezentira svojim gostima. No, kada su u pitanju počeci ove, sada i službeno, ikone tajlandskog street fooda, nije baš uvijek sve teklo tako jednostavno.

Kuhanje je u njezinoj obitelji oduvijek bilo iznimno važno. Njezina je majka, naime, dugo godina vodila štand specijaliziram za pileće rezance, dok je Junsuta vrijeme od svoje 12 godine provodila za šivaćom mašinom. Dugo godina nije se upuštala u kuhanje upravo zato što joj je rečeno kako nema sposobnosti biti dobar chef. Čak je i njezina majka često kritizirala Junsutine tehnike pripreme jela te način na koji je kombinirala određene namirnice. No, umjesto da odustane, Junsuta je počela sve više istraživati. Istraživala je namirnice, ali i recepte po kojima je godinama kuhala njezina majka, da bi im zatim dodala ili oduzela elemente te od već poznatih okusa stvorila posve nove. Godine rada i ustrajnosti na kraju su se itekako isplatile.

Njezin prvi štand s hranom sastojao se tek od jednog plamenika za wok, stola na kojem je pripremala namirnice i manjeg prostora gdje su kupci mogli platiti svoju hranu. Kada je stvorila bazu stalnih gostiju koji su se neprestano vraćali po njezin pad thai, shvatila je kako joj je napokon dobila toliko očekivanu priliku. Prvi veliki mjesečni prihod odlučila je uložiti u stvarno kvalitetne namirnice i, iako su je zaposlenici susjednih štandova uvjeravali kako nikada neće uspjeti prodati jela po višim cijenama od njihovih, dokazala im je suprotno. Junsuta je postala poznata upravo po svojoj pripremi skromnih jela od raskošnih namirnica i ljudi su se neprestano vraćali po još.

Kada je shvatila kako je napokon postigla nešto veliko, odlučila je uštedjeti novac od prodaje jela i dvije godine kasnije otvorila restoran u kojem kuha i danas. Ima svega sedam stolova koji su uglavnom popunjeni stalnim gostima, ali je zasigurno jedan od najpopularnijih u Bangkoku.

Ljudi iz cijelog svijeta neprestano dolaze na njezin khai jiao poo, omlet od rakova, jelo kojim se i proslavila. Naime, 2018. godine njezin je street food restoran bio prvi takve vrste koji je ušao u prestižan Michelinov vodič te mu je dodijeljena zvjezdica. Nakon prvotnog uzbuđenja i neizmjerne sreće, zbog prevelikog pritiska i velike popularnosti, Junsuta je u jednom intervjuu izjavila kako je u kratkom vremenu poželjela zvjezdicu vratiti. No, popularnost je bila tu i cijeli je svijet htio isprobati što se to toliko dobro kuha u njezinoj kuhinji. Tako je, uz omlet, danas restoran JAY FAI iznimno poznat i po njezinom pad kee mao talayju ili pijanim rezancima s morskim plodovima te tom yumu čije je okuse dovela do savršenstva.

Tri godine nakon Michelinovog priznanja, proglašena je ikonom tajlandske kuhinje prema 50 Best Restaurants i, baš kao i proteklih godina, ispred njezinog restorana već se u zoru, kada se vraća s tržnice, stvaraju dugački redovi ljubitelja njezinih tanjura.

"Kvaliteta i svježe namirnice trebale bi biti osnova hrane koju jedemo", rekla je za 50 Best Restaurants, a otkrila je i kako je zbog dugogodišnje suradnje s lokalnim prodavačima na tržnici uspjela sama sebi osigurati svakodnevno najkvalitetnije namirnice.

No, to i ne iznenađuje toliko upravo zbog činjenice da iste prodavače sreće već više od 40 godina, do nedavno bez dana godišnjeg odmora. Naime, danas najpoznatija predstavnica tajlandskog street fooda tek je nedavno odlučila barem malo popustiti te si dozvolila nekoliko slobodnih dana barem jednom godišnje te jedan slobodan dan u tjednu.

"Ključ mog uspjeha je puno teškog rada, posvećenost i strpljivost. Ne smiješ odustati, a ne smijem ni ja", rekla je za 50 Best Restaurants.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:30