VELIKI USPJEH!

Zagorci i Prigorci odnijeli zlatne medalje na važnom svjetskom prvenstvu u Bruxellesu

 Privatna Arhiva
Uspjeh zagorsko-prigorskog tima Bedekovich, Bolfan i Kopjar potvrda je potencijala cijele regije kad je u pitanju sauvignon bijeli

Vinarije Bolfan, Kopjar i Bedekovich protekli su tjedan osvojile zlatne medalje za svoje sauvignone na najvećem specijaliziranom natjecanju za tu sortu na svijetu. Concours Mondial de Bruxelles je glasovito globalno natjecanje na koje se prijavljuju vinarije sa svih kontinenata i iz svih relevantnih vinskih regija svijeta. Godišnje na svom glavnom natjecanju prikupe oko 9000 uzoraka među kojima se biraju najbolji, a otprije nekoliko godina dodatno su pokrenuli i natjecanje samo za sortu sauvignon bijeli, naziva Concours Mondial du Sauvignon.

To je jedinstven okoliš u kojem vinari sa svih strana svijeta mogu uspoređivati vlastita vina s drugima, u puno zaoštrenijoj i sveobuhvatnijoj konkurenciji, u kojem su suci koncentrirani samo na tu sortu, a s obzirom na to da je natjecanje sasvim "na slijepo", to jest da se ne zna iz koje je regije vino koje se ocjenjuje, uvjeti su i potpuno ravnopravni, bez favoriziranja slavnijih regija u odnosu na manje afirmirane. Ove se godine na Concours Mondial du Sauvignon prijavilo oko 1200 uzoraka od kojih je 127 osvojilo zlatne medalje. Tri zlata od spomenutih 127 je otišlo u Hrvatsku, točnije u Bregovitu Hrvatsku vinarijama Bedekovich, Bolfan i Kopjar.

Uspjeh zagorsko-prigorskog tima vrlo je značajan za same vinare, ali i potvrda potencijala cijele regije kad je u pitanju sauvignon bijeli. Vina od te sorte karakteriziraju aromatičnost, svježina i lepršavost, zbog čega se svugdje uzgajaju uglavnom u hladnijim regijama, jer u toplijim teže dosežu taj svoj osvježavajući i aperitivni šarm. U Hrvatskoj se tako vinska regija Bregovita Hrvatska nameće kao logičan izbor za uzgoj sauvignona, međutim uzgaja ga se svugdje, od Podunavlja i Slavonije, preko Istre, sve do krajnjeg juga Dalmacije. S ovim postignućem sauvignoni Bregovite Hrvatske dobivaju nepobitnu potvrdu svog potencijala i u budućem sastavljanju restoranskih vinskih lista više ih se ne bi smjelo zaobilaziti.

Sva tri vina koja su osvojila zlatne medalje obilježava izražen miris, umjeren alkohol, obilje zelenijih herbalnih aroma, citrusne note, intenzivan okus, ugodno naglašena kiselost te suhoća i svježina. Dakle, radi se o lepršavim vinima kojima želite osvježiti toplo ljetno ili proljetno popodne, konzumirati ih treba kao aperitiv prije ručka ili pak uz ručak, spariti ih uz laganija i aromatičnija jela poput tjestenine sa šparogama, ribljih salata i ribljih carpaccia, školjke, piletinu s pečenim povrćem s roštilja i slično. Najbolja vinogorja za sauvignon u susjednim državama nalaze se uz samu granicu s Bregovitom Hrvatskom, u slovenskoj Štajerskoj i austrijskom Südsteiermarku, pa je zapravo lokacija osvajača ovih velikih priznanja sasvim logična.

Osim klimatsko-pedoloških uvjeta, sva tri pobjednika dijele i isti vinski svjetonazor. Naime, sve tri vinarije posvećene su ekološkoj proizvodnji i sve su nositelji ekoloških certifikata. Sauvignoni, koji nisu jako rodna sorta, u ekološkom načinu uzgoja daju još manje prinose, međutim, kvaliteta im očito raste. Vinarija Bolfan je prva među njima uvela ekološke principe u uzgoj, a među prvima je i svrnula pažnju javnosti upravo na ovu sortu, jer s istom su etiketom na tom natjecanju i u prošlosti osvajali najsjajnija odličja. Vinarije Kopjar i Bedekovich također su već afirmirane, u njihovim je podrumima sauvignon jedna od ključnih sorti, a ovim internacionalnim priznanjem dobili su potvrdu da su na najboljem putu.

Kopjar, Sauvignon blanc 2019.

Cijena: 80 kn

Kvaliteta: Zlato Concours Mondial du Sauvignon

Vinarija Kopjar osvojila je dvije zlatne medalje na ovogodišnjem izdanju CMS-a, za sauvignon iz 2019. i za sauvignon iz 2020. Slijedi recenzija prve jer 2020. još nije na tržištu. Vino je intenzivnog i atraktivnog mirisa. Odiše svježinom i herbalnim aromama poput zelene paprike i kopriva. Osvježavajućeg je okusa, živog, elegantnog, suhog, ugodno naglašenih kiselina. Čisti nepce i ima neku privlačnu mineralnost, citrusnost i slanost na finišu. Slojevito, dugotrajno i jako fino. 12,6% alk.

Uz jela: Grancigula je perfect match, zatim lagano spremljena bijela riba poput brancina, pa rižota sa šparogama i povrćem, sirove kamenice.

image
kopjar Sauvignon blanc

Bedekovich, Sauvignon Springtime 2020.

Eko Cijena: 74 kn

Kvaliteta: Zlato Concours Mondial du Sauvignon

Lagano, lepršavo i osvježavajuće vino. Intenzivnog i atraktivnog mirisa. Pršti svježinom i aromama poput limete, trave, zelene paprike i bazge. Okus odiše istom svježinom kao i miris, elegantan je i vitkog tijela, živ, ugodno naglašenih kiselina, dugačkog trajanja i savršenog balansa. 12% alk.

Uz jela: svježiji tipovi kozjeg sira, purica s mlincima, rižota i pašte sa šparogama, škampi, lignje i hlap sa žara.

image
Bedeković - Sauvignon Springtime

Bolfan, Sauvignon 2020.

Cijena: 77 kn

Kvaliteta: Zlato Concours Mondial du Sauvignon

Jedan od standardno vodećih hrvatskih sauvignona kojeg osim svježine obilježava i mineralna slanost. Intenzivnog je mirisa s jakim i atraktivnim herbalnim i travnatim aromama te s citrusnim notama u pozadini. U ustima je elegantan i osvježavajući, s puno živosti, također visokog intenziteta, s limetom i zelenom paprikom kao vodećim aromama okusa te sa slankasto mineralnim finišem. 12,5% alk.

Uz jela: marinirani inćuni, list u umaku s limunom, salate od morskih plodova, kamenice, sirove jakobove kapice.

image
Bolfan - Sauvignon 2019.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:41