NOEL U BUJAMA

ZAŠTO JE ZATVOREN AMBICIOZNI RESTORAN NOEL BUJE? "Ma nema svađe, jednostavno nije bilo moguće na dvije lokacije držati tu razinu!"

 Šimun Šitum
Poslovni padovi su svakodnevica i treba se uvijek dočekati na noge Ostajemo u Zagrebu i “ganjamo” drugu Michelinovu zvjezdicu, kaže vlasnik Noela Ivan Jug

Gosti San Canziana bit će oni koji vole vino, tartufe, gastronomiju, prirodu. Ovaj dio Istre poprilično je gastronomski prepoznat u Italiji, Austriji i Sloveniji. To je tradicija Bujštine - dobro jesti i piti. Ovdje će raditi najbolji hrvatski barmen i sommelier, koji će imati priliku gostima pokazati sve što znaju u svojoj domeni. A našu su viziju odmah shvatili u Noelu i svidjela im se ta ideja. Nadamo se da će i taj njihov restoran s njihovim novim kuharom dobiti i ovdje zvjezdicu te podignuti standarde - kazao nam je prije samog otvorenja jednog od najluksuznijih hotela u Istri, San Canziana, njegov suvlasnik Leopold Botteri.

Hvalilo je Botteri zajedno sa svojim partnerom Sinišom Šareom Noel te tražio najbolje za svoj ekstravagantni hotel. Noel to uistinu i jest, što dokazuje njegova zvjezdica, te je trebao dodatni podignuti ljestvicu istarske gastroscene. Zato se ovog ljeta naveliko govorilo o otvaranju istarske “podružnice” zagrebačkog restorana nedaleko od Buja. No, samo nekoliko mjeseci nakon otvorenja hotela i restorana, čitava je ta priča pala u vodu.

Šimun Šitum

Naime, od početka godine ugledni zagrebački restoran nema svoj drugi dom u Donjim Mužolinima. Koji je razlog prekida suradnje koja je trajala od sredine srpnja do kraja godine?

ZAJEDNIČKA ODLUKA

Od samog početka nije im krenulo kako treba jer ih je po samom otvorenju zatekao svojevrsni skandal s njihovim glavnim chefom Danielom Tschachlerom, koji je navodno uvrijedio goste restorana, a potom je morao svoju sreću u daljnjoj karijeri morao pronaći negdje drugdje. A onda je kuhinju oba Noelova restorana morao preuzeti Goran Kočiš, koji s Ivanom Jugom vodi Noel. Je li to sve skupa bilo previše za ambiciozan tim? Jug kaže da svemu nije kumovao nagli odlazak austrijskog virtuoza, nego da jednostavno nisu uspjeli odlično raditi na dvije lokacije.

- Nije ta situacija utjecala na to da više ne radimo u San Canzianu. Odluka je bila poslovne prirode. Mi smo pozitivci i kreativci, tako da i na takve situacije gledamo pozitivno. Naravno da nam one nisu drage, ali poslovni padovi su svakodnevica i treba se uvijek dočekati na noge i iz cijele situacije izvući korist te nešto od svega naučiti. Nadam se da ćemo imati još puno padova jer to znači da ćemo dugo trajati i da ćemo svaki put iz toga puno naučiti, kako bismo stvorili prednost. To je u poslovanju normalno i treba biti čvrst i pozitivan - kazao nam je Jug. Ističe da su se za tu odluku odlučili zajedno s vlasnicima ovog luksuznog hotela na obostranu korist.

Šimun Šitum

- Ušli smo u ovu priču puni entuzijazma, ali smo i mi i partneri odlučili da odemo svaki na svoju stranu zbog svojih vizija. Mi smo svoj dio postavili na viskom nivou, od dobavljača do marketinga i servisa, i želimo da i oni tako nastave bez imena Noel. Vjerujem da se ništa neće promijeniti jer će imati našu savjetodavnu pomoću. Svojim partnerima iz Buja želimo svu sreću - kazao je Jug. Dodao je da se žele više fokusirati na Zagreb.

- Ozbiljan posao u tom segmentu teško je obavljati na dvije lokacije. Zato ćemo sada svu svoju ekspertizu usmjeriti u Zagreb. Želimo se usmjeriti na drugu Michelinovu zvjezdicu. Bila je to ispravna odluka i oko toga ne treba raditi puno drame - objašnjava Jug. Što se tiče novog restorana u Bujama, Jug kaže da će ga sada voditi sami vlasnici, a da će im oni pomoći kada god bude to potrebno.

