ŽELIMO OVO DANAS!

Ova moćna torta nosi titulu najbolje čokoladne torte na svijetu, recept i nije toliko kompliciran, a izgleda top

Poznata kao najbolja čokoladna torta na svijetu, Lisabonsko čudo pravo je otkriće za sve ljubitelje čokolade

Postoji mnogo čokoladnih torti na svijetu, no samo je jedna zaslužila naslov “najbolje čokoladne torte na svijetu” - Lisbon Chocolate Cake. Rođena u slikovitom Lisabonu, glavnom gradu Portugala, ova torta spaja tradiciju, francusku tehniku i univerzalnu strast prema čokoladi u savršenu harmoniju.

image
Creacart/Getty Images/istockphoto

Njena filozofija počiva na jednostavnosti sastojaka i dubini okusa. Ono što je naizgled samo “čokoladna torta” u stvarnosti je umjetničko djelo u kojem se svaki zalogaj otapa polako, otkrivajući slojeve teksture i nijanse arome koje se ne zaboravljaju.

Iako postoji mnogo verzija ove torte, mi smo se odlučili za onu detaljnu Dorie Greenspan, američke autorice kuharica, koju je New York Times 2004. nazvao "kulinarskim guruom".

image
Sankasan/Getty Images/istockphoto

Lisabonska čokoladna torta (Lisbon Chocolate Cake)

Trebat će vam:

Za biskvit:

115 g maslaca (1 komad od 115 g), narezan na komadiće, plus malo dodatnog maslaca za premazivanje kalupa

30 g nezaslađenog kakaa u prahu

1½ žlica (oko 15 g) gustina

¼ žličice praška za pecivo

¼ žličice sitne morske soli

140 g tamne čokolade (oko 55–70 % kakaa), grubo nasjeckane

100 g kristal šećera

3 velika jaja, hladna

Za ganache:

420 ml vrhnja za šlag

170 g tamne čokolade, sitno nasjeckane

Za završni posip:

3 žlice nezaslađenog kakaa u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 °C (gornji i donji grijač). Namastite okrugli kalup promjera 23 cm, obložite dno papirom za pečenje, pa i papir lagano premažite maslacem. U srednje velikoj zdjeli prosijte kakao, gustin, prašak za pecivo i sol. Pjenjačom kratko promiješajte da se sve ravnomjerno sjedini.

U velikoj vatrostalnoj zdjeli iznad posude s lagano kipućom vodom (metoda pare) otopite maslac. Kad se otopi, dodajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Maknite s pare, pa umiješajte šećer. Zatim jedno po jedno dodajte hladna jaja, svaki put snažno miješajući pjenjačom barem 1 minutu nakon zadnjeg jajeta. Smjesa će postati gusta i sjajna, poput pudinga. Dodajte suhe sastojke i lagano, ali temeljito promiješajte dok se sve ne sjedini. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i lagano udarite kalup o radnu površinu nekoliko puta da se tijesto slegne i uklone zračni mjehurići.

Pecite 18–20 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Izvadite kalup na rešetku i ostavite da se hladi 5 minuta. Potom pažljivo izvadite biskvit, odlijepite papir i preokrenite ga na rešetku da se potpuno ohladi. Operite i osušite kalup, jer će vam ponovno trebati.

U manjem lončiću zagrijte 300 ml vrhnja za šlag (ostatak stavite u hladnjak). Kad se pojave mjehurići uz rub, maknite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa postane glatka. Premjestite ganache u vatrostalnu zdjelu i stavite u hladnjak na 10 minuta. Zatim ga izvadite i kratko promiješajte pjenjačom. Vratite u hladnjak još 10 minuta. Ponovite postupak svakih 10 minuta, miješajući između hlađenja, dok ganache ne postane gust i dovoljno čvrst da zadržava tragove od miješanja, otprilike 50–60 minuta.

Izrežite dva komada papira za pečenje (veličine otprilike 8 × 40 cm) i položite ih ukriž u kalup tako da rubovi vire van (kasnije će poslužiti kao “ručke” za vađenje torte). Pažljivo vratite ohlađeni biskvit u kalup.

Izvadite preostalo 120 ml vrhnja za šlag iz hladnjaka i istucite ga, ne do kraja čvrsto. Lagano izmiješajte ganache pjenjačom dok ne postane mekan i maziv, a zatim spatulom pažljivo umiješajte šlag. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite po biskvitu, poravnajte površinu i stavite tortu u hladnjak na najmanje 2 sata (može stajati pokrivena i do 2 dana).

Prije posluživanja tortu izvadite iz hladnjaka i ostavite 20 minuta na sobnoj temperaturi. U sitnoj cjediljki prosijte kakao prah po vrhu torte. Nožem odvojite rubove torte od kalupa. Pomoću rubova papira pažljivo izvucite tortu iz kalupa i prenesite je na tanjur za posluživanje. Režite dugačkim, tankim nožem koji ste prethodno umočili u vruću vodu i obrisali prije svakog reza, tako će rezovi biti čisti i uredni.

Ne zaboravite, torta je najbolja ohlađena, ali ne hladna, idealno na sobnoj temperaturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 09:12