Snima: Maja Danica Pečanić
Ako još uvijek zazirete od ove sićušne žitarice, možda promijenite mišljenje kad pročitate koliko dobrog vam može donijeti. Naime, pravi je izvor proteina i esencijalnih aminokiselina, a ne sadrži gluten zbog čega je jednako vole vegani i vegetarijanci. Bogata je proteinima, antioksidansima, kalcijem i vitaminom B2. Regulira i promovira proizvodnju energije potrebne za normalno funkcioniranje mozga i mišićnih stanica. U njoj mogu uživati i dijabetičari budući da ima niski glikemijski indeks. Sadrži saponine koji joj daju gorkasti okus, ali se i on može umanjiti ako je isperete u hladnoj vodi. Ipak treba pripraziti da se to ne pretvori u namakanje jer se u tom slučaju gorkast okus premješta u središte zrnca. Može se pripremiti kao predjelo, glavno jelo, salata ili desert, a mi vam donosimo genijalni recept s kvinojom i upute kako ju pravilno skuhati!
Kako pravilno skuhati kvinoju?
- 225 g kvinoje
- 1 žličica soli
Litru i 350 ml vode s jednom žličicom soli pustite da zavrije. Dodajte kvinoju i kuhajte ju oko 15 minuta. Kada je kuhana, procijedite ju, cjedilo vratite natrag na posudu za kuhanje i kvinoju prekrijte kuhinjskom krpom te ju pustite da se odmori 15 minuta.
Kad je kvinoja skuhana, možete se baciti na pripremu ove genijalne salate!
Salata od kvinoje s piletinom
Sastojci:
- 100 g kvinoje
- jedna pileća prsa s kostima
- pola limuna
- jedna vezica grincajga
- jedan poriluk
- dvije šake suhih marelica
- manja glavica salate
- žlica kurkume
- sezam
- maslinovo ulje
Priprema:
- Prsa odvojite od kosti, a kost s grincajgom stavite u litru hladne vode pa skuhajte brzi temeljac.
- Piletinu izrežite na kockice veličine zalogaja. Posolite, pokapajte s malo limunovog soka i pouljite.
- Dok se kuha temeljac, a meso marinira sitno nasjeckajte marelice, narežite poriluk i očistite salatu.
- Kad ste gotovi s pripremom, procijedite temeljac i stavite u njega kuhati kvinoju.
- Kockice piletine stavite u manju vatrostalnu posudu, pokrijte folijom pa stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva. Otprilike i kvinoji i mesu bit će dovoljno dvadesetak minuta.
- Tada piletnu izvadite iz pećnice, a kvinoji dodajte marelice i začine. Pustite neka kuha još desetak minuta dok tekućina gotovo sasvim ne ishlapi.
- Za to vrijeme na suhoj tavi popržite sezam. Dodajte ga kvinoji zajedno s kockicama piletine. Maknite s vatre i začinite maslinovim uljem.
- Zelenu salatu ili klice također možete dodati kvinoji ili poslužite odvojeno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....