O jednostavnoj kremi od čokolade i vrhnja, ganacheu, već smo više puta pisali, no jeste li čuli za namelaku? To svestrano čudo od kreme možete koristiti za punjenje, glazuru ili ukrašavanje svih svojih slastica, ili, jesti je ravno iz hladnjaka.
Između ganachea, kreme i moussea
Sama riječ namelaka na japanskom znači "glatko" ili "kremasto", a riječ je o ukusnoj svilenkastoj kremi čija je tekstura nešto između klasične slastičarske kreme, tipičnog ganachea i pjenastog moussea. Namelaku se stoga lako može uklopiti u brojne slastice.
Ovaj ultra svilenkasti čokoladni nadjev pravi se od sitno narezane gorko-slatke čokolade (60-65%), slatkog vrhnja, mlijeka i malo želatine, koja će namelaki dati potrebnu stabilnost. Zbog tih je sastojaka namelaka zaista glatka, bogata i sjajna. Najbolje je koristiti punomasno mlijeko. Važno je istaknuti da namelaka ne sadrži jaja ni gluten.
Kako pripremiti namelaku?
Za pripremu namelake dovoljno je desetak minuta. Slično kao kod izrade ganachea, potrebno je preliti usitnjenu čokoladu vrućom mješavinom mlijeka i želatine, izmiksati ju dok ne dobijete glatku smjesu kojoj ćete zatim dodati hladno slatko vrhnje. Nakon toga je potrebno smjesu ponovno dobro izmiješati te ostaviti da se u hladnjaku stisne preko noći. Prije nego što je stavite u hladnjak, obavezno je prekrijte plastičnom folijom koja izravno dodiruje namelaku kako biste spriječili stvaranje korice na površini.
Kad se pravilno napravi, namelaka je dovoljno čvrsta da se može koristiti za ukrašavanje slastica uz pomoć slastičarske vrećice, no nakon što se jednom stisne u hladnjaku, ne treba ju ponovno miješati, savjetuje Epicurious.
Kako koristiti namelaku?
Namelaku možete dodati u kuhano tijesto kao što su ekleri, ili njom puniti krafne, pite ili torte. Dobro će funkcionirati i kao kremasti sloj u torti ili kao glazura. Naravno, možete ju jesti i samu, na žlicu.
Za namelaku možete koristiti bijelu ili mliječnu čokoladu, kao i tamnu čokoladu. Ako koristite bijelu ili mliječnu čokoladu, povećajte količinu čokolade za 100 grama, jer te čokolade sadrže manje kakao maslaca od tamne čokolade.
Namelaka od bijele čokolade Petre Jelenić
Trebat će vam:
300 g mlijeka
15 g glukoze ili meda
600 g slatkog vrhnja 35% mm
525 g bijele čokolade
10 g želatine u prahu
Priprema:
Pomiješajte mlijeko i želatinu, pustite desetak minuta da želatina nabubri. Dodajte glukozu pa zagrijavate uz miješanje do vrenja. Kipuću smjesu prelijte preko bijele čokolade, miješajte da se poveže. Ulijte hladno, tekuće slatko vrhnje i izblendajte štapnim mikserom. Spremite u hladnjak na minimalno 12 sati. Hladnu i stisnutu kremu miksajte u kremu željene čvrstoće. Krema se ponaša kao slatko vrhnje koje se miksa u šlag - treba se paziti da se ne premiksa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....