VELIKI USPJEH EKIPE IZ COGITA

ZAGREBAČKA KAVA U PHILADELPHIJI I DUBAIJU: "Ljetos je u shop ušao Rus, zaljubio se u našu kavu i rekao da nas želi u Emiratima!''

 Darko Tomas / CROPIX
Matija Hrkać i Matija Belković Powlison ostvaruju sjajne uspjehe u Americi i Dubaiju, a krajem svibnja u sklopu RNB Weekend-a organiziraju najjači festival kave u zemlji - Zagreb Coffee Weekend

Prošlo ljeto u dućan je ušao čovjek u ranim tridesetima i naručio espresso. Zapravo, dupli. Riječ na riječ, ispostavilo se da je Rus koji već četiri godine živi u Dubaiju, gdje radi u konzultantskoj kući, ali kao veliki obožavatelj kave htio bi otvoriti ni više ni manje nego našu franšizu ondje. I tako je nekako krenula naša avantura u Dubaiju s Aleksejem Ganinom, prisjetio se Matija Hrkać, s Matijom Belkovićem suvlasnik brenda Cogito, dok smo ispijali cortado (espresso s malo mlijeka temperiranog na pari) na osunčanoj terasi zagrebačkog cafea U dvorištu.

U svijetu postoje brojne vrhunske kave i zapravo je teško naći “žicu” koja će ih razlikovati od ostalih. Posebno ako pričamo o glavnom gradu jednog od sedam arapskih emirata, gdje se sudaraju svjetske kulture u sjeni bezobrazno visoke platežne moći pojedinaca. Brojni coffee geekovi i profesionalci vrlo su motivirani pa i počašćeni što rade u Dubaiju jer im je dostupna najbolja sirovina i oprema, a znanje preuzimaju od stranih stručnjaka. Teško da ćete igdje u svijetu pronaći one koji neće okom trepnuti na cijenu od 100 dolara za kilogram sirove kave, što je ondje svakodnevica.

Marko Miščević

Iako dvojcu Matija Dubai nije bio ni na kraju pameti, kad im se pružila prilika, nisu dugo razmišljali. Prva lokacija otvorena je krajem veljače u gradskoj četvrti Dubai Marina, a drugu planiraju otvoriti u svibnju, i to u poslovnoj zoni Dubai Media City.

- Budući da nismo poznavali to tržište, uzeli smo si neko vrijeme za upoznavanje kulture kave kakvu oni žive. Grad je doista velik i moraš biti svjestan kako bez take outa ne možeš razmišljati o opstanku. Što se tiče ‘kofeinskih rituala’, ljudi vole sjesti na terasu i popiti kavu. Osobito Europljani, koji su ondje došli na nekoliko godina zaraditi ušteđevinu. Budući da petkom ne rade, najviše tada odlaze ‘na kavu’ - otkrio nam je Matija.

Privatna arhiva

Privatna arhiva

Osim toga, u Hrvatskoj obično piju single shotove, što je, recimo na primjeru espressa, 9 grama fino mljevene kave za espresso od 25 ml, a ondje češće konzumiraju double shotove (18 g kave za 50 ml espressa). - Kad je riječ o cijenama, sve je skuplje, ali tehnički dobijete više kave. Primjerice, naručite li u Dubaiju espresso, dobit ćete dupli, jedino ako ne tražite single shot koji ćete platiti isto kao da ste naručili double shot. Kod nas je cijena espressa oko 11 kuna (single), a ondje ćete platiti oko tri eura. Cortado primjerice ili flat white ondje će vas doći između 4 i 5 eura - objasnio je Matija.

Marko Miščević

Ali, to nije sve. Osim Dubaija, pokreću vlastiti projekt u Philadelphiji. Bila je to dugogodišnja želja Matije Belkovića, čija je supruga upravo iz toga američkog grada.

Privatna arhiva

- To s Phillyjem je luda priča. Javio nam se dečko po imenu Marko Brkich i počeo priču da su njegovi podrijetlom Hrvati, on živi i radi u Americi, ali je pio našu kavu u Dubrovniku i Zagrebu i zapravo došao na ideju da zajedno otvorimo Cogito u Philadelphiji - prisjeća se Matija razgovora koji se vodio prije gotovo dvije godine. - Uzeli smo prelijep prostor u Downtown Phillyju od 170 kvadrata i krajem lipnja ili početkom srpnja Matija Belković odlazi na mjesec, dva sve posložiti prije otvorenja - otkriva nam Matija Hrkač.

“Osim toga, bilo nam je fora što se od lipnja uspostavlja izravan let između Dubrovnika i Philadelphije pa će gosti moći kušati našu kavu u različitim dijelovima svijeta.”

Marko Miščević

Još otprije upoznati su s američkim tržištem gdje su izgradili partnerske odnose, a zapazili su da upravo u Phillyju nedostaje specialty kave.

Marko Miščević

- Fokus nam je ponajprije na okusu. Igrat ćemo se različitim kombinacijama jer na kraju je sasvim nevažno je li kava iz Etiopije ili iz Brazila. Obje zemlje imaju sjajnih, ali i loših kava, i zato je potrebno znanje da bismo napravili okus koji će biti prepoznatljiv i, naravno, kvalitetan. Da bismo bili zanimljivi, stalno moramo smišljati nešto novo kako ne bismo dosadili ljudima, baš kao i u Hrvatskoj, a uz kavu, plan je imati zanimljive sendviče i pastry program. Bude li sve išlo kako treba, plan nam je u roku od šest mjeseci do godinu otvoriti i vlastitu pržionicu ondje, a dotad ćemo pržiti u open space pržionicama, koje su ondje vrlo popularne - zaključio je Matija.

Osim inozemnih lokacija koje se doimaju kao ostvarenje sna, Matija i Matija suorganizatori su i predstojećeg R´n´B Weekend festivala, u sklopu kojeg je i jedan od najjačih festivala kave u zemlji - Zagreb Coffee Weekend, od 23. do 26. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:03