MUKE PO JAGODAMA

Zagrebački jagodari objasnili zašto su cijene ove godine više, a vrgorački kako razlikovati njihove jagode od uvoznih

 Darko Tomas/Cropix
Dok među zagrebačkim jagodarima vlada nemir zbog manjeg broja štandova, na tržnicama se i dalje pod vrgoračke podvaljuju uvozne jagode

Ovih dana jagode su glavna tema na tržnicama i među brojnim proizvođačima. Osim podvale uvoznih pod vrgoračke jagode, i među zagrebačkim jagodarima vlada nemir. Oni su, naime, ovih dana održali sastanak na kojem su jasno dali do znanja kako će cijena jagode ove godine biti viša od prošlogodišnje, a sve to zahvaljujući gradskoj upravi.

PITANJE ZAGREBAČKIH JAGODA

"Mislim da je na taj način napravljen fer natječaj. Naravno, možemo vidjeti možemo li ga još unaprijediti za sljedeću godinu, ali odsad je sezonska prodaja na javnim površinama isključivo na temelju javnog natječaja", izjavio je nedavno zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, dok iz Udruge zagrebačkih jagodara smatraju da će upravo to mnoge ostaviti praznih ruku.

"Zahvaljujući gradskoj upravi cijena jagoda ove će godine sigurno biti viša. Ako je prošle godine start bio 2,60 eura, ove će godine košarica biti u startu tri eura", rekao je Davor Jurić, predsjednik Udruge zagrebačkih jagodara za Dnevnik.hr.

Dodao je i kako će štandovi u prosjeku biti skuplji najmanje dva puta, a neke cijene su i do deset puta više te kako se ove godine na zagrebačkim ulicama biti čak oko 50 štandova manje. Dosad su, naime, imali 90 mjesta, a ove godine se očekuje između 34 i 40.

Brojni su se jagodari sada našli u problemu pa je tako Stanko Kovačević, jedan od proizvođača, komentirao kako ne bi ni sadio jagode da je za ove uvjete znao ranije. Međutim, da neće dobiti niti jedan štand saznao je tek prije tjedan dana, a prve jagode već se rumene i sižu. Sada je, kaže, uložio žalbu i još uvijek se nada da će mu pripasti poneki štand kako bi prodao ono što ubere. Dodao je i kako vjeruje da će ljudi ove sezone manje kupovati jagode.

VRGORAČKE ILI UVOZNE?

Dok se zagrebački proizvođači bore za štandove, postoje i oni koji posljednjih dana na tržnicama prodaju uvozne jagode pod vrgoračke, što je među brojnim kupcima izazvalo sumnju. Naime, kada smo ovog vikenda posjetili zagrebačku tržnicu Dolac, nismo pronašli niti jedan štand na kojem nije bilo natpisa "vrgoračke jagode". Koliko jagoda zbilja dolazi iz Vrgorca, a koji je dio ipak iz uvoza, teško je znati kada u letu pregledavate ponudu na užurbanoj tržnici. Ipak, postoji način na koji se one mogu prepoznati.

Predsjednik udruge Vrgoračke jagode, Milan Franić, objasnio je za Slobodnu Dalmaciju da je na ambalaži za njihove jagode istaknut logo kako bi se na tržnicama znalo podrijetlo jagoda i da se radi o proizvođačima iz Vrgorca, čiji su plodovi na cijeni kao ponajbolji zahvaljujući osobitim mikroklimatskim uvjetima i kvaliteti tla.

Kako su uvozne jagode, da bi podnijele transport, ubrane malo prije dozrijevanja, nikad nemaju istu punoću okusa kao domaći plodovi. Vrgoračke, koje se beru kad su zrele, imaju intenzivniji miris, svježiji izgled i specifičan sjaj savršeno zrele jagode.

Franić je objasnio i kako im je oblik ponekad pomalo nepravilan, jer se u njihovom uzgoju ne koriste hormoni za oplodnju, a pored toga su mekše od uvoznih. Još je jednu stvar dobro imati na umu: prijevare su najčešće na početku sezone, prije nego se berba vrgoračkih, koje kupci najviše traže, zahukta. Kako ih sve više bude pristizalo na tržnice, bit će manje opasnosti da naletite na lažnjake. No uvijek je dobro biti upućen i na oprezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:08