DOBRA PREPORUKA

Zašto ne biste kraj radnog tjedna proslavili u zelenilu vinograda i slasnu klopu braće Nekić?

 Privatna Arhiva/
U petak, 2. srpnja održava se Kraljevina Food Truck Day na prelijepom imanju vinarije Puhelek Purek na samo pola sata od Zagreba

Ako u petak nakon posla još uvijek nemate isplanirano popodne, dobra je ideja svratiti u Vinariju Puhlek Purek u Sv. Ivanu Zelini nedaleko Zagreba. Naime, braća Nekić će pripremati jela koja su raspametila goste na svakom streetfood festivalu na kojem su se pojavili.

Sve to pripremat će u svom "Čađi", čađavocrnom stroju koji izgleda kao iz nekog prastarog SF filma, ekranizacije romana Julesa Vernea ili možda “Povratka u budućnost 3”. Iako bi se moglo pomisliti da je riječ o zaboravljenom muzejskom primjerku vozila što je svijetom nekoć putovalo na parni pogon, radi se o realizaciji nedavnog projekta braće Nekić, Marina i Josipa, koji stoje iza gastronomskog brenda Nekić Trucks. Njihov vozni park, koji sada broji već deset vozila, tako je kompletiran impozantnim mobilnim smokerom montiranim na prikolicu nalik na onu kakvom se obično prevoze gliseri ili manje jedrilice. Smoker je dovršen u vrijeme nedavnog lockdowna,a sad se već pojavljuje na raznim mjestima, demonstrirajući svoju temeljnu funkciju: sporo pečenje mesa na dimu.

Braća Nekić svojom su se svestranošću i raznovrsnošću ponude nametnuli kao predvodnici domaće food truck revolucije. Svi njihovi kamioneti zapravo su klasični oldtajmeri - od legendarnog VW-a T1 na koji su montirani pivski točionici do Citroëna Type H, iza čijeg se valovitog lima miksaju kokteli.

Što je smoker i kako funkcionira? Riječ je o “low & slow” sistemu za sporu termičku obradu mesa na dimu, odnosno pečenje na niskim temperaturama, koji su popularizirali Amerikanci, iako zapravo u raznim oblicima postoji u tradicijama diljem svijeta. I u Americi je poznato više sistema, a ovaj smoker Nekićevih je Texas style offset smoker, što znači da je meso izloženo indirektnom dimu koji dolazi od drva iz odvojenog ložišta. Nastao je na teksaškim naftnim poljima, gdje je napretek bilo i govedine i cijevi za naftovode od kojih je sklepan prvi smoker.

image
Marko Miščević/


- Znali smo točno što želimo. Nismo htjeli gotov višeetažni smoker kakvi se mogu kupiti, nego baš naš, pravi custom made. Imali smo neke ideje, a moj brat Josip, koji je ludo talentiran mehaničar, rekao je da to i možemo - govori Marin Nekić.

Samo neke od uspješnica koje će služiti su Trailer mess je sendvič od trgane sporo pečene svinjetine u 2 sloja s osvježavajućim coleslawom i Kalimera BBQ sendvič sa sporo pečenom svinjetinom, krastavcima, cherry rajčicama i tzaziki umakom.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/


Sve to sve odvija na prekrasnom imanju vinarije Puhelek. Inače, predstavnica vinarske obitelji, Ivana Puhelek radi na Agronomskom fakultetu na Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo. Odrasla je u vinogradarsko vinarskoj obitelji, otkuda i potječe i njezina velika ljubav prema vinu. Osim što je pravi zaljubljenik u vina, posebne simpatije pokazuje prema kraljevini, autohtonoj sorti koja je odredila njezin životni put. Dugi niz godina sudjelovala je u revitalizaciji ove sorte, na projektu Agronomskog fakulteta u sklopu kojeg je izradila diplomski rad, te doktorsku disertaciju.

image
Privatna Arhiva/


Kraljevina je za Ivanu najbolje ljetno vino, lagano i osvježavajuće, a smatra je dobrom bazom za proizvodnju pjenušavog vina. U želji da kraljevina dobije dodanu vrijednost prva se upustila u proizvodnju pjenušca od ove sorte na svojem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Nekada je kraljevina bila najznačajnija sorta sjeverozapadnog kraja, te omiljeno piće starih Zagrepčana. Rasla je i usred Zagreba u današnjoj Tomićevoj ulici. Legenda kaže da je u zelinskoj kraljevini uživao i Beethoven, a za to je zaslužna grofica Ana Mariji Erdödy koja je imala posjed u Sv. Ivanu Zelini. Navodno je bečki skladatelj upravo njoj slao čuvena pisma naslovljena „svojoj besmrtnoj ljubavi“, a ona njemu vina kraljevine.

image
Privatna Arhiva/


Vinarija Puhelek Purek njeguje tradiciju uzgoja autohtone sorte kombinirajući višegodišnje iskustvo vinarenja s inovativnim i modernim pristupima i idejama dviju sestra. Životni moto obitelji Puhelek Purek je približiti kraljevinu mlađim generacijama, te joj vratiti popularnost koju je nekad imala. Osim kraljevine vinarija Puhelek Purek ponosna je i na vino koje proizvode od sorte Sauvignon koji se toliko udomaćio na zelinskim položajima da svake godine daje vrhunske rezultate. Sve ćete moći i sami kušati u petak 2. srpnja na zajedničkom događanju Vinarije Puhelek i braće Nekić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 05:17