Tajna receptura

Za pašku sol, janjetinu i sir sigurno ste čuli, no za ove slastice možda i niste

 Cropix
Redovnice, ili kako ih Pažani nazivaju - koludrice, više od 300 godina spremaju zasigurno najstariju slasticu s ovog područja

Otok Pag, kao peti najveći otok u Jadranskom moru, poznat je po mnogočemu. Često ga uspoređuju s mjesečevom površinom zbog kamenitog krajobraza za što je kriva bura. Iako na otoku prevladava slaba vegetacija, upravo je samoniklo i ljekovito bilje zaslužno za kvalitetu paške janjetine i sira, inače svjetski prepoznatih gastronomskih brendova. No, ovo nije priča o nadaleko poznatim paškim specijalitetima i proizvodima, već o jednom manje poznatom koji svakako zaslužuje pažnju.

image
Tom Dubravec/Cropix

Naime, u istoimenom gradu na otoku nalazi se Benediktinski samostan svete Margarite gdje se proizvodi još jedna paška delicija. Redovnice, ili kako ih Pažani nazivaju koludrice, više od 300 godina spremaju zasigurno najstariju slasticu s ovog područja - baškotine. To je vrsta tvrdog ili mekog slatkog kruha napravljenog od brašna, ulja, vode, kvasca, šećera i soli po tajnom receptu samostana. Za tvrde baškotine, nakon što je tijesto umiješano, oblikuje se u manje komade u obliku valjka, koji se slažu na lim za pečenje i peku. Nakon pečenja, odvajaju se i režu na kriške te slažu na lim za pečenje da se prepeku. Koludrice u ponudi imaju i meke baškotine, odnosno one koje ne prepeku. Razlika između ove dvije vrste jest naravno u teksturi, ali i u roku trajanja. Naime, meki baškotini mogu bez problema stajati i nekoliko dana, dok se tvrdi mogu jesti sljedeća tri mjeseca.

Uz baškotine, koludrice proizvode i mekano pecivo u obliku koluta prepoznatljivo po aromi anisa, te ga nazivaju kolacić (nije tipfeler, uistinu se piše i izgovara kolacić).

image
Berislava Picek/Cropix

Iako je prodaja slastica samostanu jedini izvor prihoda, meki baškotini i kolacići nisu u ponudi svakoga dana. Vrata samostana otvorena su za prodaju svaki dan osim nedjelje, u razdoblju od 9 do 12 sati, te utorkom i četvrtkom od 16 do 18 sati. Cijena baškotina je 12 eura za kilogram, dok se jedan kolacić može dobiti za jedan euro i 20 centi. Baškotine se, kako je svojevremeno pisala i kolegica iz Jutarnjeg lista, može kupiti ako uđete s ulice prema muzejskom dućanu, gdje ih sestre prodaju iza malog drvenog prozorčića.

image
Jure Mišković/Cropix

Pažani u ovoj deliciji uživaju na gotovo svim obiteljskim i svečanim slavljima, a vrlo često neizostavna je slastica uz jutarnju ili popodnevnu kavu. Paški baškotin prepoznat je i šire čime je zavrijedio oznaku "Izvorno Hrvatsko" i "Hrvatski otočni proizvod" pa nemojte propustiti priliku da ih kušate kad se jednom nađete na Pagu, jer ih nigdje drugdje ne možete kupiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 09:24