- Jako se veselimo tome, a što se tiče našeg odlaska, najbolje dugoročno rješenje je bilo da svatko ide na svoju stranu - kazao nam je suvlasnik Noela. U samom hotelu nisu naveli razloge raskida uske suradnje, tek su nam kazali da su preuzeli upravljanje restoranom u svom hotelu.

POVREMENI “POP UP” PROJEKTI

- Suradnja s prestižnim zagrebačkim restoranom Noel, nositeljem Michelinove zvjezdice, rezultirala je vrhunskim restoranskim i barskim sadržajem u samom hotelu te jasno definiranom, visokom gastronomskom ponudom. Management San Canzian Village & Hotela će od 1. siječnja u potpunosti preuzeti upravljanje cjelokupnom ponudom, kako bi se usredotočio na jedinstveno i nezaboravno iskustvo svojih gostiju. Uspješna suradnja hotela i zagrebačkog Noela nastavit će se kroz povremene zajedničke gastronomske ‘pop up’ projekte - ističe nam Ivona Alegić, koja je u hotelu zadužena za marketing i prodaju.

Šimun Šitum

S treće strane, sam austrijski chef, koji u Bujama nije radio ni dva mjeseca, ne želi više ništa komentirati o San Canzianu i tamošnjem restoranu te je li njegov odlazak bio razlog kraju suradnje između hotela i zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom. A ovaj će mali boutique hotel svoju daljnju priču graditi na vrhunskim lokalnim namirnicama, po mogućnosti ekološkima, ali i na vrhunskom timu, baš kako su od početka i zamislili. Glavnu je riječ u kuhinji preuzeo Mario Mandarić, koji je znanje tesao, kažu nam u San Canzianu, kod britanske kulinarske zvijezde Hestona Blumenthala.

- Precizna, a ne pretenciozna kuhinja, temeljena na izvanrednim lokalnim namirnicama, odlikuje jedinog hrvatskog kuhara koji je bio sous chef u restoranu s tri Michelinove zvjezdice. Vrhunski doručak kreiran je od lokalnih i većinom organskih namirnica iz vlastite proizvodnje, a za ručak je gostima na raspolaganju a la carte ponuda suvremeno prezentiranih tradicionalnih istarskih jela poput maneštre, pljukanaca i sezonskih tartufa. U večernjim satima na redu je izbor menija u sljedovima nadahnutih istarskim podnebljem, uz sljubljivanje s vrhunskim vinima - ističe Alegić.

Inače, ovaj dalmatinski chef radio je u raznim dijelova svijeta, a kuhao je i kod Blumenthala u restoranu Fat Duck s tri Michelinove zvjezdice. Svojedobno je u Splitu htio voditi jedan restoran, ali je on izgorio od temelja dan nakon što ga je uzeo u najam, i to nakon što se vratio s Tajlanda, gdje je vodio jedan restoran. Prije dolaska u San Canzian radio je u obližnjem Motovunu, u novootvorenom Wine & Heritage Hotelu Roxanich poznatog vinara Mladena Rožanića.

Šimun Šitum

SELO S TROJE LJUDI

A mjesto gdje je sada počeo novi dio svoj karijere jedno je od najluksuznijih u državi. Mali je raspršeni hotel u selu od samo troje stanovnika i krasi ga, naravno, pet zvjezdica. Ima 27 smještajnih jedinica i svojim izgledom sliči malom istarskom selu, pa se time idealno uklopio u okoliš. Vode ga Leopold Botteri, nekadašnji novinar Slobodne Dalmacije i začetnik maslinarske zadruge Bracchia i tvrtke Uje, koja je poznati i priznati brend delikatesa u Hrvatskoj, ponajviše ekstra djevičanskog maslinovog ulja s Brača, i Siniša Šare.

Cilj ove njihove investicije u Istri, vrijedne četiri milijuna eura, je privući foodije koji znaju što su dobra vina, koje sve delikatese moraju kušati, s čime sve to sljubiti i za kraj uživati u dobrim cigarama te nekom od poznatih svjetskih konjaka. Hotel radi cijele godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:57