Made in Croatia

Zagrebački paprenjaci Bite Art oduševili na gala večeri u njujorškom Metropolitanu

 De Ping Luo/Privatna Arhiva
Uzvanike na svečanosti The Heroes of New York dočekala limitirana edicija atraktivnih hrvatskih keksa

Umjetnicu Anu Šerić i njena jestiva umjetnička djela pod nazivom Bite Art upoznali smo još 2017. godine kada je krenula s projektom ručno izrađenih paprenjaka koji su nosili poruku: Zagrizi umjetnost! Tada je na svojim keksima Ana prikazala djela uspješnih hrvatskih umjetnika različitih generacija, kao što su Ivan Rabuzin i Vlaho Bukovac, Marko Tadić, Hrvoje Majer, Ana Kolega i street art umjetnica OKO.

image
Bite Art/Privatna Arhiva

Impresivni keksi pokazali su se kao izvrstan poklon, što su prepoznali i u dalekom New Yorku, gdje je nedavno održana gala večera The Heroes of New York koja je bila središnji ovogodišnji događaj neprofitne organizacije YMCA. Spomenuta svečanost je okupila ugledne Newyorčane, istaknula najzaslužnije za razvoj tamošnje zajednice te organizaciji poslužila kao zahvala sponzorima i donatorima. U pripremi događaja pomno se pazilo na izbor svakog detalja - od lokacije preko umjetničkog i zabavnog programa do jelovnika.
image
Dino Lenger/Privatna Arhiva

image
Dino Lenger/Privatna Arhiva

Od proizvođača keksa Bite Art zatraženo je da osmisli "limited edition" seriju proizvoda koji će darovati uzvanicima: "Predložili smo da vizuali na našim keksima budu djela iz arhiva muzeja. Bili smo presretni kad nam je koncept prihvaćen i kada nam je Metropolitan dao odobrenje za korištenje djela. Tako su se na našim keksićima našli Cezanne, Manet i Van Gogh te jedan vizual rađen početkom 20. stoljeća s igračem baseball kluba New York Mets. Budući da je tema događaja bila ‘Ljeto u New Yorku’, u suradnji s Design Bureauom Izvorka Jurić stvorili smo kreativno rješenje pakiranja keksića koje posebne vibracije ovog godišnjeg doba povezuje sa slavnom podzemnom željeznicom Velike jabuke”, rekla je Ana Šerić koja je osmislila kekse Bite Art.
image
Dino Lenger/Privatna Arhiva

image
De Ping Luo/Privatna Arhiva

image
Chasi Annexy/Privatna Arhiva

Za svečanost The Heroes of New York napravljeno je 400 pakiranja, odnosno kolekcija s po četiri umjetnička keksa Bite Art. Iako izvoz tih specifičnih keksa u Sjedinjene Američke Države nije bio nimalo jednostavan, Ana priznaje da se trud na kraju isplatio. Bite Art kekse po narudžbi proizvodi za posebne događaje, tvrtke i kulturne ustanove. Tako u proizvodnji suvenira surađuje s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu i muzejom The Hub u Mostaru. Razvija i nove suradnje s kulturnim ustanovama u Norveškoj i SAD-u. Kreativna zagrebačka ekipa nada se da će tih suradnji u budućnosti biti što više te da će mnogi zaljubljenici u umjetnost biti u mogućnosti gricnuti umjetnost s okusom zagrebačkog paprenjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:47