12. En primeur

Zagrebačka publika kušat će mlada vina najpoznatije istarske sorte više od 60 vinara

 Merlo De Graia
Ljubitelji malvazija ovaj događaj ne propuštaju. Što donosi berba 2023. otkrit će nam istarski vinari na tradicionalnom premijernom kušanju mladih vina, kojima će se pridružiti i kolege s Kvarnera

En primeur u organizaciji Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, jedan je od najatraktivnijih događaja na sve dinamičnijoj hrvatskoj vinskoj sceni. Vinskim znalcima, distributerima, sommelierima, enolozima, vlasnicima ugostiteljskih objekata, vinskim kritičarima i ljubiteljima vina, šezdesetak istarskih vinara predstavit će malvazije berbe 2023.

image
Merlo De Graia

Tradicionalno premijerno kušanje vina najpoznatije istarske sorte zakazano je 12. veljače u hotelu Esplanade Zagreb, a i ove će se godine vinarima s istarskog poluotoka pridružiti kolege s Kvarnera s mladim žlahtinama.

Po uzoru na kušanje novih berbi u Francuskoj, prvi hrvatski En primeur organizirala je Udruga Vinistra daleke 2010. i od tada uoči Valentinova istarski vinari na jedan dan doputuju u Zagreb kako bi se u družili s poslovnim partnerima i vinoljupcima uz mlade malvazije.

Očekivanja su i ove godine velika unatoč izazovnoj vinogradarskoj godini prepunoj obrata, no nema sumnje da su vinski majstori u vinogradu i podrumu ponovo izvukli maksimum i za Zagreb najavljuju vrhunska iznenađenja.

image
Merlo De Graia

Koncept En primeura ostao je isti. Degustacija je podijeljena u dva dijela, od 13 do 16 sati rezervirana je isključivo za poslovnu publiku, a od 16 do 19 sati za širu javnost. Ulaz je kao i svake godine besplatan, no u mladim istarskim malvazijama moći će uživati samo oni koji se prijave putem ovog linka. Bit će ovo, sigurni smo, sjajna najava jubilarne 30. Vinistre, koja se u porečkoj dvorani Žatika održava od 10. od 12. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:51