LIJEPE VIJESTI POSTOJE

(ZA ZALJUBLJENIKE U ČOKOLADU) IZ NOVOG ZAGREBA U OSLO: Za čokoladnim bombonima zagrebačkog Chozena poludjeli su i Norvežani!

Čokoladne minijature Dražena Zeljkovića očarale su ekipu coffee geekova iz norveškog tima Neongrut

- Čuj, poslao sam svoje bonkase u Norvešku. Kažu da se prva narudžba razgrabila pa ćemo vjerojatno i dalje surađivati!”, rekao nam je u telefonskom razgovoru Dražen Zeljković, poznat po svom brendu Chozen, iza kojeg stoji svijet čokoladnih bombona.

Zagreb, 280120
Izrada pralina. Drazen Zeljkovic proizvodi jedinstvene praline  pod brandom Chozen.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Zagreb, 280120
Izrada pralina. Drazen Zeljkovic proizvodi jedinstvene praline  pod brandom Chozen.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Vizualno prelijepe čokoladne minijature osvojile su brojne zaljubljenike u čokoladu prvim objavama na Instagramu, da bi nam za manje od pola godine pričao o suradnji s ekipom coffee geekova iz Norveške pod nazivom Neongrut. Radi se o brendu koji na svom coffee trucku uz specialty kavu u ponudi ima razne voćne salate, sokove, smoothieje, zdrave grickalice, a sada i čokoladne bombone hrvatskog brenda. Ideja im je pružiti jedinstveno, zdravo i kvalitetno iskustvo kave i “neobičnog”, što možda i ne čudi s obzirom na to da njihov tim čine dva bivša profesionalna plesača i jedan vrlo iskusan penjač.

Neongrut Instagram

“Radi se o frikovima koji su potpuno posvećeni kavi - nama ovdje to može zvučati čudno, ali nordijske zemlje imaju jaku coffee scenu. Sve vam govori činjenica da su se tri prijatelja odvažila na put u Italiju kako bi kupili neku rasklimanu trokolicu i njome putovali nazad do Osla kako bi je restaurirali, potrpali u nju sve što im treba za vrhunsku kavu i bili bar malo drugačiji od drugih”, priča nam Dražen pa nastavlja: “Moj život prije čokolade broji i pet-šest godina provedenih u Norveškoj, gdje sam radio u animacijskom studiju. Ondje sam upoznao i jednog od suvlasnika današnjeg Neongruta - Juliana Vargasa. Ostali smo u kontaktu, pa je tako bio upućen i u moje ludosti s čokoladom”.

Dražen je totalni zaljubljenik u čokoladu posljednjih deset godina bavio se postprodukcijom u animacijskom studiju, no odlučio je drugačije “odigrati” neke životne karte, napustiti siguran, dobro plaćen posao i pokušati s čokoladom. Iako je “progutao” gomilu knjiga i bio na niz edukacija, kad se susreo s Ramonom Moratóm, mirne duše je mogao prekrižiti baš sve što je do tada naučio i krenuti ispočetka, ovaj put upijajući savjete španjolskog čokolatijera kojeg nazivaju “bogom čokolade”. U međuvremenu je kupovao kilograme čokolade, pomalo eksperimentirajući, kad se rodila ideja o čokoladnim bombonima. Većina ljudi zapravo poznaje pojam pralina, koji podrazumijeva da proizvod mora sadržavati pastu od orašastih plodova, dok bombon ne mora. U cijelom tom kreativnom zanosu kombinacije okusa slagale su se slučajno inspirirane svakodnevnim malim ritualima. Tako je, recimo, jedna kombinacija nastala nakon pojedene ozbiljne količine palačinki sa speculaas namazom, pri čemu je s djevojkom došao na ideju “čekaj, a kako bi bilo da stavimo još malo i džema od malina?”. Ispalo je dobro.

Zagreb, 280120
Izrada pralina. Drazen Zeljkovic proizvodi jedinstvene praline  pod brandom Chozen.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
CROPIX

Norvežani su se tako zainteresirali za njegove čokoladne bombone, ali o cijeloj suradnji zapravo promišljaju već mjesecima. U prvim pošiljkama bilo je i razbijenih bombona, na ruku im ne ide ni toplije vrijeme, a perfekcionizam Dražena tjera da promišlja o svakoj stavci, kako bi svaki od njih bio upravo savršen. Jednom prilikom kad smo ga posjetili bio je radio na novim kombinacijama okusa. Bilo je to u ozbiljnim večernjim satima, zatekli smo ga za pultom kako jednoličnim pokretima miješa sjajnu i podatnu čokoladnu masu. Nije bio zadovoljan. Otvorio nam je vrata svog studija u Travnom, gdje se pred nama stvorilo šarenilo doista prelijepih čokoladnih minijatura. Kratko je rekao da to nije dovoljno dobro i da radi sve ispočetka. Naravno da su se upitnici iznad naših glava teško mogli prebrisati nakon te izjave, ali gledajući ga kako posvećeno radi na novoj seriji, ti isti upitnici otpali su sami. Odmjeren i fokusiran bio je i kad nam je ispričao kako je uopće došlo do suradnje s Norvežanima, iako bi netko na njegovom mjestu vjerojatno skakao od ushićenja.

Chozen Instagram

Član Neongrut tima je i Anton Söderman, poznato ime u svijetu kave nordijskih zemalja. Radi se o pobjedniku Barista League 2017., prvaku Norwegian Cup Tasters Championshipa 2018. te sudioniku na svjetskom kupu u Brazilu iste godine. Između ostalog, bio je i prvak Norveške u Aeropressu 2019. godine, što je rezultiralo time da je predstavljao Norvešku na Svjetskom kupu 2019. U Oslu je tako sada moguće uz njihovu kavu kupiti i Chozen bombone. Naravno da su misli usmjerene na to da jednu liniju naprave i s kavom.

U Hrvatskoj pakiranje od 12 bombona stoji 130 kuna, a Dražen je uspostavio i dostavu, koju provodi četvrtkom. Iako za hrvatsko tržište proizvodi šest okusa: klasični lješnjak, speculaas keksi i malina, limeta i kardamom, suncokret i kim, bučino ulje i ganache od vanilije te lješnjak i kokice, za strano tržište ipak će se morati više poigrati s orašastim kombinacijama. Također, razmišljaju i o tome da naprave neke veganske i gluten free bombone, za što smatraju da će biti još više interesa. Kako bilo, ovo je jedna pozitivna priča koja se uspjela razviti i u ovo vrijeme kad smo svi zaokupljeni vijestima o globalnoj pandemiji. Lijepe vijesti ipak postoje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:50