LJETO NA TAJLANDSKI

Zagrepčane je osvojila hranom iz kioska, a sada je otvorila restoran i otkrila ljetne favorite

 Biljana Blivajs/Cropix
Slatka, kisela, slana, ljepljiva, ljuta, utješna, hrskava i slasna, sočna, jednostavna, a moćna jela Saralee Madnui

Od malenog kioska smještenog tik do trgovačkog centra, koji možda nije uvijek na putu i nudi tek tri mjesta za kratkim šankom, istog onog iz kojeg se cijeli tjedan zagrebačkom Vlaškom šire primamljivi mirisi azijske kuhinje, Tajlanđanka Saralee Madnui napravila je svojevrsnu instituciju. Prozorčić na tadašnjem Khaos Thaiu prvi je put otvorila prije tri godine, potom izazvala nevjericu među brojnim fanovima kada je prije nekoliko mjeseci kiosk nakratko zatvorila, a vratila se još zaigranija i otvorila Saralee's Thai Street Food. No, ni tu nije stala. Obožavatelje fantastičnog pad thaia i tom yum juhe, klasika zbog kojih se i dalje bez pogovora čeka u redovima, nedavno je iznenadila još jednom sjajnom vijesti - otvorila je svoj prvi pravi restoran.

"Sve se dogodilo jako spontano i nisam imala neki plan. Puno ljudi me pitalo zašto ne otvorim restoran kad nam tako dobro ide. Onda smo naišli na ovaj prostor, rekla sam da mi se sviđa i evo nas sada ovdje. Moram priznati da je ovo uistinu bio velik zalogaj za moj tim, mene i mojeg supruga", nasmijala se.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Saralee je, baš kao i koncept na kojem je od kioska napravila pravu gastronomsku senzaciju, prilično jednostavna. Tako je, bez previše kompliciranja, u dvije minute razgovora osmislila meni za naše snimanje, odredila dan i vrijeme, a nama je preostalo samo pojaviti se. U njezinu novom lokalu, smještenom u Ulici Crvenog križa (s pogledom na Branimirovu), stvari su brzo postale vruće i, uz miris začina, lupkanje mužara i pokoju simpatičnu dosjetku, Saralee nam je servirala tri lagana, ozbiljno dobra tajlandska jela. Pa iako se vani spremao pljusak, a mi smo kuhali jela, kako nam je rekla, stvorena za ljetne vrućine, svaki nas je zalogaj odveo u toplije krajeve, tutnuo nam u ruku bocu hladnog piva (ili, ako baš hoćete, kakav šareni koktel za turiste) i natjerao nas na besramno uživanje. I upravo je to, barem ako pitate nas, bit restorana ovakvog tipa - autentičnost, zaigranost i sposobnost lansiranja na mjesto s kojeg je sve krenulo.

Pa čak i uz kakvu improvizaciju, osjećaj pripadanja okolini, zemlji u kojoj nikada nismo bili i želja da odmah bukiramo kartu i sjednemo na avion bio je tu, baš kao i svaki put do sada kada smo kod malog kioska čekali svoju porciju curryja i hrskavih wontona s piletinom pa upijali miris kokosa i prženja čilija na ulju. Saralee Madnui upravo je to donijela zagrebačkim gurmanima, a dok smo je promatrali kako vješto sjecka i spaja sastojke, čini nam se, uz ove recepte isti taj osjećaj može donijeti i u kuhinje svih znatiželjnih.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Salate koje je pripremala poznata su jela na Tajlandu i kaže kako su, iako lagane, uvijek dobra ideja za ručak, no kako ih sama nije stavila na meni u svojem lokalu zbog činjenice da je neke sastojke prilično teško nabaviti. Som tam salata, primjerice, inače se radi s papajom, no u Hrvatskoj je teško pronaći primjerke okusa poput onih na Tajlandu. Iz istog razloga na meniju nema mango sticky rice, desert za koji je gosti najčešće pitaju.

SOM TAM SALATA

image
Biljana Blivajs/Cropix

"Mango za ovo jelo mora biti jako zreo, sočan, s puno soka i sladak, a osvježavajuć. Nažalost, takav se u Hrvatskoj po nekoj prihvatljivoj cijeni još ne može pronaći i zato ne mogu staviti takvo jelo na meni, a i mango sticky rice je, iako izgleda jako jednostavno, komplicirano jelo za pripremu i teško je postići okus i teksturu koje želim prenijeti", objasnila nam je Saralee.

RECEPT ZA MANGO STICKY RICE

image
Biljana Blivajs/Cropix

No, dodaje, od samog početka trudi se jela koja nudi u restoranu prilagoditi s obzirom na dostupnost namirnica, ali tako da zadrži izvorne okuse. Upravo su takva i jela recepte za koja je podijelila s nama - slatka, kisela, slana, ljepljiva, ljuta, utješna, hrskava i slasna, sočna i, u punom smislu te riječi, moćna.

I zato nabavite namirnice, nemojte odgađati, bacite se na posao odmah. Salate su stvorene za uživanje u svako doba dana, a pripremljene na ovaj način, proširit će vam vidike i natjerati vas da isprobate nove tehnike i okuse te doživite nova gastronomska uzbuđenja. Na kraju će se sve isplatiti, posebice ako uživanje zaokružite fantastičnom mango sticky rižom. Prava je okusna senzacija, pa čak i s mangom iz supermarketa.

SALATA SA STAKLENIM REZANCIMA, PILETINOM I KOZICAMA

image
Biljana Blivajs/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 15:37