VELIKI PLANOVI

Zagrebački T Bone slavi prvi rođendan i širi poslovanje. Hrabra odluka da prodaju isključivo domaće odležano meso pokazala se ispravnom

Prvi, a dosad i jedini specijalizirani dućan koji prodaje isključivo odležano meso goveda uzgojenih na hrvatskoj farmi se širi

Prije godinu dana, kad je otvoren, T Bone mesni butik u zgradi novinarskog doma u Zagrebu odmah je svojim podnaslovom, Finest Croatian Steaks, dao na znanje kako se i po čemu razlikuje od drugih. Bio je to prvi, a i ostao je dosad jedini takav specijalizirani dućan koji prodaje isključivo odležano meso goveda uzgojenih na hrvatskoj farmi. Dakle, u ponudi uopće nemaju svježe meso, nego isključivo ono koje sami odležavaju u vlastitim komorama, i ne kupuju goveda iz drugih izvora.

image
Neja Markicevic /Cropix

Agro Vet, krovna tvrtka pod čijim je okriljem prošloga ljeta otvoren T Bone, ima vlastite farme. Najveća je kod Križevaca, gdje su još dvije manje, a dvije su na Banovini - ukupno je na njima godišnje gotovo 4000 grla stoke, a za steak program najzanimljivije su im pasmine black/red angus, charolais i simental.

Vlasnik Darko Celovec, čiji je otac, veterinar, osnovao tvrtku Agro Vet koja se otpočetka, kao i danas, bavi većinom izvozom mesa u druge zemlje, zadovoljan je prvom godinom poslovanja T Bonea i uskoro planira otvoriti još dvije trgovine.

image
Neja Markicevic /Cropix
image
Neja Markicevic /Cropix
image
Neja Markicevic /Cropix

Već po samom ulasku u T Bone shvaćate da niste u mesnici. Za pultom vas, kao u modnom butiku čeka Josipa Andačić, voditeljica. Iza nje su dva dry age staklena ormara u kojim vise juneća leđa, prethodno odležavana u donjoj etaži, u podrumskoj komori u kojoj su provela najmanje 21 dan, a često i dulje. U T Bone, naime, meso klasificiraju prema duljini odležavanja: 21 dan, 40 - 60 dana i 90 - 120 dana. U rashladnom regalu na desnoj strani nalaze se vakuumirani steakovi uredno klasificirani prema tim kriterijima i s istaknutim cijenama. Najdulje odležavani komadi ujedno su i najskuplji, jer su kroz proces suhog odležavanja najviše izgubili na težini te je na njih utrošeno najviše energije, no cijene su ipak bitno niže od onih na svjetskim burzama.

image
Neja Markicevic /Cropix
image
Neja Markicevic /Cropix
image
Neja Markicevic /Cropix

Voditeljica Josipa neupućenom znatiželjnom kupcu koji je i sam napokon odlučio provjeriti po čemu je takvo meso superiorno svježem pomaže odabrati. U ponudi su birani komadi: T-bone, porterhouse, ribeye, tomahawk, sirloin, shank steak… ali i burgeri od mesa odležanog 21 dan. U opis posla Josipe Andačić spadaju i poslovni odnosi s restoranima, kao i strategija širenja prodaje. To se odnosi i na otvaranje nove poslovnice u Zagrebu, a nagodinu planiraju otvoriti i jednu na Kvarneru.

image
Neja Markicevic /Cropix

Za cijele komade leđa obično su zainteresirani upravo restorani, za koje onda u T Boneu pripreme željene rezove. Redoviti kupci su zagrebački Vinodol, Oxbo, El Toro, Maredo, Dežman, ali lista se širi i izvan Zagreba, pa odležano meso iz T Bonea naručuju i zadarski Congo, Podravkin Štagelj, Đurina hiža…

Interes za ovakve odležane premium cutove domaće junetine očito raste, i ako je još lani bilo onih koji su sumnjali u budućnost ovako usko specijalizirane trgovine s beskompromisnom ponudom, sad je jasno da su uspjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:25