dobra preporuka

Zaboravite na sva pravila i poklonite - kulen! Imamo šest stvarno dobrih razloga

 Ustupljena fotografija/Belje
Kulen od crne slavonske svinje tvrtke Belje je fenomenalan! Namirnice su prvoklasne, a receptura se prenosi stoljećima

Uvijek težimo da božićni poklon bude jedinstven i da osobi kojoj ga darujemo pokažemo koliko nam je posebna. Ponekad zna biti izazovno pronaći "pravi" dar koji zamotan u kutiju s velikom mašnom govori umjesto nas. Mi smo ga pronašli umjesto vas. U nastavku donosimo šest razloga zašto je vrhunski kulen divan dar, za rođendane, blagdane, godišnjice i bilo koju drugu svečanost. Kušali smo kulen crne slavonske svinje kojeg proizvodi tvrtka Belje. Uz ovih šest razloga slobodno dodajte i sedmi, a to je nenadmašna punoća okusa. Kulen nije presušen, ali istovremeno ni previše mekan, savršene teksture, lagane, zavodljive pikantnosti i slatkoće. Dostupan je za kupovinu i preko webshopa, a u ponudi je kulen od 500 g i jednog kilograma.

image
Ustupljena fotografija/Belje

Evergreen koji ne blijedi

Tradicija pripreme kulena datira iz 19. stoljeća, a tehnika se do dan danas u najvećoj mjeri nije promijenila već se njeguju izvorne recepture. Baranjski kulen razlikuje se od slavonskog jer Baranjci, osim mesa, dodaju češnjak, domaću slatku i ljutu papriku, malo soli i bijeli papar koji daje poseban šmek. Tvrtka Belje otišla je korak dalje te na tržište plasirala jedinstven kulen pripremljen isključivo od pasmine crna slavonska svinja. Iskusni majstori ovaj kulen pripremaju najmanje šest mjeseci, a znanje, trud i vrijeme daju mu potpunu autentičnost, punoću i zaokruženost okusa.

Luksuz koji je "nemoguće" kupiti

Kulen je doista luksuz. Nekad se mnogo obitelji bavilo proizvodnjom kulena i pravila su se samo dva komada godišnje. Obično su se "otvarali" na slavlje velikih svetkovina poput Božića i Uskrsa ili posebnih prilika kao što je vjenčanje. Od jedne svinje moguće je napraviti samo jedan kulen i zato je toliko poseban. Osim toga potrebno je veliko majstorstvo da se kulen napravi. Nekad možete sve dobro "odraditi", ali padnete na ispitu skladištenja. Prije nije bilo komora pa kad su stigle vrućine, ljudi su se snalazili na različite načine, ali često se dogodilo da kulen iznutra ostane sirov. Zato je vrlo važno imati adekvatan prostor za zrenje.

Vrijeme i trud zapakirani u poklon

Kulen je dobar samo ako je pripremljen od vrhunskih sastojaka. Ovaj kulen se proizvodi samo od crne slavonske svinje koje obitavaju na pašnjacima parka prirode Kopački rit, u jednom od najbolje čuvanih prirodnih rezervata u Europi. Neki zapisi upućuju na to da je ova pasmina nastala u drugoj polovici 19. stoljeća na području Orlovnjaka pokraj Osijeka gdje je grof Pfeifer križao nazimice lasaste mangulice i neraste pasmine berkšir, a onda je najbolje žensko potomstvo svakih deset godina pario s nerastima američke pasmine poland kina.

image
Ustupljena fotografija/Belje

Da biste dobili vrhunsku namirnicu morate mnogo uložiti u prehranu blaga i životne uvjete u kojima svinja obitava. Crne svinje korištene za ovaj kulen se slobodno kreću, uživaju u gozbi žireva i omiljenim spa tretmanima u blatu. Potrebno je više od godine dana da svinja postigne odgovarajuću kilažu. Kasnije, kad se govori o samoj izradi kulena potrebni su mjeseci da se napravi savršen kulen poput ovog.

Ručni rad

Ova delicija je posebna i zato što se većina djelatnosti još dan danas izvodi ručno. Tradicionalna proizvodnja nalaže da se dobar kulen treba nadimiti na otvorenom ognjištu, a u ovom slučaju se koristi prirodni dim bukova drveta. Treba brinuti o najmanjim detaljima, od odabira najboljih komada svinjskog mesa, pripremanja nadjeva, punjenja u prirodni ovitak (katicu) do dimljenja što čini svaki komad baranjskog kulena ručnim radom.

Autentičnost

Stoljećima se receptura i način pripreme kulena prenose s koljena na koljeno, a sastojci koji se koriste nisu se mijenjali generacijama. Belje ovim proizvodom stavlja na pijedestal autohtonu pasminu koja se na ovim prostorima uzgaja već više od stoljeća. Pažljivo dizajniram i kvalitetnim proizvodom pokreće se trend revitalizacije zaboravljne pasmine koja je othranila generacije, a iznimna je zbog optimalnog omjera mesa i intermuskularne masnoće.

Kralj svakog druženja

Kulen crne slavonske svinje spasit će vaše kućno druženje čak i kad vam sve krene nizbrdo. Otvorite dobru bocu vina, narežite malo kulena, pojačajte glazbu i prepustite se uživanju s vašim ljudima. Ništa vam više nije potrebno! Ne brinite oko pečenke koja je zagorjela, tjestenini koja se prekuhala ili umak koji nije onakav kakav ste zamislili da bude. Pojednostavite stvari i samo uživajte.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Beljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:25