JEDEMO LI PRAVI WASABI?

ZA SVE LJUBITELJE WASABIJA: Cijena mu dostiže nevjerojatnih tisuću kuna po kilogramu!

 Getty Images/iStockphoto
Svi ljubitelji sushija znaju da je wasabi jednostavno nezaobilazan u kombinaciji sa savršeno skuhanom rižom i svježom sirovom ribom.
Svi ljubitelji sushija znaju da je wasabi jednostavno nezaobilazan u kombinaciji sa savršeno skuhanom rižom i svježom sirovom ribom.

Ali, jeste li znali da u Japanu, domovini sushija, samo 5 do 10% restorana služi pravi wasabi? Obično se služi ''lažni'' wasabi, točnije hren pomiješan sa zelenom prehrambenom bojom. Radi se o šokantnoj statistici, ali postoji razlog tome: pravi wasabi je iznimno teško uzgojiti.

Sushi Set sashimi and sushi rolls on black stone slate
Getty Images/iStockphoto

U nastavku pogledajte video o 100 godina staroj farmi u Japanu gdje se wasabi uzgaja po tradicionalnim metodama. Potrebno je 15 mjeseci za uzgoj wasabija budući da je iznimno osjetljiv na sunčevo svjetlo, a radte na proljetnoj vodi temperature od 15 do 18 Celzijevih stupnjeva. Izbirljiva biljčica, zar ne?

Kako tvrde stručnjaci iz videa, pravi wasabi ćete prepoznati ako ga kušate, a okus mu mora biti bogat i kompleksan. Cijena takvog wasabija se kreće između 800 i 1000 kuna po kilogramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2025 13:45