JEDI BOLJE

Zaboravite na pizza tijesto iz trgovine, napravite ga kod kuće u tren oka i zamrznite, evo kako

Jamie Oliver objavio video s detaljnim uputama za pripremu kućne pizze, ali i savjetima koji bi vam itekako mogli koristiti

Dobroj domaćoj pizzi teško je odoljeti, posebice ako imate provjereni recept i dovoljno prakse u rukama. O pizzi smo i sami najviše naučili na nedavno održanoj radionici ekipe iz Gastronomada, o čemu smo i pisali, a kako napoletanu i romanu kao iz pizzerije još uvijek ne možemo ispeći u klasičnoj pećnici, ovih nam je dana za oko zapeo još jedan dobar recept za omiljeni talijanski specijalitet. Ovog puta riječ je o klasičnoj domaćoj pizzi po receptu Jamie Olivera, koji je slavni kuhar podijelio na svom Instagram profilu. Osim same pripreme i recepta, Oliver je dodao i kako se tijesto za pizzu pripremljeno na njegov način vrlo jednostavno može smrznuti pa koristiti po potrebi, što je za vrijeme ljetnih vrućina itekako veliki plus.

PRIPAZITE NA BRAŠNO

I zato, zaboravite na kupovno tijesto iz supermarketa ili obližnje pekare, zamijesite svoje i nadjenite ga po samo svom ukusu. Osim kvasca, vode i omiljenih dodataka, sve što će vam trebati, a što možda trenutno nemate u smočnici, bit će brašno tip 00. No, ne brinite, dostupno je u svim većim supermarketima i specijaliziranim trgovinama.

image
Shutterstock/Shutterstock

KAKO SMRZNUTI OSTATAK TIJESTA?

Postupak pripreme kućne pizze je prilično jednostavan. Samo umiješajte sve sastojke, zamijesite tijesto, iskopirajte pokrete poznatog chefa kada je u pitanju oblikovanje i pizza je gotova za taj čas. Ostatak tijesta zatim također oblikujte, stavite između papira za pečenje pa ubacite u zamrzivač. Jednom kada je tijesto potpuno smrznuto, odvojite ga od papira, spremite u vrećicu sa zip zatvaračem i koristite po potrebi. Ako pitate nas, na ovaj ćete način zasigurno dobiti bolju pizzu od one koju inače radite s kupovnim tijestom.

image
Marko Todorov/Cropix

KOLIKO ČEGA ZA NAJBOLJE TIJESTO?

Omjere sastojaka za tijesto prilagodite vlastitim potrebama, no ako su vam potrebne smjernice, dobro je dodati kako Jamie Oliver na kilogram 00 brašna, dodaje 700 ml vode, 7 g kvasca i prstohvat (ili dva soli). Tijesto će u početku biti ljepljivo zbog dosta tekućine, no miješenjem će se svi sastojci povezati i dobit ćete kuglu kojom je lako baratati. Na kraju, kada ste gotovi s miješenjem, trebali biste moći rastegnuti tijesto do mjere da kroz njega možete vidjeti.

image
Marko Todorov/Cropix

Nakon što se diglo, oblikujte ga u željeni oblik, a ako vam tijesto pruža otpor, pustite da se opusti i odmorite ga još nekoliko minuta pa pokušajte ponovno.

NA KRAJU - UMAK I PEČENJE!

Recept za domaći umak od rajčice koji uvijek koristimo je prilično jednostavan. Na malo maslinova ulja najprije pirjajte sitno sjeckani češnjak, dodajte pelate, malo soli i malo šećera, ubacite šaku svježeg bosiljka i kuhajte dok se svi sastojci ne sjedine. Svakako probajte i dodajte još začina po želji.

Pizzu pecite na najvišoj temperaturi, na dnu pećnice. Najbolje na kamenu ili šamotnoj ploči, no ako ne posjedujete niti jedno od navedenog, preokrenuti možete i crnu posudu za pečenju koja dolazi uz pećnicu i staviti je na dno pećnice odmah nakon što ste je upalili. Dok oblikujete i dodajete nadjev na svoju pizzu, podloga na kojoj će se pećni neka se dobro zagrije.

VIDEO RECEPT POZNATOG KUHARA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:15