Zašto je kvinoja najbolja stvar koju možete pojesti?

Lekcija iz superhrane!
Lekcija iz superhrane!

Snima: Maja Danica Pečanić

Ako još uvijek zazirete od ove sićušne žitarice, možda promijenite mišljenje kad pročitate koliko dobrog vam može donijeti. Naime, pravi je izvor proteina i esencijalnih aminokiselina, a ne sadrži gluten zbog čega je jednako vole vegani i vegetarijanci. Bogata je proteinima, antioksidansima, kalcijem i vitaminom B2. Regulira i promovira proizvodnju energije potrebne za normalno funkcioniranje mozga i mišićnih stanica. U njoj mogu uživati i dijabetičari budući da ima niski glikemijski indeks. Sadrži saponine koji joj daju gorkasti okus, ali se i on može umanjiti ako je isperete u hladnoj vodi. Ipak treba pripraziti da se to ne pretvori u namakanje jer se u tom slučaju gorkast okus premješta u središte zrnca. Može se pripremiti kao predjelo, glavno jelo, salata ili desert, a mi vam donosimo genijalni recept s kvinojom i upute kako ju pravilno skuhati!

Kako pravilno skuhati kvinoju?

  • 225 g kvinoje
  • 1 žličica soli

Litru i 350 ml vode s jednom žličicom soli pustite da zavrije. Dodajte kvinoju i kuhajte ju oko 15 minuta. Kada je kuhana, procijedite ju, cjedilo vratite natrag na posudu za kuhanje i kvinoju prekrijte kuhinjskom krpom te ju pustite da se odmori 15 minuta.

Kad je kvinoja skuhana, možete se baciti na pripremu ove genijalne salate!

Salata od kvinoje s piletinom

Sastojci:

  • 100 g kvinoje
  • jedna pileća prsa s kostima
  • pola limuna
  • jedna vezica grincajga
  • jedan poriluk
  • dvije šake suhih marelica
  • manja glavica salate
  • žlica kurkume
  • sezam
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Prsa odvojite od kosti, a kost s grincajgom stavite u litru hladne vode pa skuhajte brzi temeljac.
  2. Piletinu izrežite na kockice veličine zalogaja. Posolite, pokapajte s malo limunovog soka i pouljite.
  3. Dok se kuha temeljac, a meso marinira sitno nasjeckajte marelice, narežite poriluk i očistite salatu.
  4. Kad ste gotovi s pripremom, procijedite temeljac i stavite u njega kuhati kvinoju.
  5. Kockice piletine stavite u manju vatrostalnu posudu, pokrijte folijom pa stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva. Otprilike i kvinoji i mesu bit će dovoljno dvadesetak minuta.
  6. Tada piletnu izvadite iz pećnice, a kvinoji dodajte marelice i začine. Pustite neka kuha još desetak minuta dok tekućina gotovo sasvim ne ishlapi.
  7. Za to vrijeme na suhoj tavi popržite sezam. Dodajte ga kvinoji zajedno s kockicama piletine. Maknite s vatre i začinite maslinovim uljem.
  8. Zelenu salatu ili klice također možete dodati kvinoji ili poslužite odvojeno.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2025 11:03