ISPROBALI SMO

Zagreb dobio prvi slider bar! Nude dobre mini burgere za manje od 4 eura, hit su i krumpirići

Ideja iza novootvorenog lokala je da, umjesto jednog burgera, isprobate nekoliko varijanti manjih i pronađete svog favorita

Iako su svoj mali Squad Sliders restoran, koji će vas odmah po ulasku vratiti u prošlost i podsjetiti na dane provedene igrajući Pac-Mana ili Super Maria, otvorili još prije četiri tjedna, o prvim pravim zagrebačkim slidersima počelo se pričati tek ovih dana. Do nas je, naime, došla vijest o novom mjestu koje nudi autentične kockaste sliders u čak osam varijanti, za koje koriste pomno odabrane namirnice malih proizvođača i, najvažnije od svega, koji su jako ukusni. Krajem tjedna tako smo se odlučili zaputiti na adresu Ilica 148, točno kod tramvajske stanice Trg dr. Franje Tuđmana i ušli u mali, simpatično uređen lokal s tek nekoliko sjedećih mjesta. U kuhinji Squad Sliders zatekli smo vlasnike, Nikolu Ćurkovića i Mislava Halilovića, koji su nas odmah uputili u ponudu i predstavili nam svojih osam slidera, detaljno objasnili svaki od njih, a zatim s nama podijelili i svoje preporuke.

"Cijeli projekt osmišljen je zapravo tako da na jedno mjesto spoji naše poznanike i prijatelje koji se bave različitim poslovima i mogu doprinijeti, recimo, svojim mesom, salatom ili jednostavno super idejama", rekao nam vlasnik Nikola Ćurković dok smo čekali svoju narudžbu.

image
Privatna Arhiva/

Slideri koje ovdje nude mogu se naručiti po komadu, no ako ih naručujete po dva, tri, četiri ili osam komada, cijena se smanjuje. Jedan će vas tako koštati 3,70 eura, dva ćete platiti 7,40, a tri 10,5 eura. Ako se odlučite na četiri slidera, platit ćete ih 14 eura, dok će vas osam komada koštati 26,48 ili, ako još uvijek gledate u kunama, 199,50. Da pojednostavnimo, dva slidera veličinom bi mogla zamijeniti jedan klasičan burger koji biste naručili u kakvom drugom, boljem burger baru i za koji biste inače izdvojili 7 do 10 eura.

ŠTO SU SLIDERS?

Vjeruje se kako su mini kockasti burgeri naziv sliders dobili oko 1940-ih, kada su u njima uživali mornari u američkoj mornarici. Nazvali su ih tako zbog masnoće i činjenice da bi u samo jednom ili dva zalogaja burger jednostavno skliznuo (to slide) niz grlo. Osim toga, postoji priča i kako su sliders zapravo nastali još 1921. godine kada je otvoren lanac restorana koji je nudio burgere "White Castle" u Wichiti. Vjeruje se kako su upravo vlasnici Walter A. Anderson i Edgar Waldo Billy Ingram gostima prvi ponudili burgere u formi slidersa.


Uz slidere naručiti možete i posebne waffle krumpiriće, koje rade sami, po cijeni od 3,05 eura, a dodate li im umak (bilo koji iz burgera), on će vas koštati dodatnih 0,70 eura. Krumpiriće možete birati u tri različite varijante - klasične s umacima po želji, s tartufima i ljute sa slaninom. Vrijedi spomenuti i kako uz burgere nude i nekoliko etiketa Devetka piva i rado će vam preporučiti koje se najbolje slaže uz vaš odabir.

Budući da smo se mi odlučili za četiri različita slidera, Nikola nam je preporučio Devetkinu laganu APA-u, koja se odlično složila uz slidere Profesor Bebica, Džoker Antimon, Komandant Klipson i Srećko Barbarin. Svaki slider, naime, inspiriran je nadimcima prijatelja samih vlasnika, Nikole i Mislava.

image
Privatna Arhiva/

Slideri su veličine 7x7 centimetara i, kako su nam savjetovali, tri komada savršena su za jednu gladnu osobu. No, uz krumpiriće i pivo, iz našeg iskustva, i dva će biti sasvim dovoljna da vas zasite, ali ne i da se prejedete. Bogato su punjeni svježom, hrskavom salatom, a ovdje ne štede niti na umacima. Meso nije predebelo, ali je sasvim dovoljno za veličinu peciva u kojem se nalazi, a samo pecivo je mekano i maslačasto.

VEGETARIJANSKA OPCIJA

Isprobali smo i vegetarijanski slider (Srećko Barbarin) u kojem, umjesto mesa, koriste gljive i upravo se taj našao pri vrhu liste naših favorita. Šampinjoni punjeni gaudom i parmezanom ostali su sočni, odlično su spojeni s ostatkom sastojaka (crvenim kupusom, prženim lukom i miso aiolijem) i cijeli je sendvič zbilja slastan. Kako smo saznali, za sada ne nude veganske opcije, no u planu je uskoro u ponudu uvrstiti i jedan veganski slider.

image
Privatna Arhiva/

Kako smo saznali, meso nabavljaju u zagrebačkoj mesnici Bašljan, peciva za njih po narudžbi radi jedna zagrebačka pekara, a umake rade sami. Veliki su hit i njihovi krumpirići koji izgledom podsjećaju na waffle, tanki su i dok su vrući ostaju jednolično hrskavi, no s obzirom na to da ih u porciji dolazi poveća količina, kad se ohlade, oni na dnu postaju gnjecavi.

Ono što vrijedi spomenuti je i pakiranje za četiri i osam slidera koji dolaze u posebno osmišljenoj kutiji, a na svakom burgeru nalazi se naljepnica s likom kojeg predstavlja pa ovo može biti i odlična opcija kada brzinski morate smisliti zabavan jestivi poklon za ponijeti u goste. Također, u samom lokalu ne dobije se tanjur niti klasičan beštek, već vam ponude drveni pribor, ali on zapravo i nije potreban s obzirom na to da se burgeri ionako jedu iz ruke. Na kraju, zaključili smo, možda je još bolja opcija pričekati toplije dane pa, umjesto u lokalu, u sliderima uživati u parku preko puta lokala.

Više informacija o Squad Sliders ponudi potražite na njihovom Instagram profilu.

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:19