DOBAR SAVJET

Zašto čuvati vodu u kojoj se kuhala tjestenina? Osim za umake, iskoristite je za juhu ili kruh

 Deposit Photos/
Od vode u kojoj se kuhala tjestenina napravite dobar umak, ali i puno više, evo zašto biste je trebali čuvati

Jedan od najčešćih savjeta kada je u pitanju priprema tjestenine s umakom upravo je onaj koji govori kako se voda u kojoj se kuhala tjestenina nikako ne bi trebala bacati. Upravo je ona tajni dodatak pomoću kojeg će umaci za tjesteninu kao što su cacio e pepe ili carbonara, biti još bolji. No, dobro je znati kako upravo takav jednostavan dodatak može poslužiti i za puno više.

image
Deposit Photos/

Kako piše Fine Dining Lovers, chefovi obožavaju vodu u kojoj se kuhala tjestenina iz nekoliko razloga. Osim za umake, može biti dobar početak pripreme suhih mahunarki. Naime, grah, leća i slanutak bit će još bolji ako ih nekoliko sati prije kuhanja ostavite u vodi u kojoj ste kuhali tjesteninu, a u istoj tekućini ih možete i skuhati. Također, dobra je ideja upravo tu vodu dodati različitim juhama, piše Fine Dining Lovers, a Nigella Lawson, poznata tv chefica i autorica kuharica, savjetuje kako od vode u kojoj se kuhao krumpir ili tjestenina može nastati i odličan kruh. Dodajte je tijestu i dobit ćete bolju teksturu, sam kruh će se ljepše dignuti i biti mekši.

U slučaju da vodu ne želite iskoristiti odmah, baš kao što to obično radite s temeljcem koji ne stignete potrošiti, možete je jednostavno prebaciti u kalup za led i smrznuti te tako vrlo lako dozirati koliko vode od tjestenine želite dodati juhama, tijestu i umacima. No, svakako pripazite i na to koliko je voda slana kako ne biste na kraju dobili preslano jelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:24