Slavi okuse juga

Zagrebački restoran s najljepšim pogledom na grad, predstavio je novi ljetni meni

Rooftop restoran Eateria na čelu s chefom Sikavicom reinterpretira poznate okuse na neočekivan način

Nakon što su njihovi bottomless brunchevi postali hit vikenda, natjeravši sve one koji ga žele okusiti da svoje mjesto rezerviraju tjednima unaprijed, omiljeni gradski rooftop restoran nastavlja s novom gastro-avanturom. Ususret vrućim danima, Eateria je predstavila novi ljetni meni koji donosi okuse juga, slavi sezonske namirnice i priča priče o nezaboravnim ljetnim avanturama. Iza cijele ideje stoji chef Vilim Sikavica, poznat po svojim intuitivnim, a opet duboko promišljenim tanjurima koji odišu njegovom prepoznatljivom kreativnošću.

image

Vilim Sikavica

Bojan Haron Markičević

Ljeto s potpisom Vilima Sikavice

U gradu koji neumorno gradi svoj gastronomski identitet, Eateria jedan je od trendsetera. Ovog ljeta podižu ljestvicu - donose val svježine i zanimljivu gastro priču ispisanu okusima juga. Novi sezonski meni djeluje poput ljetnog dnevnika, ispisanog sjećanjima iz djetinjstva, dojmovima s putovanja i zelenim skicama vrta. Svaki je sastojak obogaćen osobnim pečatom, ali i smjelom reinterpretacijom poznatih okusa na neočekivane načine.

image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak

"Inspiraciju pronalazim u mediteranskim okusima, sjećanjima djetinjstva, prizorima s juga i svakodnevnim, spontanim razgovorima s našim eko-proizvođačima. Određena jela inspirirana su ljudima koje volim. Primjerice, pileća farsa nastala je dok sam gledao svoju jednogodišnju nećakinju kako jede - sve je bilo šareno, razigrano i zdravo, pa sam odlučio da i naš tanjur ispriča tu istu priču. S druge strane, neka jela su godinama čekala pravo vrijeme za svoju premijeru, stoga sam ih ovog ljeta napokon odlučio pokazati svijetu", naglasio je Vilim Sikavica, glavni chef restorana.

image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak

Igra kontrasta: citrusne note, dimljeni plodovi mora i nježni deserti

Novi ljetni meni Eaterie donosi sezonske okuse u pažljivo osmišljenim kombinacijama. Za početak, tu su juhe koje osvježavaju i pripremaju za daljnje gastro putovanje - janjetinu na lešo, bogatu i duboku, idealnu za prave ljubitelje tradicionalnih okusa, dok gazpacho od krastavaca donosi laganu, hladnu priču o svježini. Predjela su pak priča za sebe, s pršutom "na granama" poslužanim s velikim kaparima i domaćim kruhom koji poziva na dijeljenje i uživanje. Zatim slijedi sirovi kvak - tartar od patke s prepeličjim jajem, marelicom i dimljenim maslacem, spoj intenziteta i nježnosti. Citrusna kapica je ceviche jakobove kapice koji osvaja mediteranskim notama i citrusnim osvježenjem, dok bezobrazna narančasta riža spaja kumkvat rižoto i ragu od junećih obraza u savršenu harmoniju okusa. Dimljena morska priča na tagliatellama s dimljenim dagnjama i kozicama donosi dimljenu slanu notu, a cvjetni jakob spaja pečenu cvjetaču s jakobovim kapicama i pinjolima. Iskustvo koje se ne zaboravlja tako brzo i lako.

