ZA POD ZUB

Za vikend doručak preskačem pohani kruh i radim jednostavan, sočan složenac s pečenim jagodama

 Lidija Lončarić
Stigle su jagode - ispecite ih i pripremite si doručak ili jednostavan desert za pamćenje

Prijelaz sa zimske na proljetnu prehranu ove me godine posebno veseli. Iako je još dosta rano, već sam kupila prve šparoge i jagode i u njima uživam kao da je zima trajala puno više od tri mjeseca. Imam osjećaj da su prvi proljetni plodovi sa sobom donijeli dašak osvježenja koji nam je svima trebao pa sam ovotjednim receptom i sama odlučila na stol unijeti malo boja i napravila pravi proljetni doručak za pamćenje.

Da odmah napomenem, dvije su stvari ovdje bitne. Najprije, ne znam za vas, ali ja se još uvijek rješavam uskršnjih ostataka pa sam pola pince, koja me cijeli tjedan nestrpljivo gledala sa stola, ovog puta odlučila pretvoriti u, ni više ni manje, pohani kruh. I to pohani kruh iz pećnice koji će netko zapravo htjeti pojesti. Drugo, ako do sada niste pekli jagode, vrijeme je da to učinite.
Iako na prvu zvuči malo komplicirano, pohani kruh s pečenim jagodama zapravo je prilično jednostavan za pripremu, a takvi su i sastojci koji će vam trebati.

image
Lidija Lončarić


Napravljen na ovaj način, kruh će ostati sočan iznutra, bit će lagano hrskav izvana (za dodatno hrskavi kruh, posipati ga možete orašastim plodovima, u ovom slučaju dobra ideja bit će bademi), ali ne i mastan, a pečene jagode bit će daleko aromatičnije i dubljeg okusa od onih samo ukuhanih. Dodajte im vaniliju ili, ako doručak radite samo za odrasle, malo rosea ili drugog slatkastog vina. Najbolji dio pripreme jest to što sve možete peći istovremeno, pa tako nema dodatnog čekanja.
Ovakav doručak jede se još vruć, a ako želite stvarno zadiviti osobu s kojom ćete ga podijeliti, poslužite sve zajedno uz kuglicu omiljenog sladoleda ili, još bolje, sladoleda koji ste sami napravili od, primjerice, banane i jagoda.
Vjerujte, ovo je stvarno nova razina proljetnog doručka. I želite je doživjeti!

Trebat će vam:

4 jaja
100 ml mlijeka
stari kruh
2 žlice meda
1 žličica vanilije
1 žličica cimeta u prahu
500 g jagoda
1 mala vrećica burbon vanilinog šećera
orašasti plodovi po želji
10 g maslaca
sok pola limuna

Priprema:

Najprije u većoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, med i vaniliju. Dodajte i cimet pa u dobivenu smjesu umočite kriške kruha. Umočene kriške kruha prebacite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem. Posložite ih tako da jedna lagano dodiruje drugu. Kada ste umočili sav kruh, ostatkom smjese prelijte kruh u kalupu. Prekrijte folijom i stavite u hladnjak na barem dva sata. Ovo možete raditi i večer prije, bit će još bolje. Jagode očistite. Dodajte im jednu vrećicu (10 g) vanilina šećera, 10 g maslaca i sok pola limuna. Pomiješajte i rasporedite po posudi za pečenje. Kada u pećnicu stavite kruh, stavite i jagode (u drugoj posudi) pa sve zajedno pecite oko 30-45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Kruh pecite pokriven i otkrijte ga zadnjih 10-ak minuta pa pojačajte temperaturu na 200. Jagode će pustiti svoj sok i postati aromatične, a kruh ne smije biti gnjecav. Rasporedite jagode po kruhu i poslužite toplo uz kuglicu sladoleda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:17