snima: Veno Mušinović
foto: Biljana Gaurina
pripremile: Anita Šarić i Vana Babić
Primile smo se kuhače, nakupovale dovoljne zalihe začina i čokolade i bacile se na božićno pečenje kolača. Savjet: nemojte voditi razgovore oko božićne kupovine i savršenih poklona jer će vam keksi izgorjeti. Prvo provjerite imate li dovoljno badema ako po receptu idu u kolač jer rogač neće spasiti cijelu stvar. Sve je ipak ispalo jako fino jer nam je naš Goran (koji sjedi u firmi preko puta nas) dao teglicu domaćeg haskapa (vi možete kupiti bilo koju marmeladu).
Poruka: Sve se može spasiti uz malo mašte
Recept za gingerbread mane:
Sastojci
- 125 g maslaca
- 100 g smeđeg (muscovado) šećera
- 1 jaje
- 375 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice meda
- žlica mješavine začina (mljeveni klinčić, cimet, đumbir, piment, zvjezdasti anis)
Priprema:
Maslac pjenasto umutite mikerom zajedno sa smeđim šećerom. Dodajte dvije velike žlice meda i jedno jaje. Nastavite miksati. U posebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i mješavinu začina). Spojite suhe i mokre sastojke i zamijesite tijesto. Tijesto rukom formirajte u disk i ostavite u hladnjaku da se hladi minimalno sat vremena. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na dabljinu od oko pola centimetra. Kalupom za čovječuljke izrezujte keksiće i pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Čovječuljke ukrasite royal icingom i prehrambenim bojama. Mi smo uzele gotovi royal icing, ali ako ga želite sami napraviti, recept je sljedeći:
- 200 g šećera u prahu
- 1 bjelanjak
- 5 kapi limunovog soka
- 3 kapi arome vanilije
- malo boje za hranu
U manjoj posudi lagano umutiti bjelanjak te postupno dodavati šećer u prahu. Dodati limunov sok i aromu vanilije. Masu obojati u boje koje želite!
Recept za roladu:
- 50g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 25 g kakao praha
- 50 g mljevenih badema
- 5 velikih jaja
- 100 g kristal šećera
Za kremu:
- 500 g mascarpone kreme
- 5-6 velikih žlica šlaga
- naripana korica naranče
- naribana limunova korica
- pola iscijeđene naranče (sok)
- 5 žlica šećera u prahu (ili po želji)
- 300 g marmelade od šumskog voća
Za dekoraciju (preljev):
- 100 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
- Zagrijte pećnicu na 190°C
- Pomiješajte brašno, prašak za pečenje i kakao prah
- U drugoj posudi pjenasto izmutite jaja sa šećerom (moraju udvostručiti volumen i biti kremasta)
- Dodajte suhe sastojke mokrima pa kad dobijete homogenu smjesu izlijte na pleh za pečenje (koji ste prethodno obložili papirom za pečenje)
- Pecite kojih 12-15 minuta
- Pustite da se ohladi koju minutu, a zatim ju zarolajte onako u papiru za pečenje kako bi dobila oblik
- Maknite papir za pečenje, namažite je marmeladom, a zatim i kremom od mascarponea, ponovno zarolajte
- Prelijte otopljenom čokoladom i vaša rolada je gotova.
*ovo je naša varijanta, ali vi ako se budete držali recepta možete pripremiti čistu klasiku