Zapečena cvjetača sa sirom Jamiea Olivera

Cauliflower and cheese gratin in the baking dish
U veljači jedemo cvjetaču!

Izvor fotografije: iStock

Zaboravimo meso na trenutak i odlučimo uživati u povrću kojeg ima u izobilju u veljači – brokuli i cvjetači. Iskopali smo recept Jamiea Olivera za ukusnu zapečenu cvjetaču s umakom od brokule. Ima tu i sira, da se malkice cijela priča začini! Svakako isprobajte ovaj recept, oduševit će vas!

Sastojci:

  • 2 režnja češnjaka
  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 500 g brokule
  • 75 g cheddar sira
  • 1 kg cvjetače
  • 2 kriške ciabatte
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 25 g badema
  • maslinovo ulje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Ogulite i sitno narežite češnjak i stavite ga u tavicu s maslacem na srednje jaku vatru. Kada se maslac otopi, stavite brašno i pustite da se formira tijesto, a zatim postupno dodajite mlijeko i mješajte sve dok smjesa ne bude glatka. Dodajte brokulu i pirjajte oko 20 minuta te ju usitnite štapnim mikserom. Umješajte pola naribanog sira i začinite po želji. Cvjetaču rasporedite po posudi za pečenje, prelijte umakom od brokule i naribajte ostatak sira po vrhu. Izmiksajte ciabattu u blenderu da dobijete mrvice, dodajte timijan i bademe i ponovno pulsirajte. Na malo maslinovog ulja lagano popržite mrvice i pospite po siru i cvjetači. Pecite oko 1 sat i uživajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:30