U proteklih nekoliko mjeseci dosta se toga zbilo na gastro sceni u blizini Meštrovićeva Paviljona. Primjerice, na društvenim mrežama moglo se vidjeti da se popularni bar ten22, koji je vodio poznati barmen, DJ i tvorac brenda Zagreb Social Club Ali Mirza Mulabegović, zatvara. No ubrzo je stigla vijest da se baš na mjestu nekadašnjeg Hasa, malog restorana koji je poslovao na adresi Račkoga 11, smjestio novi Mulabegovićev projekt, Tender Cocktail & Kitchen Club. Ovoga smo tjedna napokon stigli obići novi prostor, koji je vrlo brzo stekao veliku popularnost među zagrebačkom publikom.
Tender je koncipiran vrlo kreativno. Cijela priča najbolje bi se mogla opisati kao spoj sve popularnijeg termina ‘fun dining‘ i koktel bara. Uz dnevne ponude, Tender nudi jednostavne, ugodne obroke s malim zaokretom — dnevna jela i klasike za kasniji doručak, a ne brunch, riječ koju Mulabegović namjerno izbjegava. Jer postoji li išta bolje od poštenoga doručka nakon kasnog izlaska?
Proteklih dana u Tenderu se tako moglo kušati jela iz cijelog svijeta, poput, recimo indijskog variva Tadka Dahl. Cijene hrane kreću se oko 10 € po jelu, dok je dnevno jelo svaki dan 9 €, što je danas normalno za centar grada. Posebne preporuke su njihovi štrukli u neobičnoj izvedbi, vitello tonnato i croque-monsieur — sva ispod 10 €. Samu kuhinju predvodi Petar Tucman, kuhar koji je svoju popularnost stekao u Masterchefu.
Prostor je uređen s jasnim ciljem, oguljeni zidovi, nasprejani grafitima i industrijski detalji stvaraju alternativnu, autentičnu atmosferu. S ambijentom koji odiše sirovom estetikom i urbanom energijom, Tender se ističe među ostalim mjestima oko Meštrovićevog paviljona.
NAŠE ISKUSTVO U TENDERU
Sjeli smo za stol na samom ulazu, kojeg Mulabegović opisuje kao glavni stol bara. Taj stol za četiri osobe nudi pogled na cijeli lokal, koji se proteže na tri etaže (gornja je još u doradi). Središnja etaža je za jelo i koktele, a donja etaža, pod nazivom Bender, s imenom ucrtanim na zidu uz stepenice prema toaletu, rezervirana je za gostujuće DJ-eve i manje evente u intimnijoj atmosferi. Dolje stane do 15-ak ljudi.
Gornje dvije etaže doživjele su potpuni preobražaj u moderan i funkcionalan prostor. U središtu gornje razine smješten je dugačak stol koji potiče zajedničko druženje i dijeljenje obroka, dok iznad šanka velikim crvenim slovima stoji ispisan naziv lokala. Mulabegović je godinama sanjao o svom baru na toj adresi, a oslobođeni prostor omogućio mu je da u samo deset dana, uz potporu suradnika, ostvari tu viziju.
Kokteli se ističu niskim postotkom alkohola i aromatičnim talijanskim likerima, što ih čini laganima i pitkima. Probali smo Palomu (9 €) — vrlo osvježavajuću, savršeno balansiranu između slatkog i gorkog, ukrašenu solju s čilijem na rubu čaše. Dark ’n’ Stormy (9 €) bio je jednako svjež, bogat okusom, ali ne i pikantan.
Klasični Pornstar Martini (10 €) pokazao je laganu teksturu, iako mu je gorčina bila izraženija od očekivane. Njihova verzija Skinny Peacha (9 €) iznimno nam se svidjela i izvrsna je za popodnevno osvježenje.
Nažalost, kad smo u Tender stigli na radni dan oko 14 sati, chefa Petra Tucmana nije bilo jer je bio na pauzi, pa nismo mogli kušati topla jela. Što nam se nije svidjelo, jer smo uz koktele došli kušati i dnevna jela. Ipak, probali smo njihov tiramisu. Poslužen je u manjoj limenoj posudici, klasična talijanska receptura s dodatkom amaretta bila je bogata, kremasta i dobro posuta kakaom. Za 4 € ova izvedba je izvrsna.
Mulabegović nam je najavio da od ove nedjelje, 11. svibnja, kreću s projektom Sunday Roast – nedjeljni meni za one koji u nedjelju ne žele kuhati, a žele uživati u finim koktelima. Prva tema bit će piletina, svaki slijed uparan s pažljivo biranim koktelom, a cijena ručka iznosi 45 € po osobi. Svake nedjelje slijede nove teme i meni sljedova.
Tender Cocktail & Kitchen Club, dakle, nije još jedno mjesto koje nudi brunch, već jedinstveno okupljalište za kasni doručak, dnevne obroke i nekoliko klasičnih jela koja bi vas mogla razveseliti u svakom trenutku dana.
Kvart oko Meštrovićevog paviljona brzo se pretvara u živo gastronomsko i zabavno središte. Tender unosi novu dimenziju u ponudu centra Zagreba — gledajući s druge strane ulice na zagrebački radio Yammat, s kojim su nedavno imali kolaboraciju. Uz novi Monocycle Bar, preuređeni SquareOne i Luta Specialty Coffee nekoliko ulica niže, ovaj kvart postaje nezaobilazna destinacija za sve koji traže odličnu klopu, pitke koktele i kreativnu vibru.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....