KVARTOVSKI HIT

Zalogajnica u zapadnom dijelu grada nudi uzbudljivu hranu i obilne porcije po odličnoj cijeni

 Privatna arhiva
Ovdje obavezno probajte ramen, obje vrste su izvrsne, a neupućeni u azijsku kuhinju se s punim povjerenjem mogu obratiti osoblju

Nepunu godinu dana od otvorenja, za Tori Streetfood u zagrebačkom naselju Špansko može se mirne duše ustvrditi kako je riječ o definitivno najzabavnijoj zalogajnici na zapadu grada.

Vid Nikolić, jedan od nekolicine naših chefova koji su se u potpunosti posvetili azijskoj kuhinji, a on ponajprije azijskom street foodu, nakon odlaska iz Soi Fusiona, koji je također postavio, napravio je odličan posao.

Dostava ne prestaje

Njegov Tori Streetfood, stiješnjen u prizemlju tipične zgradurine, s nevelikom betonskom terasom s koje nema drugog pogleda nego u stražnji zid drugog objekta, posjetili smo nekoliko puta, a samo jednom naručili jelo za van. Iako je njihova situacija zapravo obrnuta: većinu hrane iz kuhinje odnose vozači dostavnih službi, čak i sad kad je pandemija jenjala. Za našeg obično jednosatnog boravka na terasi u vrijeme ručka, narudžbu bi preuzela barem tri ili četiri dostavljača. Svejedno, uz nas je ovdje svaki put ručalo do desetak gostiju, a za lijepa vremena poželjno je i rezervirati stol.

Tori nudi nekoliko klasičnih azijskih street food jela: za predjelo dvije vrste gyoza, vege i s piletinom, te Lobster Bun (sve po 50 kn), zatim dva jela s rezancima, nekoliko bowlsa s rižom (73 - 85 kn), dva ramena (85 kn) te deserte yuzu (32 kn) i mochi (30 kn). Meni nevelik, ali izvrstan - ne možete pogriješiti za što se god odlučili, od katsu piletine do pokea s tunom. Neupućeni se s punim povjerenjem mogu obratiti osoblju - i konobarica i konobar koji su nas posluživali, svatko u svojoj smjeni, simpatični su i nenametljivi, ali vrlo profesionalni i jako dobro upućeni, te će vam rado pojasniti sve što vas zanima.

image

Lobster bun

Privatna arhiva

Fantastični poke

Gyoze - u porciji je pet komada krupnih i bogato nadjevenih vrlo ukusno začinjenom piletinom, shiitake gljivama, kineskim keljom, s umakom od sezamova ulja i soje - savršeno su predjelo. Odozgo hrskave, odozdo svilene, jedne su od najboljih koje smo probali. Lobster Bun su dva parena peciva (bao buns) punjena salatom od jastoga i surimija, krastavaca i tobikka (ikre jedne vrste japanskih letećih riba), s crnim sezamom, crumbleom od kikirikija, lješnjaka i čvaraka, te pikantnom majonezom.

Fino, osvježavajuće predjelo koje svakako podijelite želite li naručiti glavno jelo. Peciva doduše ne rade sami jer je priprema složena i traži dosta vremena, ali su pomno odabrana - nježna i pahuljasta poput oblaka. Veliku preporuku zaslužuje Tuna & Lobster poke, obilna zdjela s više od deset elemenata, sa sushi rižom koja se uopće ne vidi pod izdašnom količinom vrlo ukusnih kocki marinirane tune, edamame sojom (zelena, još nezrela zrna), algama, hrskavim ukiseljenim đumbirom, daikonom i krastavcem, preliveno ukusnim ponzu umakom i začinjeno furikake mješavinom začina… sigurno smo nešto zaboravili. Jako ukusna, svježa hrana koja će vas zasititi, ali ne i uspavati - od nje ćete biti čili i puni energije.

image

Tuna & Lobster poke

Privatna arhiva

Dva ramena

To uostalom vrijedi za svu hranu koju smo ovdje probali. I oba su ramena, Tantanmen i Khao Soi, izvrsna. Oba na pilećem temeljcu, ali bitno različita po sastojcima - zanimljivo je da se, kako nam kaže nasmijana konobarica, ženska publika radije odlučuje za Khao Soi, s kokosovim mlijekom, žutom curry pastom, karaage piletinom i mariniranim bambusovim izdancima između ostalog, dok muški više vole naručiti Tantanmen, sa svinjskom potrbušinom, stir fry miso piletinom, pak choijem, shiitakama i neodoljivo lijepim enoki gljivama, a među ostalim začinima ističe se fino ulje od češnjaka. Taj se i nama više svidio. Uz obavezno ramen jaje, u oba su jela i fini ramen rezanci kućne izrade. Među ostalim glavnim jelima vrlo je popularan KFC, odnosno Korean Fried Chicken, hrskavo pržena piletina glazirana pikantnim korejskim BBQ umakom. Nju, međutim preporučujemo pojesti na licu mjesta - naše je iskustvo da joj dostava ubije tu neodoljivu hrskavost.

image

Tantanmen ramen

Privatna arhiva

Za desert smo odabrali mochi koji ovdje nude u sladolednoj varijanti - delikatni kolačić od rižina brašna punjen je voćnim sladoledom od manga i yuzua (japanski citrus) te matcha čaja, a na listu bambusa poslužit će vam ih sva tri. Jako lijepo, nježno, ukusno i osvježavajuće.

image

Mochi sladoled

Privatna arhiva

U Tori Streetfoodu (Tori na japanskom znači ptica, pri čemu se gastronomski najčešće ipak misli na piletinu) sva je hrana uzbudljiva, osvježavajuća, vrlo ukusna i lijepa, porcije su obilne, a cijene pristupačne. Ne znamo koje su poslovne ambicije gospodina Nikolića (kojeg nismo u posljednje vrijeme vidjeli u lokalu), no ovaj bi njegov koncept mogao prerasti u uspješnu franšizu. A ako i ostane na ovome, vjerujemo da će nam njegova strast prema azijskom streetfoodu ipak donijeti promjene na meniju i nova uzbuđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:21