image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak

"Imena jela možda će vas nasmijati na prvu, no ono što vas čeka na tanjuru osmišljeno je s iznimnom pažnjom i odgovornošću. Igramo se kontrastima - toplim i hladnim, poznatim i neočekivanim, kremastim i hrskavim. Od svježine krastavca i citrusa, preko dimljenih nota morskih plodova i janjetine, do bogatih deserata koji priču zaokružuju slatkim tonovima - svako jelo nosi svoju važnu ulogu u cjelokupnom doživljaju. Povezuju ih suptilni motivi: iznenadne citrusne note, dim koji priziva uspomene na ljetne roštilje iz djetinjstva, kapari koji vode na mediteranske šetnje... Sve to, u kombinaciji s lokalnim namirnicama i pažljivo biranim tehnikama, postaje mnogo više od same gastronomije - postaje izvorno iskustvo", naglasio je Sikavica.

image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak

Glavna jela nude i za vegane pravo ljetno blago: veganska gozba od celera, duxellesa gljiva i crnog vina u umaku koji diše bogatim biljnim aromama. Za ljubitelje ribe tu je poširana raža s pak choijem i umakom od peršina, a tempura twist donosi hrskavost hama u tempuri s prokulicama. Neizostavna je i šarena farsa - pileća farsa s glaziranim povrćem i kaparama, koja podsjeća na veselu, šarenu scenu djetinjstva. Pečenica na španjolskom donosi teleću bijelu pečenicu u španjolskom umaku s kroketima od sira, dok janjetina u dimu impresivno zaokružuje priču dimljenim janjećim french rackom s pireom od kokica, bobom i pancetom. Salate poput mixa lisnatih salata i salate od pečenih paprika osvježavaju i čiste nepce za slatke završetke. Deserti su poput šetnje vrtom prepunim slatkih mirisa - izbor sireva s voćem i orašastim plodovima, kao i slastice koje zvuče poput ljubavnih pjesama. Ruže su crvene s tonkom, vanilijom i limunom te desert s jagodama, kremom od kroasana i nježnim dodatkom papra - slatko zaokružuju ovo kulinarsko putovanje.

image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak

Za one koji žele iskusiti potpuni spektar kreativnosti Vilima Sikavice i njegove kuhinje, Eateria nudi pažljivo osmišljen degustacijski menu u tri varijante - s četiri, šest ili osam sljedova. Svaki slijed pažljivo je odabran da goste vodi kroz raznolike okuse i teksture, omogućujući im da osjete priču i sezonu u svakom zalogaju. Kako bi iskustvo bilo zaokruženo, sommelier preporučuje i pažljivo birana vina koja nadopunjuju svaki slijed, naglašavajući karakteristike jela i dodatno ističući bogatstvo okusa. Osim toga, u ponudi je i degustacija hrvatskih vina uz odabrane sireve što je idealan izbor za ljubitelje vinske kulture i domaćih specijaliteta.

image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak

Misija: Poštovati namirnicu, živjeti sezonalnost i slaviti prirodu

U vrijeme kada sve više restorana traži prečace do efektnog tanjura, Eateria se vraća osnovama - onima koje mirišu na zemlju, sunce i ruke koje beru svježe listove mente rano ujutro na terasi restorana. Vrt na sedmom katu nije samo dekoracija, nego funkcionalni dio kuhinje - prostor u kojem chef i njegov tim svakodnevno ubiru začinsko bilje koje postaje dio svakog tanjura. Lavanda, mažuran, timijan, bosiljak - sve dolazi s nekoliko koraka udaljenosti, čime se stvara rijetka veza između prirode i urbanog tanjura.

image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak

"Mi ne forsiramo sezonalnost jer je to trend. Mi u njoj istinski živimo. Svaka biljka koju uberemo s terase nosi svježinu koja se ne može kupiti, a gost ju osjeti. Namirnica je uvijek u središtu - ne skrivamo je tehnikama, već joj dajemo pozornicu da zablista. Inspiracija dolazi iz prirodnog ritma - ne možemo požuriti ljeto, ali ga možemo dočekati spremni. Ovaj meni nije pokušaj da budemo ‘in‘ - ovo je osobna šetnja kroz emocije koje hrana budi", zaključio je Sikavica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 08:35