Ali, jeste li znali da u Japanu, domovini sushija, samo 5 do 10% restorana služi pravi wasabi? Obično se služi ''lažni'' wasabi, točnije hren pomiješan sa zelenom prehrambenom bojom. Radi se o šokantnoj statistici, ali postoji razlog tome: pravi wasabi je iznimno teško uzgojiti.

U nastavku pogledajte video o 100 godina staroj farmi u Japanu gdje se wasabi uzgaja po tradicionalnim metodama. Potrebno je 15 mjeseci za uzgoj wasabija budući da je iznimno osjetljiv na sunčevo svjetlo, a radte na proljetnoj vodi temperature od 15 do 18 Celzijevih stupnjeva. Izbirljiva biljčica, zar ne?
Kako tvrde stručnjaci iz videa, pravi wasabi ćete prepoznati ako ga kušate, a okus mu mora biti bogat i kompleksan. Cijena takvog wasabija se kreće između 800 i 1000 kuna po kilogramu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....