IMAMO I RECEPT

Svi pričaju o sočnoj čokoladnoj torti! Pamtimo je iz jedne od najljepših dječjih priča, a sada je postala viralni hit, nudi se i na Adventu

Priča o Matildi možda nije blagdanska, ali je uvijek divan podsjetnik na ono što je zbilja važno, pa ako ovih dana nemate planova, neka to bude naša dobra filmska preporuka za vas. Još ako film gledate dok u rukama držite komad ove čokoladne torte...

Visoka čokoladna torta sa slojevima sočnog biskvita, bogato premazana kremom donedavno mnogima nije bila prva poveznica s filmom iz 1996. godine, ali su ga upravo zahvaljujući novom viralnom hitu, sada otkrili. "Matilda", jedan od najljepših i najtoplijih dječjih filmova, tako je, zahvaljujući onoj jednoj sceni koja nam se još davnih dana urezala u sjećanje, ponovno postao hit.

Ako ga i niste gledali ili za njega čak ni čuli, čokoladna torta koja vam već iskače ili će tek početi iskakati na svakoj društvenoj mreži, natjerat će vam da mu date priliku. A onda ćete shvatiti o čemu je zapravo riječ!

image
Unsplash/

Kada zločesta ravnateljica škole natjera Brucea, jednog od učenika, da pojede cijelu, ogromnu čokoladnu tortu, i to zamišlja kao jednu od svojih strašnih kazni za male đake, ni ne sluti da će upravo taj učenik tortu uspjeti završiti. Iako cijela scena ne izgleda naročito primamljivo, svaki puta kada bismo "Matildu" gledali, javila bi nam se neka neobjašnjiva želja za čokoladom, a o toj torti razmišljali bismo još dugo. Postavljali bismo si pitanja poput je li zbilja toliko sočna kao što izgleda i koliko bismo mi uspjeli pojesti.

FUN FACT!

Na snimanju filma za spornu scenu koristilo se čak nekoliko torti, a radila ih je prijateljica Dannyja DeVita, inače redatelja i glumca u "Matildi". Kako su rekli okupljeni, bila je jako fina, bogata, sočna i slatka. Ipak, dječak koji je glumio Brucea, nije bio najveći fan čokolade, a kada je završilo snimanje scene, tijekom koje se glumac zbilja namučio, rekao je da mu je dosta čokolade zauvijek.

Također, važno za dodati je i da je film "Matilda" snimljen je po istoimenom romanu Roalda Dahla.

I baš je sada došlo vrijeme da se u sve to uvjerimo iz prve ruke, jer Matilda tortu, osim gledanja na Instagramu i Tik Toku sada ćemo moći isprobati i na zagrebačkom Adventu. Radi je Juraj Klepić i nudi je na svojoj kućici na Fuliranju, koje je krenulo 26. studenog i kojemu smo se, među ostalim, upravo zbog tog bogatog čokoladnog zalogaja posebno veselili. Tortu smo isprobali već drugi dan Fuliranja, i doista je tako bogata kako smo je i zamišljali. Dodatan efekt stvara i čokoladni preljev, koji se dobije u zasebnoj posudici, pa se zatim preljeva po torti kada vam ona jednom dođe u ruke. Torta je prava bomba, pa ako niste jako gladni ili baš i niste od slatkog općenito, najbolje je komad podijeliti. Cijena je 9 eura.

PRVI DOJMOVI I FAVORITI S ADVENTA

image
Darko Kontin/

U slučaju da vam je zagrebački Advent ipak predaleko, pronašli smo recept za superčokoladnu tortu koja može poslužiti kao dobra podloga, a vi joj zatim možete dodati još kreme i dodatke po želji pa je prozvati Matilda tortom. Bitno da je čokoladna i slasna.

Čokoladna torta (s kremom od sira)

Trebat će vam:
250 g glatkog brašna
100 g black cocoa praha (ili tamnog kakaa)
10 g sode bikarbone
5 g praška za pecivo
5 g soli
400 g šećera
240 ml neutralnog ulja
3 velika jaja (sobne temperature)
360 ml mlaćenice (buttermilk), sobne temperature (možete koristiti i mlijeko s limunom)
10 ml ekstrakta vanilije
240 ml vruće kave ili kipuće vode
Za kremu od krem sira:
226 g krem sira, sobne temperature
57 g slanog maslaca, sobne temperature
43 g nezaslađenog kakaa u prahu
340 g šećera u prahu
5 g soli
5 ml ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Nauljite i obložite papirom za pečenje dva okrugla kalupa od 20 cm. U srednjoj posudi pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. U većoj posudi izmiksajte šećer, ulje i jaja. Miksajte oko 5 minuta dok smjesa ne postane blijeda i sjajna. Dodajte mlaćenicu i vaniliju, pa promiješajte. Dodajte suhe sastojke u mokre i lagano umiješajte dok se sve ne poveže. Ulijte vruću kavu ili kipuću vodu i lagano izmiješajte. Ulijte smjesu (koja će biti rjeđa, ne brinite) u pripremljene kalupe i pecite 30–35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista. Izvadite biskvite iz pećnice i potpuno ih ohladite.
Kremu od sira napravite tako da u posudi izmiksate krem sir dok ne postane kremast, dodajte maslac pa ponovno miksajte. Na kraju dodajte kakao, šećer u prahu i sol. Miksajte dok ne dobijete glatku kremu.
Na dno stalka za torte stavite biskvit, premažite ga slojem kreme, dodajte drugi biskvit i sve zajedno premažite s ostatkom kreme. Držite u hladnjaku do 30 minuta prije posluživanja.

Za ovakve torte u američkim se receptima najčešće koristi premaz od maslaca i kakaa, ali on može biti pretežak, pa je varijanta s krem sirom, zapravo, jednostavnija i lakša varijanta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 13:41